İtalya Referandum Sonucu! İtalya Başbakanı İstifa Etti - Son Dakika
Dünya

İtalya Referandum Sonucu! İtalya Başbakanı İstifa Etti

İtalya Referandum Sonucu! İtalya Başbakanı İstifa Etti

İtalya'da anayasa reformlarının onaylandığı referandumun sonuçlarına göre, sandıktan yüzde 60 "Hayır", yüzde 40 ise "Evet" oyu çıktı. Referandumun ardından İtalya Başbakanı Renzi, istifa edeceğini açıkladı.

05.12.2016 12:13  Güncelleme: 12:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İtalya anayasa referandumu için dün sandık başına gitti. İtalya İçişleri Bakanlığı, kayıtlı seçmenlerin yaklaşık yüzde 70'inin oy kullandığını açıkladı. İçişleri Bakanlığı'nın resmi verilere dayanarak yaptığı projeksiyona göre, sandıktan yüzde 60 'hayır' çıktı, 'evet' oyu yüzde 40'da kaldı.

Referandumun ardından İtalya Başbakanı Renzi'den açıklama geldi. Referandumda "Hayır" çıkmasının sorumluluğunun kendisine ait olduğunu söyleyen Renzi, "İstifamı bugün cumhurbaşkanına sunacağım" dedi.


"KENDİ KOLTUĞUMDAN OLDUM"

Referandumda reddedilen reformda yer alan Senato'nun üye sayısını düşürme maddesine atıf yapan Renzi, "Senatörleri koltuğundan etmek isterken, kendi koltuğumdan oldum. İtalyan siyasetinde kimse kaybetmez ama ben farklıyım. Kaybettim. Bunu boğazım düğümlense de yüksek sesle söylemek istiyorum. Ben zafere taşıyamadım ama gerçekten bu aşamaya kadar yapılması gereken neyse onu yaptım" değerlendirmesinde bulundu.


İTALYA CUMHURBAŞKANI KARAR VERECEK

Renzi'nin istifasını sunmasının ardından atılacak adıma İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella karar verecek. Referandum öncesi yapılan analizlerde Mattarella'nın istifayı kabul etmeme ihtimalinden söz edilse de, 'Hayır' oylarının açık farkla kazanması nedeniyle bu ihtimal artık oldukça düşük görülüyor.


REFORMLARIN YÜRÜRLÜĞE GİRECEĞİ HESAPLANMIŞTI

Erken seçime gidilmesi seçeneği de geçen yaz yürürlüğe giren seçim yasasının yol açtığı karmaşıklık nedeniyle güç görünüyor. Italicum olarak anılan seçim yasası, dünkü referandumda reddedilen anayasal reformların yürürlüğe gireceği hesaplanarak tasarlanmıştı. Italicum, parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nin seçimini yeniden düzenlerken, anayasal reform kapsamına alınan Senato seçimlerini içermiyordu.

DEMOKRAT PARTİ'YE HÜKÜMET KURMA GÖREVİ VERİLEBİLİR

Bu durumda Cumhurbaşkanı Mattarella'nın iktidardaki Demokratik Parti içinden bir isme hükümeti kurma görevi vermesi ya da bir teknokratlar hükümeti kurulması ihtimalleri bulunuyor.

Son Dakika Dünya İtalya Referandum Sonucu! İtalya Başbakanı İstifa Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement