İtalyan Depremzede: Hayat Devam Ediyor - Son Dakika
Dünya

İtalyan Depremzede: Hayat Devam Ediyor

İtalyan Depremzede: Hayat Devam Ediyor

İtalya'da Rieti kentinin kuzeyinde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem sonrası bölge halkı, yaşadıkları şoku atlatmaya çalışıyor.

27.08.2016 14:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İtalya'da Rieti kentinin kuzeyinde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem sonrası bölge halkı, yaşadıkları şoku atlatmaya çalışıyor.

Afetin yaşandığı Illica'nın Accumoli köyüne giden Euronews muhabiri Raquel Garcia, korku dolu anları unutamayan depremzedelerin dramına bizzat tanıklık etti. Çarşamba gecesi 03.30 sıralarında meydana gelen şiddetli depremde yaşadıklarını anlatan 60 yaşındaki Sandra Piccioni, evlerine girmeye korktuklarını ve bu nedenle arabada yattıklarını söyledi. Kaldıkları yeri gösteren Piccioni, "Dün gece arabada yattık. İçini de böyle düzenledik ve geceyi geçirebileceğimiz en iyi şekilde ayarlamaya çalıştık" dedi.

Dağlık bölgede yer alan 30 haneli köyde yaz aylarında neredeyse kimse kalmıyor. Ancak çiftlik sahibi olanlar ve hayvancılıkla uğraşanlar burada yaşamaya devam ediyor.

Sandra Piccioni de köyden neden ayrılmadıklarını şu sözlerle dile getirdi: "Çiftlikten ayrılamayız çünkü sağmak zorunda olduğumuz ineklerimiz, bakmak zorunda olduğumuz hayvanlarımız ve buzağılarımız var. Burada yaşıyoruz ve burada kalmak zorundayız"

Çiftliğin içinde depremden en çok etkilenen ve hasar gören yerin evi olduğunu belirten Piccioni, "Depremin ilk dakikalarında şiddetli şekilde sallandı ama çok sağlam yapılmış ki yıkılmadan ayakta kalmayı başardı" sözleri ile ne kadar şanslı olduklarını ifade etti.

Zaman zaman gözyaşlarına hakim olamayan Sandra Hanım, "Burası bizim yatak odasının penceresi. En sonuncu gürültü sanki patlama gibiydi, pencerenin eşiği yerle bir oldu. Yani bu benzetmeyi aslında gürültünün ne kadar şiddetli olduğunu anlatmak için yaptım. Altı kişiydik, çığlık çığlığa kaçmaya başladık. Eşim oğlumu aramaya başladı. Bağırdı, neyse ki çocuk şans eseri köyün bütün çocukları ile berabermiş. Çocuklar da hala sokakta oyun oynuyordu. Sürekli toplandıkları okulun yanındaydılar. Hep beraberlerdi ve yazın son günlerini geçiriyorlardı. Öbür oğlum da hafta sonu tatilini Lizbon'da geçirmek için diğer 10 arkadaşı ile beraber Roma'ya gidecekti. Şanslıydılar" dedi.

Eliyle karşı komşularının yaşadığı çiftliği işaret eden Sandra Piccioi, onların kendileri kadar şanslı olmadıklarını söyledi:

"Şu karşıdaki eve Casa Verde (Yeşil ev) diyoruz. Dört erkek kardeş bir arada yaşadığı için kalabalık bir aileler. Tüm ev ahalisi çığlık atıyordu ve o evden iki kişi ölü olarak çıkarıldı"

Depremin ardından evin duvarlarında büyük çatlaklar oluşmuş, eşyalar yerinden oynamıştı. Konuşurken dehşet dakikalarını bir kez daha hatırlayan Sandra Piccioni, son anda neler yaşadıklarını anlattı: "Dolaba bakın! Yerinden oynamış. Aslında sanırım duvar geriye gitmiş. Burada sanki bomba patlamış gibi. En son bir patlama sesi duyduk ve üstümüze doğru düşen bir moloz yığını gördük"

İtalyan kadın, Euronews muhabiri Raquel Garcia'nın "Burada kalmak tehlikeli değil mi?" sorusuna ise, "Evet, tehlikeli" diye cevap verebildi.

Muhabirimizi ineklerin bulunduğu ahıra götüren Sandra Hanım'ın bir de sevimli misafiri vardı: "Burası eşimin inekleri sağdığı yer. Bu işi erteleyemezsiniz. Ne olursa olsun, her sabah ve akşam yapılması gerekiyor. Şimdi size çok güzel bir şey göstereceğim, bu buzağı daha dün doğdu. Bize, her şeye rağmen ölüm ve yıkımın ötesinde hayatın amansız bir şekilde devam ettiğini hatırlatsın diye ismini de 'Deprem' koyduk"

Yaşadıkları korkuya ve şahit oldukları ağır tahribata rağmen hayata olumlu bakmaya devam eden Piccioni, röportajı şu sözlerle tamamladı:

"Her kötülüğün içinde mutlaka bir iyilik bulunur. Belki sıradan gelebilir ama, yaşadıklarınızı olduğu gibi kabullenmeniz gerekir"

Yazar:

Etiketler:Gönderildi: 27 Ağustos 2016

Kaynak: Euronews.com

Son Dakika Dünya İtalyan Depremzede: Hayat Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Güney Afrika'da Otobüs Kazası: 45 Ölü, 1 Yaralı
    22:50 Güney Afrika'da Otobüs Kazası: 45 Ölü, 1 Yaralı

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün köprüden uçuruma düştüğü ve alev aldığı iddia ediliyor. Ulaştırma Bakanı, kaza bölgesinde kapsamlı bir soruşturma yapılacağını söyledi.

  • Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü
    22:41 Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Tuniyaz ile görüştü

    Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi. Görüşmede, Özbekistan ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin daha da genişletilmesi konuları ele alındı. Taraflar, karşılıklı menfaatlere dayalı işbirliğinin geliştirilmesi, ortak projelerin hayata geçirilmesi ve kültür/turizm alanlarında ilişkilerin geliştirilmesi konularında görüş alışverişinde bulundu.

  • Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, seçimin galibi Bassirou Diomaye Faye ile görüştü
    22:09 Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, seçimin galibi Bassirou Diomaye Faye ile görüştü

    Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, 24 Mart'taki cumhurbaşkanı seçiminin galibi Bassirou Diomaye Faye ile görüştü. Görüşmede, devir teslim törenine ilişkin detaylar ve Senegal gündemini meşgul eden konular ele alındı. Faye, seçimde oyların yüzde 54,2'sini alarak Senegal'in ve Afrika'nın seçilmiş en genç cumhurbaşkanı oldu. Ayrıca Faye, Senegal'de ilk turda seçilen ilk muhalif cumhurbaşkanı adayı olarak da tarihe geçti.

  • Solingen'de kundaklama sonucu hayatını kaybeden Türk asıllı aile için anma töreni düzenlendi
    21:43 Solingen'de kundaklama sonucu hayatını kaybeden Türk asıllı aile için anma töreni düzenlendi

    Almanya'nın Solingen kentinde yaşadıkları evin kundaklanması sonucu hayatını kaybeden Türk asıllı aile için evlerinin önünde anma töreni düzenlendi. Törene çevre sakinleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Konuşmalarda olayın aydınlatılması ve ırkçılığın lanetlenmesi istendi.

  • Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi
    21:19 Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi

    Almanya'nın Solingen kentinde çıkan yangında hayatını kaybeden Türk kökenli Bulgaristan vatandaşı olan aynı aileden 4 kişi için anma töreni düzenlendi. Törene katılanlar, olayın aydınlatılmasını istedi. 1993'te aynı kentte yaşanan Solingen faciasında da 5 aile ferdinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.


Advertisement