İtikaf İçin 56 Cami Belirlendi - Son Dakika
Yerel

İtikaf İçin 56 Cami Belirlendi

Bursa Müftülüğü Ramazan ayına mahsus itikaf ibadetini yerine getirmek isteyen Müslümanlar için 17 ilçede 56 camide gece gündüz kalma imkanı sunuyor.

06.07.2014 10:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Müftülüğü Ramazan ayına mahsus itikaf ibadetini yerine getirmek isteyen Müslümanlar için 17 ilçede 56 camide gece gündüz kalma imkanı sunuyor.

Ramazan ayında özellikle son on gününde, gece gündüz bir camide kapanıp ibadet etmeye, itikaf denir. Ramazan-ı şerifte itikaf, müekked sünnettir. Ancak itikaf, sünnet-i kifaye olduğu için bir mahallede birkaç kişi itikafa girerse, diğerlerinin bu sünneti yapması gerekmez. İmkanı olanlar itikafa girmeli. İtikaf eden, camide yer, içer ve yatar. Abdest için dışarı çıkabilir. İtikaf, oruç, namaz gibi adak olunur. (Hastam iyi olursa, Allah rızası için, şu kadar gün itikafa gireceğim) demek adak olur. (Hastam iyi olursa, itikafa gireceğim) denmez. İtikaf gibi başlı başına ibadet olan bir şeyi nezredenin, bunu yerine getirmesi gerekir. Kadınlar camide itikaf yapmaz. Evdeyse şarta bağlıdır. Eğer mescid olarak kullandığı bir oda varsa, o odada itikafa girebilir. Yemek yapmak, temizlik gibi ev işlerinin hiçbiri yapılmaz. Sadece ibadetle uğraşılır. Abdest gibi zaruri işleri yapmanın mahzuru olmaz.

Ramazanın son on gününde olanı sünnet-i kifayedir. Az itikaf da yapılabilir. Bir gün veya birkaç saat gibi. İtikafa girenin oruçlu olması şarttır. Sadece Şafii'de oruçlu olma şartı yoktur. Diğer üç mezhepte oruçlu olmak şarttır. İmkanı olan kadınların evde itikafa girmesi, unutulmuş bu sünneti ihya etmesi ve sünneti ihya etme sevabına kavuşmaları çok iyi olur.

İtikaf ile alakalı birkaç hadis-i şerif:

"İtikafta olan, günahlardan uzaklaşır, her iyiliği işlemiş gibi sevaba kavuşur. Ramazanda on gün itikaf eden, iki defa nafile hac yapmış gibi sevab kazanır. Allah rızası için bir gün itikaf, insanı Cehennemden çok uzaklaştırır. Sünnet iki türlüdür: Sünnet-i hüda ve sünnet-i zevaid. Camide itikaf etmek, ezan okumak, ikamet getirmek ve cemaatle namaz kılmak sünnet-i hüdadır. Bunlar, İslam dininin şiarıdır. Bu ümmete mahsustur. Resulullah efendimiz, 'Mirac gecesi, beşinci gökte, Osman'ın suretini gördüm. Bu mertebeye neyle eriştin, dedim. Mescitte itikaf etmekle diye cevap verdi' buyurdu."

Bursa Müftülüğü Ramazan ayına mahsus itikaf ibadetini yerine getirmek isteyen Müslümanlar için şu camilerde gece gündüz kalma imkanı sunmuştur:

" Osmangazi'de Alemder Mahallesi'nde Hacı Bayram, Kanberler'de Ebu İshak, Çekirge'deki Murat Hüdavendigar ve Tuzpazarındaki İsmail Hakkı Tekke camiinde.

Yıldırım'da İncirli Caddesindeki Eski Davutkadı, Bağlaraltı'nda Ebu Bekir Cami, Nilüfer Konak Mahallesi Cami, Esentepe Camii'nde.

Gürsu'da Merkez, Ensar, Halil İbrahim, Ulukubbeli camilerinde.

Kestel'de Vani Mehmet Mahallesindeki Beşevler Cami'nde.

İnegöl'de Alanyurt, Göçmenler ve Hacı Hafız camilerinde.

Gemlik'te Mevlana, Gaziosmanpaşa, Hacı İzzet, Yunus Emre, Hacı Kerim ve Osmaniye camilerinde.

Mudanya'da Güzelyalı Eski Cami, Hasanbey, Yaylacık ve Yörükyenicesi Camilerinde.

Orhangazi'de Erenler, Gemiç, Hürriyet, Tekke ve Yeniköy Merkez camilerinde.

Karacabey'de Ballı Saray, Topbaşı, Emir Sultan, Fatih, Gazi, Hidayet, İmaret, Ulubatlı Hasan camilerinde.

Yenişehir'de Osmangazi ile Çiçeközü Köy camilerinde.

Orhaneli'nde Bilal Habeşi, Ağaçhisar, Akalan, Argın, Baloğlu, Başköy, Calaplar Camilerinde.

Harmancık'ta Ballısaray, Topbaşı camilerinde

Keles'te Cuma camisinde.

Büyükorhan'da Yeni caminde itikaf ibadetinin yapılabileceği mekanlar olurken, Camiler daha önce gelen taleplere göre belirlendi." - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İtikaf İçin 56 Cami Belirlendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement