İtlaf Kararı Verilen At ve Katırların Sınır Dışına Kaçtığı İddiası - Son Dakika
Güncel

İtlaf Kararı Verilen At ve Katırların Sınır Dışına Kaçtığı İddiası

Yüksekova'da itlaf kararı verilen 97 at ve katırın sınır dışına kaçtığı iddiası üzerine Esendere Gümrük Müdürlüğünce Çobanpınar köyü muhtarı Pervizhan Beşer hakkında, "yedieminin yükümlülüklerini yerine getirmediği" gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu Beşer: ''Sanki Allah tarafından hayvanlara haber gönderilmiş, onlar da kaçmış.

21.01.2015 17:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde itlaf kararı verilen 97 at ve katırın İran tarafına kaçtığı iddiası üzerine Çobanpınar köyü muhtarı Pervizhan Beşer hakkında suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.

İlçedeki kaçakçılık faaliyetlerinde kullanıldığı gerekçesiyle kasım ayında el konulan ve yediemin olarak Çobanpınar köyü muhtarı Pervizhan Beşer'e teslim edilen 97 at ve katır için Yüksekova 1. Asliye Hukuk Mahkemesince satış sureti ile tasfiyesine karar verildi.

Esendere Gümrük Müdürlüğünün bir üst mahkeme olan Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesine itirazı üzerine, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın "kaçakçılıktan yakalanan tek tırnaklı hayvanların tekrar kaçakçılık döngüsüne girmeden derhal itlaf ve imha edilmesi" yönündeki genelgesi dikkate alınarak 97 at ve katırın itlafı kararlaştırıldı.

Mahkeme kararının uygulanması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğüne bilgi verilerek, yediemin tayin edilen Çobanpınar köyü muhtarı Beşer'den hayvanların itlaf ve imhaya uygun bir alanda toplanması istenildi.

Muhtar Beşer'in, hayvanların 7 Ocak 2015'te köyde yağan kar ve tipi nedeniyle Onbaşılar köyü Yediveren mezrasındaki çadırları tahrip ederek İran topraklarına kaçtıklarını beyan etmesi üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü de İran topraklarına kaçan hayvanların itlaf ve imhasının gerçekleştirilemeyeceği yönündeki yazısını Esendere Gümrük Müdürlüğüne bildirdi.

Gümrük müdürlüğü de muhtar Beşer hakkında "yedieminin yükümlülüklerini yerine getirmediği" gerekçesiyle Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Muhtar Beşer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Esendere Gümrük Müdürlüğü tarafından hakkında yasal işlem başlatıldığını belirterek, 9 Kasım'da yapılan kaçakçılık operasyonunda el konulan katırların 12 Kasım'da kendisine yediemin olarak teslim edildiğini söyledi.

Hayvanların bakımı için köy arazisine yakın bir yerde çadır kurup çoban tuttuğunu vurgulayan Beşer, "Kar ve fırtına nedeniyle 6-7 Ocak'ta yollar tamamen kapandı. Çobanlar da köye gelerek hava şartlarından dolayı hayvanların çadırda yaşayamayacağını ve telef olacağını söyledi. Biz de ertesi gün bölgeye doğru yola çıktık. Oraya vardığımızda hayvanlar çadırı yırtıp İran tarafına kaçmışlardı. Bütün aramalara rağmen bulamadık. İran sınırı tehlikeli olduğundan biz de arkalarından gidemedik. Daha sonra gerekli yerlere dilekçe yazarak durumu anlattım" diye konuştu.

-"Ben de mağdurum"

Beşer, mahkeme kararının 15 Ocak'ta eline ulaştığını bildirerek, şunları kaydetti:

"Mahkeme at ve katırları boş bir bölgede imha etme kararı vermiş. Sanki Allah tarafından hayvanlara haber gönderilmiş, onlar da kaçmış. Onu şimdi anladık. Eğer bu at ve katırlar kaçmamış olsa hepsi öldürülecekti. Bunu halk da kabul etmez. Eğer bu karar bakanlıktan verilmişse bu kararın bir an önce geri alınmasını istiyoruz. Ben muhtar olarak kendi imkanlarımla ot ve saman aldım. Daha paralarını bile veremedim. Çobanların dahi parasını ödeyemedim. Gümrük bana hakkımda yasal işlem başlatılacağı yönünde cevap gönderdi. Ben de zaten bu konuda mağdur olmuşum. Ben de gereken yasal yollar neyse başvuracağım." - Hakkari

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İtlaf Kararı Verilen At ve Katırların Sınır Dışına Kaçtığı İddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement