İTO 2015 Küresel Vizyonu/paranın Başkenti İstanbul" - Son Dakika
Ekonomi

İTO 2015 Küresel Vizyonu/paranın Başkenti İstanbul"

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, "İTO 2015 Küresel Vizyonu/Paranın Başkenti İstanbul" projesinin tanıtımında, 7 ana proje belirlediklerini ve "2015 Küresel Vizyon Çalışması" adı altında topladıklarını kaydetti.

27.02.2015 14:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, "İTO 2015 Küresel Vizyonu/Paranın Başkenti İstanbul" projesinin tanıtımında, 7 ana proje belirlediklerini ve "2015 Küresel Vizyon Çalışması" adı altında topladıklarını kaydetti.

Dünyadan İstanbul'a ve İstanbul'dan Türkiye'ye akan katma değerin ve zenginliğin artırılmasını hedeflediklerini aktaran Çağlar, çalışmanın 7 tepeli İstanbul'dan hareketle, 7 ana ayaktan oluştuğunu, projelerin her birinin ayrı bir kimliği, logosu olduğunu anlattı.

Projelerden ilkinin İstanbul Ticaret Şehirleri Platformu olduğu bilgisini veren Çağlar, İstanbul tüccarının mal satabileceği ve İstanbul'a yatırım yapabilecek iş adamlarının olduğu 20 hedef şehrin ticaret odalarını bir araya getirdikleri ortak bir platform oluşturmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Bu sayede yurt dışındaki 20 odanın 3,5 milyon iş adamını, 356 bini aşkın üyeleriyle bir araya getireceklerini vurgulayan Çağlar, şöyle devam etti:

"Diğer odalarla sürdürülebilir veri ve tecrübe paylaşım ağı oluşturup edineceğimiz bu bilgi ve tecrübeyi üyelerimize aktaracağız. Üyelerimizin dünyadaki diğer önemli ve büyük ticaret odalarının da üyeleriymiş gibi hizmet almalarını sağlayacağız. Tüm bunları dünyaya duyurmak için de yabancı ekonomi basınının ve uluslararası yatırımcıların ilgisini İstanbul'a çekeceğiz. Bu hedeflere ulaşmak için her yıl dünya ekonomisinin sorunlarının ele alındığı, uluslararası ekonomi basınının da yakından takip ettiği 'Ticaret Odaları Zirvesi'ni organize ediyoruz. Bu amaçla, 2015 Küresel Vizyon Projeleri ile eş zamanlı tematik panel, forum ya da tecrübe paylaşım toplantıları düzenleyeceğiz. Alım, ihale, ticari veri ve tecrübelerin paylaşılabileceği Ticaret Odaları Ortak internet sitesini kuracağız."

"İTO Küresel Girişimcilik Merkezi kuracağız"

İTO Başkanı Çağlar, ikinci projelerinin "İstanbul Yatırım Şehri" başlığını taşıdığını belirterek, İstanbul'da yatırımı teşvik edecek çalışmalar yapacaklarını söyledi.

Bu projede geleceğin iş fikirlerine hem dünyadan, hem de yerel piyasadan yatırımcı çekmeyi hedeflediklerini de aktaran Çağlar, bu hedefler doğrultusunda İTO Küresel Girişimcilik Merkezi kuracaklarını, her ay en gelişmiş ekonomilerin kalbine ticari misyon ziyaretleri düzenleyeceklerini, bunun yanında İstanbul Finans Merkezi'nde İTO Yatırım Merkezi (ICOC Investment Center) açacaklarını, bu çalışmalarının tanıtımını yapmak için de dünyanın önemli metropollerinde İstanbul Haftası organize edeceklerini kaydetti.

Üçüncü proje olarak da "Fuar ve Kongre Şehri İstanbul" konseptini benimsediklerini vurgulayan Çağlar, İDTM'deki Fuar Merkezi'nin ikinci etap inşaatı için temel atma töreni yapacaklarını, amaçlarının ilk etapta burayı 250 bin metrekareye çıkarmak olduğunu, yeni yapılacak havalimanında da 500 bin metrekarelik bir fuar alanının yapılmasıyla ilgili çalışmalarının devam ettiği bilgisini verdi.

Mobil World fuarından bahseden Çağlar, "Bir şehrin ekonomisini ayakta tutan tek fuar. Bununla ilgili görüşmelerimizi devam ettiriyoruz. Fuar alanımızın büyüklüğü noktasında sıkıntı olduğundan dolayı o fuarları buraya getiremiyorduk. Yeni projelerimizi tamamladığımızda, Mobil World gibi dünyanın en önemli fuarlarını İstanbul'a kazandıracağız" dedi.

Küresel Vizyon Projeleri'nin dördüncü ayağının "İstanbul Shopping Fest"in (ISF) oluşturduğunu vurgulayan Çağlar, seçilen hedef kitlelerde ISF döneminin içinde, 'İstanbul'a gitmek için en ideal zaman' algısını dünyada yaygınlaştıracaklarını, İstanbul'un dünyadaki en önemli alışveriş şehirlerinden biri olarak algılanmasını ve ISF'nin dünyanın en önemli festivallerinden biri olmasını sağlayacaklarının altını çizdi.

Çağlar, "Bunu desteklemek için de ISF süresince yabancı turist sayısının arttırılması yönünde çalışmalar yaparken, yabancı ziyaretçilerin kişi başına düşen harcamasında düzenli artış oluşturmasını sağlayacağız" dedi.

Beşinci projenin "Parayı Yönetenler Buluşmaları" olduğunu vurgulayan Çağlar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Çünkü para devletler için gücün, milletler için de itibarın en önemli sembolüdür. İTO üyeleriyle dünya ekonomisinde söz sahibi olan kanaat önderlerini bir araya getireceğiz. Bu kapsamda Business 20 (B20) ve G20 kapsamında Türkiye'ye gelen önemli ziyaretçilerin İTO üyeleriyle bir araya gelmeleri için arkadaşlarımızın görüşmeleri devam ediyor. Dünya ticaretinin kanaat önderlerinin İstanbul'a getirilmesini sağlarken, onlarla geniş kapsamlı toplantılar organize edeceğiz. Ayrıca dünyanın önde gelen bankacı ve finansçılarıyla 'Gelişmekte Olan Finans Merkezleri Endeksi' çalışması yapacağız ve bu hedefe yönelik olarak bir de zirve düzenleyeceğiz. Dünya ekonomisinin önde gelenleriyle medya mensuplarını ağırlayacağız ve onlarla özel röportajlar yapacağız. Bu önemli konukları, TV programı, gazete ve sosyal medya gibi İTO iletişim kanallarında ağırlayacağız."

- "Kendimizi tanıtamama sıkıntımız var. O nedenle bu toplantıyı yapıyoruz"

Çağlar, projeleri kapsamında İTO için "dünyanın yenilikçi gücü" dediklerini belirterek, dünyadaki odalar arasında İTO'nun üye sayısı açısından her ne kadar 5. gibi görünse de dünyadaki hiç bir odanın bu kadar faaliyet yapmadığını söyledi.

Teknopark çalışmaları olduğunu anımsatan Çağlar, bu hedefler doğrultusunda Transatlantik ve Trans Pasifik anlaşmalarının önemine değinerek, Avrupa ve Rusya ile Ortadoğu, Uzakdoğu ve Afrika gibi güney yarım küre ülkeleriyle serbest ticareti sağlayabilecek yeni bir serbest ticaret anlaşması yapılmasını hedeflediklerini kaydetti.

İTO ve çevresinin düzenleme projesiyle Eminönü ve Sirkeci bölgesindeki sosyal yaşamın yeni bir ivme kazanacağını vurgulayan Çağlar, İTO bünyesinde KOBİ'leri dünyaya açacak "KOBİ Geliştirme ve Destek Merkezi" kuracaklarını dile getirdi.

Küresel Vizyon Projesi'nin 7. ayağı olarak da Türkiye ticaretinin 2023 vizyon ve hedeflerini ortaya koyan "İstanbul Strateji ve Eylem Planı"nın oluşturulması olduğunun altını çizen Çağlar, "İTO olarak hazırladığımız Strateji ve Eylem Planı'nın tüm taraflarca benimsenmesini ve bu çerçevede bir vizyon çizilmesini sağlamayı hedefliyoruz" dedi.

Söz konusu çalışmayı hükümetin 2023 hedefleri çerçevesinde, Türkiye ekonomisi için çizeceği yol haritasının en önemli yol göstericisi ve kaynağı olarak ortaya koymak istediklerini vurgulayan Çağlar, "Aksiyon planımız ise ticari ve ekonomik durum analizi ve yol haritasının planlanmasını, rakip şehir ve ülke analizlerinin yapılması ve dünyada ticari ve ekonomik yönden başarı sağlamış iyi uygulama örneklerinin analiz edilmesini içeriyor" ifadelerini kullandı.

Çağlar, İTO olarak Paranın Başkenti İstanbul ile birlikte yakın zamanda hazırladıkları 2015, 2016, 2017 ile ilgili projeleri olduğunu, ileri tarihlerde bunları da açıklayacaklarını söyledi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çağlar, "Bizim kendimizi tanıtamama, anlatamama gibi bir sıkıntımız var. O nedenle bu toplantıyı yapıyoruz" dedi.

7 ayaklı projenin bütçesine yönelik bir soru üzerine Çağlar, bütçe konusunda kendilerini sınırlamadıklarını belirterek, "Çünkü biz diyoruz ki, 'İcraatta ve itibarda tasarruf aranmaz'. Bu projenin nasıl bir bütçeye ihtiyacı varsa, o bütçenin tamamını bu projelere harcamaya hazırız" dedi.

Çağlar, uluslararası projelerde TOBB ile birlikte çalışacaklarını kaydetti.

Basında yer alan TOBB-İTO Sirkeci Projesi ile ilgili bir soruyu ise Çağlar, "Eminönü Bölgesi akşam hava karardığında gezilemeyen bir bölge haline geliyor. Onun için biz bu yandaki projeleri hayata geçirirsek bölgeye çok büyük katkı sağlayacak. Bütçesi gayrimenkul yatırımcılarının vereceği teklifler sonrasında oluşacak" diye yanıtladı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İTO 2015 Küresel Vizyonu/paranın Başkenti İstanbul' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, çiftçilere nohut tohumu dağıttı
    14:10 Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, çiftçilere nohut tohumu dağıttı

    Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Hasancı Mahallesi'nde çiftçilere nohut tohumu dağıttı ve tarımsal üretimi artırarak Kayseri'yi tarımsal üretim merkezi haline getireceklerini ifade etti. İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav da çiftçilere destek verdiklerini belirtti.

  • Karabük'teki MARZİNC Fabrikasında İşçiler Eylem Yaptı
    14:07 Karabük'teki MARZİNC Fabrikasında İşçiler Eylem Yaptı

    Karabük'teki MARZİNC fabrikasında çalışan DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası'na üye işçiler, 2023-2025 dönemi toplu sözleşmendeki haklarını alamadıkları gerekçesiyle eylem yaptı. Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar, işçilere destek vererek, toplu iş sözleşmesindeki eksikliklerin giderilmesini istedi.

  • Türkiye ve Tanzanya Arasında Yıllık 1 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefi Belirlendi
    14:05 Türkiye ve Tanzanya Arasında Yıllık 1 Milyar Dolarlık Ticaret Hedefi Belirlendi

    Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, iki ülke arasında yıllık 1 milyar dolarlık ticaret hedefinin belirlendiğini açıkladı. Bolat, tarım, sanayi, tekstil-giyim, ilaç gibi sektörlerde önemli fırsatlar bulunduğunu ve geçen yıl 350 milyon dolar olan ticaret hacminin hedefe ulaşabileceğini belirtti.

  • Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda Ticaret Hedefleri Konuşuldu
    14:00 Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda Ticaret Hedefleri Konuşuldu

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-Tanzanya İş Forumu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Tanzanya arasındaki ticaret hacminin arttığını ve hedeflerinin 1 milyar dolar olduğunu belirtti. Yılmaz, Afrika kıtasıyla olan ticaretin de önemli ölçüde arttığını vurgulayarak, Türk müteahhitlerinin Tanzanya'da üstlendiği projelerin başarılı olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türk iş insanlarını Tanzanya'ya yatırım yapmaya teşvik etti.

  • 6. Türkiye-Çin Ekonomik Forumu İstanbul'da düzenlendi
    13:59 6. Türkiye-Çin Ekonomik Forumu İstanbul'da düzenlendi

    6. Türkiye-Çin Ekonomik Forumu, Perşembe günü İstanbul'da gerçekleşti. Forum, Türkiye ve Çin arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve işbirliğinin genişletilmesi konularında temsilcilerin katılımıyla gerçekleşti.

  • Gaziantep'te kaçakçılık operasyonu: 1 şüpheli gözaltına alındı
    13:59 Gaziantep'te kaçakçılık operasyonu: 1 şüpheli gözaltına alındı

    Gaziantep'in Oğuzeli ilçesinde yapılan bir işyerine düzenlenen kaçakçılık operasyonunda 10 ton 950 gram sahte markalı deterjan ve 66 bin 430 çeşitli markalara ait ambalaj ele geçirildi. Operasyonda 1 şüpheli gözaltına alındı.

  • Şahinbey Belediyesi 10 Milyon Fide Dağıtımı Gerçekleştirdi
    13:53 Şahinbey Belediyesi 10 Milyon Fide Dağıtımı Gerçekleştirdi

    Şahinbey Belediyesi tarımsal üretimi desteklemek amacıyla 10 milyon adet domates, biber, patlıcan, salatalık, kavun ve karpuz fidesi dağıttı. Dağıtımın birkaç gün süreceği ve tüm çiftçilere ulaşılması hedeflendiği açıklandı.

  • GATHİB 2023 Genel Kurulu'nda İhracat Düşüşü Değerlendirildi
    13:41 GATHİB 2023 Genel Kurulu'nda İhracat Düşüşü Değerlendirildi

    Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (GATHİB), 2023 yılı Olağan Genel Kurulu'nu gerçekleştirdi. Toplantıda, 2023 yılında yaşanan ihracat düşüşü ve sektördeki zorluklar değerlendirildi. GATHİB Başkanı Fikret Kileci, üyelerin dirençli bir duruş sergilediğini belirtirken, uluslararası talep daralması ve 6 Şubat depremlerinin ihracatı olumsuz etkilediği vurgulandı. Ayrıca, 2023 yılında en fazla ihracat yapılan mal grupları ve ülkeler de açıklandı. GATHİB, 2024 yılında da yoğun bir takvimle çalışmalarına devam edeceğini duyurdu.

  • Türkiye-Çin Ekonomik Forumu İstanbul'da düzenlendi
    13:39 Türkiye-Çin Ekonomik Forumu İstanbul'da düzenlendi

    Türkiye-Çin Ekonomik Forumu, İstanbul'da gerçekleşti. Forumda, iki ülkenin ikili ekonomik ve ticari ilişkilerinin büyüme kaydettiği vurgulandı. Türk ve Çinli şirketlerin temsilcileri, yeni ortaklıklar geliştirmek üzere ikili görüşmelerde bulundu. Türkiye ve Çin arasındaki ticari ve ekonomik işbirliği güçlü seyrediyor.

  • CHP Milletvekili Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun yaptığı zamın geri alınmasını istedi
    13:35 CHP Milletvekili Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun yaptığı zamın geri alınmasını istedi

    CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Et ve Süt Kurumu'nun et fiyatlarına yaptığı yüzde 25 zammın geri alınmasını talep etti. Gürer, dar gelirli vatandaşların et alabilme imkanının zorlaştığını belirterek, zamın geri alınması ve sübvansiyonlarla desteklenmesi gerektiğini vurguladı.


Advertisement