İTO Başkanı Çağlar: (2) - Son Dakika
Ekonomi

İTO Başkanı Çağlar: (2)

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, "Şu son 10 günde bin 708 firma kurulmuş İTO'da.

12.11.2015 14:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, "Şu son 10 günde bin 708 firma kurulmuş İTO'da. Demek ki insanlar bir istikrarı gördüğü zaman, atılım ve yatırıma geçiyorlar" dedi.

Çağlar İTO'da gazetecilerle bir araya gelerek basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Son 2 yılda yaşanan dört seçimin ekonomiye etkileri ve 2016 yılı öngörülerini paylaşan Çağlar, "2015 senesinde büyümemizi sürdürdük, daha önce yaptığımız çalışmaların neticesini gördük" dedi. Çağlar, 2015 yılı içindeki seçim atmosferinin yatırımları biraz akamete uğrattığını, bunun yansımalarının da 2016'nın ilk çeyreklerinde görülebileceğini söyledi.

AK Parti hükümetinin ilk iktidara tek başına geldiğinde ortaya bir güven koyduğunu, bu güven sayesinde de iş dünyasının yatırıma başladığını hatırlatan Çağlar, "Mevcut durumda da 4 yıl siyasetin konuşulmayacağı, ekonominin konuşulacağı bir süre var önümüzde. Şu son 10 günde bin 708 firma kurulmuş İTO'da. Demek ki insanlar bir istikrarı gördüğü zaman, atılım ve yatırıma geçiyorlar" diye konuştu.

Başkan Çağlar konuşmasında önümüzdeki hafta Milano'da yapılacak dünyanın en büyük "Tekstil Makineleri Fuarı"na İTO olarak güçlü bir heyetle gideceklerini, 2016 yılında da İTO üyeleri için şu an planlanan ve sonrasında artırılabilecek 16 uluslararası fuara katılım planladıklarını aktardı.

"İTO'nun yıl sonundaki bütçesinde fazla görecek miyiz?" sorusuna Başkan Çağlar, "Göremezsiniz. Çünkü biz sıfır bütçeyle çalışmayı kendimize şiar edindik. Üyelerimizden topladığımız tüm gelirleri yıl içinde yine üyelerimize maksimum derecede harcamalıyız. Bütçede fazla vermeyi hiç bir zaman düşünmüyoruz" yanıtını verdi.

- "Formula 1 pisti sadece ikinci el oto pazarı olarak kullanılmıyor"

Aidatlarını ödeyemeyen üyeler ile ilgili kanunen icrai işleme başlamak zorunda olduklarını dile getiren Çağlar, göreve geldiklerinde ücretli vekaleti kaldırdıklarını anımsattı. Şu an da üyeleri ile birebir temasa geçtiklerini, aidatları ödeyebilecekleri şekilde anlaşma yoluna gittiklerini kendi üyeleri ile mahkemelik olmak istemediklerini dile getirdi.

Başkan Çağlar gazetecilerin kendisine yönelttiği "Formula 1 Pisti'nin ikinci el oto pazarı olarak kullanılması" eleştirilerine de yanıt verdi.

Göreve geldikten sonra oraya 4 defa gittiğini aktaran ve kısa zamanda gazetecileri de oraya götürmek istediğini belirten Çağlar şunları kaydetti:

"İyi ki İTO-TOBB orayı işletmeye devam etmemiş de kiraya vermiş. Bu gibi yatırımlar geri dönüşü çok uzun vadede olan yatırımlar. Şehir için böyle bir yer yapılması gerek. Orada dört Formula 1 yarışı yapıldı, daha sonra yarışlar iptal edildi.

Orası şu an sadece ikinci el otomobil pazarı olarak kullanılmıyor. Türkiye'de şu ana kadar yapılmamış 4 farklı kategoride yarış yapılıyor, sürüş teknikleri kursları düzenleniyor. Ayrıca orada yurt dışından gelip yarış yapılıyor, ülkemize bıraktığı dövizi düşünün. Kiracımız ayrıca yeniden Formula yarışlarının yeniden orada yapılması için çalışma içinde."

-"Başkanlık sistemini tartışmaktan kaçınmamalıyız"

Başkanlık sisteminin tartışılmasının normal olduğunu, bunu tartışmaktan kaçınılmaması gerektiğini ifade eden Çağlar, Başbakan Davutoğlu'nun "Seçim beyannamesinde ne varsa hepsini gerçekleştireceğiz" sözlerine atıfta bulunarak, kendilerinin de İTO olarak Başbakan'a bir sürprizleri olduğunu, uzun soluklu sürprizin şu an hazır olduğunu aktardı.

İbrahim Çağlar, hükümet kurulur kurulmaz Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu İTO'ya davet edeceklerini açıklayarak, "Türkiye devleti dünyanın en zengin devleti. Çok canlı bir örnek var; sizin zenginliğiniz kasadaki parayla mı ölçülür, yoksa yaptığınız yatırımlarla mı? Mültecilere 8 milyar dolar harcamışız. Demek ki biz çok zengin bir ülkeyiz. G20'ye gelecek devletlerin hiçbiri bu harcamayı yapamadı" dedi.

Olası bir başkanlık sistemi referandumunun ekonomiyi etkilemeyeceği yorumunda bulunan Çağlar, bu gibi referandumların yurt dışında sık sık yapıldığını Türkiye'de de bunun yapılabilir olmasını savundu.

-" Yeşilköy'deki alanda, fuar alanını 360 bin metrekareye çıkaracağız"

Seçim sonuçlarının firmaların kendilerine güven duymasını sağladığına işaret eden Çağlar, "Biz İTO olarak üyelerimizi ne kadar alıp, götürüp, uluslararası arenaya taşırsak onların işi de o derecede artacaktır" dedi.

İbrahim Çağlar, Eminönü'de bulunan, İTO Otoparkı, Güneş Han ve Liman Han'ın dönüştürülmesi için ihaleye çıktıkları ve ihalede 7 firmanın bulunduğu bilgisini paylaşarak, firmalar tarafından tekliflerin verildiğini, 17 Kasım'da sonuç alacaklarını söyledi.

Ekonomi alanında kabinede adı geçen isimlerle ilgili görüşleri sorulan Çağlar, söz konusu isimler arasında ortak bir paydada buluşulacağına olan inançlarını ifade ederek, iş dünyası olarak kendilerinin serbest piyasa ekonomisinden yana olduklarını, isim konusunda taraf olmadıklarını bildirdi.

Başkan Çağlar İstanbul Dünya Ticaret Merkezi'nin (İDTM) Yeşilköy'deki fuar alanlarının yeniden inşa edilmesi projesi ve kimin işleteceği, bir dönem anlaşmazlık dolayısıyla mahkemelik olunan mevcut işletmecinin işletmeye devam edip etmeyeceği yönündeki soruyu ise şöyle yanıtladı:

"Şu an orada 110 bin metrekare bir alanda fuar yapmaya çalışıyoruz fakat alanlarımız eskidi. Toplam 700 bin metrekare inşaat yapacağız, bunun 210 bin metrekaresi fuar alanı. Fakat hafta başında yeniden bir Yönetim Kurulu toplantısı yaptık ve bu 210 bin metrekareyi 360 bin metrekareye çıkarmanın projesini yaptık.

Orada dünyanın en modern ve en yeşil fuar alanı meydana getireceğiz. Kimin işleteceği ve nasıl işletileceği konularını yönetim daha sonra karar verecek. 2016'nın birinci çeyreğinde temeli atıp, birinci etabı 18 ayda bitireceğimizi düşünüyorum.

Mevcut işletmeciyle bir taraftan hukuki süreç devam ediyor, orada davalarımız bitmiş değil. Şu an normal süreç devam ediyor."

(Son)

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İTO Başkanı Çağlar: (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement