İTO ve TBB Büyüme, Üretim, İstihdam ve Finarsmanı Konuştu - Son Dakika
Güncel

İTO ve TBB Büyüme, Üretim, İstihdam ve Finarsmanı Konuştu

İTO ve TBB Büyüme, Üretim, İstihdam ve Finarsmanı Konuştu

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulları'nın artak toplantısında, "büyümenin sürdürülmesi, üretim, istihdam, ihracat için bankacılık ve reel sektör işbirliği" görüşüldü.

26.10.2016 15:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulları'nın artak toplantısında, "büyümenin sürdürülmesi, üretim, istihdam, ihracat için bankacılık ve reel sektör işbirliği" görüşüldü.

İTO'nun Eminönü Merkez Binası'ndaki buluşma İTO Başkanı İbrahim Çağlar ve TBB Başkanı Hüseyin Aydın başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda Çağlar, Türkiye'nin önde gelen bankalarının genel müdür ve genel müdür yardımcılarının yer aldığı TBB Yönetim Kurulu'na iş dünyasının finansmana erişimde yaşadığı sorunları dile getirdi.

Çağlar, "Firmalarımızın daha ucuz, daha uzun vadeli ve daha geniş kredi imkanlarına kavuşması için hükümetin piyasaya yönelik açıkladığı tedbirlerin yanı sıra bankalar ve reel sektör olarak ortak çalışmalar yürütmek zorundayız. İş alemi artık sabah kalktığında 'benim kredi sorunum yok, benim üretim ve inovasyon gayem var, bunun için çalışacağım' diyerek güne başlamalı" dedi ve ekledi:

"İTO'nun 400 bin üyesi Türkiye'deki katma değerin yüzde 50'sini tek başına üretiyor. Bu çatı altında sadece reel sektör mensupları değil, şüphesiz finans sektörünün paydaşları olan banka ve katılım bankaları da bulunuyor. Bu suretle unutulmamalı ki hepimiz aynı gemideyiz. Bankacılar ve reel sektörün gündemlerinin farklı olduğunu düşünmek mümkün değil. Oda olarak 81 meslek komitemizden, reel sektörden gelen talepleri, bankacılık ve finans sektörüyle birlikte istişare ettik. Sonuçlarını önümüzdeki süreçte karşılıklı olarak takip edeceğiz. İnanıyoruz ki gerçekleştireceğimiz yakın işbirliği, alınması gereken mesafeyi kısaltacaktır."

İbrahim Çağlar, Odalar ve finans kesiminin yapacağı işbirliği sonucunda ortaya çıkacak görüşlerin hükümet nezdinde daha güçlü bir karşılık bulabileceğine inandığını ifade ederek, kısa bir süre içinde Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) ile de toplanacaklarını ve böylelikle reel sektörün beklentilerini finans kesiminin bütününe iletmiş olacaklarını dile getirdi.

TBB Başkanı Aydın: Ülkemizi daha da güçlü yarınlara taşımak her zaman önceliğimiz olmaya devam edecek

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın da, toplantının çok yararlı geçtiğini belirterek, ekonominin ve birlik üyelerinin gündeminde ne varsa onları konuştuklarını vurguladı ve şunları söyledi:

"Küresel, bölgesel ve 15 Temmuz darbe girişimi sonrası gelişmelerin Türkiye ekonomisine ve faaliyetlerimize olan etkilerini değerlendirdik. Yaşamakta olduğumuz olağanüstü dönemin iyi yönetilmesi, büyümenin sürdürülmesi, istihdamın artırılması için sorumluluklarımızı ve yapabileceklerimizi konuştuk. İTO'nun bankacılık sektörüne ilişkin görüşlerini ve beklentilerini dinledik. Bankacılar olarak gelişmelere ilişkin görüşlerimizi anlattık. Reel ve finans sektörü olarak karşılıklı iyi niyet ve anlayış içinde, birbirimize en fazla destek olmamız ve en yüksek toleransı göstermemiz gereken bir dönemden geçtiğimizin farkında olarak riskleri, fırsatları ve işbirliklerini ele aldık. Kredilerin seyrini ve ticari faaliyet üzerindeki etkilerini, ekonomik faaliyeti hızlandırmak için önerileri, kredi faizleri üzerindeki yüklerin düşürülmesini, bankacılık sektörüne getirilen düzenlemelerin bankaların davranışına ve kredi piyasasına yansımalarını, KOBİ kredilerinin artırılması için düzenlemelerde yapılması gereken değişiklikleri, teminatlandırma, yapılandırma konuları ile kurumlarımız ve üyelerimiz arasındaki işbirliği imkanlarını görüştük."

Aydın, bilançosunun yüzde 65'i kredilerden, kredilerin de yüzde 25'i KOBİ kredilerinden oluşan bankacılık sektörünün reel sektördeki gelişmelere son derece duyarlı olduğunu ifade etti ve ekledi:

"Üzerinde önemle durduğumuz konu reel sektör yatırımlarının, üretimin ve ticaret hacminin artırılmasıdır. Bankacılık sektörünün büyümesi ve güçlü olması ekonominin büyümesine ve gücüne bağlıdır. Ekonomimize ve sektörlerimize katkı sağlamak, ülkemizi daha da güçlü yarınlara taşımak her zaman önceliğimiz oldu ve olmaya devam edecektir."

TBB Başkanı Hüseyin Aydın, "Ülkemizde makro dengeler sağlıklı ve bankacılık sistemi sağlamdır. Son dönemde ülkemiz üzerinde oluşturulmaya çalışılan negatif algı operasyonuna itibar edilmemelidir" diye sözlerini tamamladı.

Ortak toplantının ardından İTO ve TBB yönetim kurulları, yapılan görüşmeyi değerlendirmek üzere ayrı ayrı toplandı.

- İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İTO ve TBB Büyüme, Üretim, İstihdam ve Finarsmanı Konuştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı
    00:21 Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı

    Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bir oto kiralama ofisine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda bir kişi yaralanırken, 61 ayrı suç kaydı bulunan ve olay sonrası kaçan zanlı ormanlık alanda yakalanarak gözaltına alındı. Saldırı sonucu yaralanan şahıs hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi
    00:18 Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi

    Samsun-Ankara kara yolu Hacılı Geçidi mevkisinde H.B. idaresindeki 01 ATY 920 plakalı yonca yüklü tır şarampole devrildi. Olay yerine polis ekipleri sevk edildi ve kaza nedeniyle yolun bir şeridi kapatıldı. Sürücü yara almadan kurtuldu ve ekipler tırı çekici yardımıyla kurtarmak için çalışma başlattı.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı
    23:58 Kayseri'de Kız İstemeye Giden Şüpheli, Ağabeyiyle Çıkan Kavgada Tüfekle Yaraladı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde kız istemeye giden F.G. ile kızın ağabeyi Y.T. arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavgada F.G, tüfekle Y.T'yi yaraladı. Olayın ardından kaçan şüpheli F.G, sığındığı evde polis tarafından gözaltına alındı.

  • Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi
    23:58 Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 24 bina tahliye edildi

    Gaziosmanpaşa'da meydana gelen toprak kaymasında tahliye edilen bina sayısı 24'e yükseldi. İstanbul Valiliği, 'Tahliye edilen evlerde yaşayan 96 vatandaşımızdan 78'i otellere yerleştirilirken, 18 vatandaşımız ise istekleri doğrultusunda akrabalarının evlerine yerleşmiştir' açıklamasını yaptı.

  • Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı
    23:42 Kayseri'de Yabancı Uyruklu Şahsı Bıçaklayarak Öldüren Adam Tutuklandı

    Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde, aralarında husumet bulunan M.P. ile yabancı uyruklu Abdul Shaid Zahin arasında çıkan tartışma sonucunda M.P. tarafından bıçaklanan Zahin hayatını kaybetti. Şüpheli M.P. gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine teslim edildi.

  • DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya
    23:42 DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya "müfettiş" yanıtı: Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamayın

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan "Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamamanızı öneriyoruz" ifadelerini kullandı.


Advertisement