İzmir Aliağa Yenişakran Ceza İnfaz Kurumu'na İlişkin İddialar - Son Dakika
Yerel

İzmir Aliağa Yenişakran Ceza İnfaz Kurumu'na İlişkin İddialar

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Cezaevleri Alt Komisyonu Başkanı Yıldırım."Gerekirse içerideki mahkum çocukları tek tek dinlemek suretiyle varsa herhangi bir iddianınbulgusu bunları rapor ederek gerekli yerlere iletmiş olacağız" "Daha 5 ay"...

03.06.2013 16:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Ceza ve Tutukevleri Alt Komisyonu üyeleri, İzmir Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevi'nde bulunan mahkumların işkence ve onur kırıcı muameleye maruz kaldıklarına ilişkin iddiaları incelemeye başladı.

Komisyon üyesi milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Abdurrahim Akdağ, Mahmut Tanal ve Ahmet Salih Dal ile birlikte öğle saatlerinde Aliağa'ya gelen Ceza ve Tutukevleri Altkomisyonu Başkanı Murat Yıldırım, cezaevi girişinde yapacakları incelemeye ilişkin gazetecilere açıklama yaptı.

Komisyonun yaklaşık 5 ay önce de Aliağa'ya geldiğini ve cezaevinde incelemeler yaptığını ifade eden Yıldırım, söz konusu iddialara şaşırdığını söyledi. Yıldırım, o gün Çocuk ve Gençlik Kapalı Cezaevi'nde, çocuklarla görüşmeleri neticesinde bir sıkıntının olmadığını gözlemlediklerini, düzenledikleri raporda da bunu belirttiklerini hatırlattı.

Komisyon üyelerinin buradaki çocuk cezaevinin oda tipine dönüşmesi, ortak alanın beraber kullanılması ve fiziki şartların iyi olduğuna dair kanaatlerinin bulunduğunu kaydeden Yıldırım şöyle konuştu:

"Ancak basındaki iddialar nedeniyle bugün yine burada inceleme yapacağız. Cezaevinin içine yalnızca meclis komisyonu heyetimiz girecek ve görüşme yapacak. Gerekirse içerdeki mahkum çocukları tek tek dinlemek suretiyle var ise herhangi bir iddianın bulgusu bunları rapor ederek gerekli yerlere iletmiş olacağız. Biz bu raporları kamuoyu ile paylaştığımız gibi ilgili kurum ve kuruluşlara ve Adalet Bakanlığı'na da ileteceğiz. Meclis İnsan Hakları Komisyonu Cezaevleri İnceleme Alt Komisyonu olarak hangi suçtan, hangi dilden, dinden, ırktan olursa olsun yaptığı bir suçtan dolayı kanunlar ve hukukun önünde bunun cezasını çekiyor ise insanca yaşayabileceği şartların oluşmasını ve insan hakları onuruna uygun bir şekilde yaşamlarına devam etmelerini istiyoruz. Bu açıdan da bu konuda çok hassasız. Eğer bu iddiaların doğruluğu varsa ne gerekiryorsa elimizden geleni yapacağız. Biz geçmişteki raporumuzda böyle bir sıkıntının olmadığını beyan etmiştik. İnşallah böyle bir sıkıntının olmayacağı temennisiyle bu çalışmalarımızı bugün başlatıyoruz."

Çocuk cezaevlerinde oda sistemine geçildiğini belirten Yıldırım, odaların saat 24.00'ten sonra sadece idarenin uzaktan kontrolü veya bizzat içerdekiler tarafından açılabilecek şekilde dizayn edildiğini, çocukların kendi arzusuyla dışarı çıkabildiğini bu yüzden de iddialara şaşırdığını belirtti.

Yıldırım, bir gazetecinin iddiaya konu şiddeti kimin yaptığı ileri sürülüyor sorusu üzerine "Bu şiddet olayını yapan 2. Müdür Ercan diye ifade ediliyor. Yaptığımız ön araştırmada müdür olarak tabir edilen Ercan diye bir kişinin olmadığını tespit ettik. Şimdi araştıracağız, eğer öyle biri var ise böyle bir iddianın da üzerine gideceğiz" dedi.

"Çocukların şikayeti yok"

Öte yandan cezaevinde yakınları bulunan bazı aileler cezaevi girişinde gazetecilere açıklama yapan komisyon üyeleri ile görüştü. İddialar nedeniyle tedirgin olduklarını ifade eden mahkum yakınları, konunun üzerine ciddiyetle gidilmesini istedi.

Cezaevindeki oğluyla sürekli görüştüğünü belirten Ülkü Y. isimli kadın, iddialarla ilgili oğlundan bir şey duymadığını açıkladı. Yine de korktuğunu belirten Ülkü Y'ye komisyon başkanı Murat Yıldırım, "Bakın önemli bir konuya işaret edildi. Burada bekleyen aileler 'benim çocuğumun şikayeti yok' dediği halde basın ve yayında birilerinin bunu gündeme getirerek çocukları ve ailelerini korku ve paniğe sevk etmelerini doğru bulmuyoruz. Biz iddiaları inceliyoruz. Daha 5 ay önce geldik. Öyle bir şey yoktu varsa gereken yapılacak. Onun için aileler böyle kulaktan duyma bilgilerle paniğe kapılıyor. Bu iddiaların mesneti olmadan basına yansımasını ben anlamlı bulmuyorum. Buradaki aileler huzurlu olsun. Böyle birşey varsa kesinlikle üzerine gidilecektir" şeklinde konuştu.

Komisyon üyeleri açıklamanın ardından inceleme için cezaevi yerleşkesine girdi. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İzmir Aliağa Yenişakran Ceza İnfaz Kurumu'na İlişkin İddialar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement