İzmir Antik Kayıp Ada Bulundu - Son Dakika
Güncel

İzmir Antik Kayıp Ada Bulundu

İzmir Antik Kayıp Ada Bulundu

İzmir'in Dikili İlçesi'nde eski kaynaklarda bahsedilen Bademli Mahallesi'ndeki Kane antik kentininin de yer aldığı kayıp ada, jeoarkeologlar tarafından bulundu.

12.11.2015 15:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'in Dikili İlçesi'nde eski kaynaklarda bahsedilen Bademli Mahallesi'ndeki Kane antik kentininin de yer aldığı kayıp ada, jeoarkeologlar tarafından bulundu.

Dikili'nin Bademli Köyü yakınlarında yürütülen yüzey araştırmalarında, jeoarkeologların yeraltı katmanlarından alınan örnekleri incelemesiyle buradaki yarımadalardan birinin antik dönemde aslında bir ada olduğu ve kara ile arasındaki boğazın alüvyonlarla zamanla dolduğu anlaşıldı. Böylece antik yazarların sözünü ettiği ve üzerinde Kane antik kentinin bulunduğu üçüncü Arginus adasının bu yarımada olduğu anlaşıldı.

Dikili'nin Karadağ Yarımadası kıyılarındaki limanların araştırılmasını da kapsayan geniş kapsamlı bir araştırma projesi ile yarımadadaki limanların birbirleriyle olan bağlantısı incelendi. Çalışmalar Alman Arkeoloji Enstitüsü başkanlığında ve Köln Üniversitesi'nden jeoarkeologların yürüttüğü bir proje kapsamında gerçekleşti. Araştırma projesinde, İzmir, Karlsruhe, Manisa, Münih, Kiel, Köln, Rostock ve Southampton üniversitelerinden arkeologlar, eskiçağ tarihçileri, coğrafyacılar, topoğraflar ve jeofizik uzmanları görev aldı. Yürütülen çalışmalar sonrası Kane antik kentindeki limanların niteliği ortaya çıkarıldı. Ayrıca bahsedilen üçüncü adanın yeri tespit edildi.

BOĞAZ DOLARAK YARIMADA OLMUŞ

Bademli köyünde bulunan yarımadanın toprak yüzeyinde görülen mimari kalıntılar ve seramik buluntulara dayanarak Kane antik kentinin burada yer aldığını saptadıklarını anlatan arkeolog Prof. Dr. Felix Pirson; "Ancak buradaki adaların Arginus Adaları olup olmadığı hususu araştırmalarımız başlayana kadar tartışma konusuydu. Alman Arkeoloji Enstitüsü başkanlığında Köln Üniversitesi'nden jeoarkeologların yürüttüğü bir proje kapsamında, alınan karot sondajlarla antik Kane kentinin zamanında aslında bir adanın üzerinde yer aldığı anlaşıldı. Bu ada ile kara arasındaki boğaz dolarak bugün bu yarımadayı oluşturmuş. Karot sondajlarla yer katmanlarından alınan jeolojik numunelerin değerlendirilmesi sonucunda bu ada ile kara arasındaki boğazın nasıl karaya dönüştüğüne dair daha net bilgilere ulaşılabilecek" dedi.

LİMANLARIN ARASINDA ARA DURAK

Bu proje çerçevesinde Karadağ Yarımadası'nda bulunan limanların birbirleriyle olan bağlantısını araştırdıklarını açıklayan Celal Bayar Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yrd. Dr. Güler Ateş ise araştırmalar sonucunda bahsedilen üçüncü adanın yerini tespit ettiklerini belirtti. Kane antik kentindeki limanların niteliğini ortaya çıkardıklarını söyleyen Ateş, "Burasının kuzeyde Midilli (Lesbos) ve Edremit (Adramytteion), güneyde ise Pergamon antik kentinin ana limanı olan Elaia (Zeytindağ) arasındaki rotalar gibi önemli güzergahlar üzerinde bir ara durak görevi gördüğü anlaşılmıştır" dedi.

ZAFER KAZANAN KOMUTANLAR İDAM EDİLDİ

İzmir'in Dikili İlçesi'ne bağlı Karadağ Yarımadası'nda bulunan Bademli köyünde, yarımadaya ismini veren antik Kane antik kenti M.Ö.191/190 yılında, Romalıların III. Antiochos'a karşı verdikleri savaşta donanmalarının kışı geçirmesi için seçtikleri liman olarak biliniyor. M.Ö. 406 yılında ise kentin hemen güneybatısında yapılan ünlü Arginus Deniz Savaşları, Atinalılar ile Spartalılar arasında yaşandı. Savaşta Atinalılar Spartalılara karşı büyük bir zafer kazanmış olsalar da, komutanları batan gemilerindeki yaralı askerlerine yardım etmedikleri ve ölülerini gömmedikleri için, memleketlerine döndükten sonra yargılandı, ardından da idam cezasına çarptırıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir Antik Kayıp Ada Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem
    01:09 Tokat Sulusaray'da 5.6 Büyüklüğünde Deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem, çevre illerde de hissedildi. Depremde can kaybı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

  • Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar
    01:09 Epic Games Store'da Bu Hafta Ücretsiz Oyunlar

    Epic Games Store, her hafta ücretsiz oyunlar vermeye devam ediyor. Bu hafta ise strateji ve macera türündeki The Big Con ve Town of Salem 2 oyunları ücretsiz olarak sunulacak. Town of Salem 2, arkadaşlarınızla birlikte oynayabileceğiniz bir sosyal dedektiflik yapımı olarak öne çıkıyor. The Big Con ise Ali isimli bir karakterin hikayesini anlatıyor. Oyunları ücretsiz olarak almak için Epic Games Store'un web sitesine veya masaüstü uygulamasına giriş yapmanız yeterli.

  • Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri
    01:09 Tecno Camon 30 Premier 5G Tanıtıldı: İşte Özellikleri

    Tecno, Camon 30 serisinin yeni modeli olan Camon 30 Premier 5G'yi piyasaya sürdü. Camon 30 Premier, şık tasarımı ve özellikleri ile dikkat çekiyor. 6,77 inç LTPO AMOLED ekran, 120Hz yenileme hızı, 50 Megapiksel selfie kamerası, MediaTek Dimensity 8200 işlemci, 12GB RAM, 512GB depolama alanı, 5000 mAh pil ve 70W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, silver ve black renk seçenekleri ile sunulacak.

  • Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu
    00:52 Hastane bahçesindeki trafo yangını paniğe neden oldu

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan hastanenin bahçesindeki trafoda çıkan yangın, paniğe neden oldu. Yangın, hızlı bir şekilde kontrol altına alınarak söndürüldü. Tedbir amacıyla hastanenin elektriği bir süre kesildi.

  • Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu
    00:48 Giresun'da Soyulan Kuyumcudan Çalınan Altınlar Bulundu

    Giresun'un Bulancak ilçesinde gerçekleşen kuyumcu soygununda çalınan altınlar, Giresun Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan titiz çalışmalar sonucunda kısa sürede bulundu. İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı, Giresun'un huzuru için çalışmalarına devam edeceğini açıkladı.

  • Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı
    00:35 Bursa İl Jandarma Komutanlığı Kırsal Bölgelerde Uygulama Yaptı

    Bursa İl Jandarma Komutanlığı, kentin kırsal bölgelerinde vatandaşların huzur ve güveni için uygulama gerçekleştirdi. Uygulama sonucunda çeşitli suçlardan aranan 25 kişi yakalanırken, uyuşturucu madde ele geçirildi. Ayrıca, trafik denetimlerinde 72 araç sürücüsüne toplamda 233 bin lira idari ceza kesildi ve 24 araç trafikten men edildi.

  • Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı
    00:33 Safranbolu Devlet Hastanesi'nde Trafoda Yangın Çıktı

    Karabük'ün Safranbolu ilçesinde bulunan Safranbolu Devlet Hastanesi'nin bahçesindeki trafoda çıkan yangın paniğe neden oldu. Yangın, polis ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alındı. Hastanenin elektriği tedbir amacıyla bir süre kesildi.

  • ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti
    00:23 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti

    ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in BM'ye tam üyeliği talep edilen karar tasarısını veto etti. Oylamada 12 evet, 2 çekimser oy kullanılırken, ABD tasarıyı veto etti.


Advertisement