İzmir - Bakan Özhaseki, ?sur Dışındaki Bölgeler 1 Yıl İçinde Tamamlanır - Son Dakika
Güncel

İzmir - Bakan Özhaseki, ?sur Dışındaki Bölgeler 1 Yıl İçinde Tamamlanır

İzmir - Bakan Özhaseki, ?sur Dışındaki Bölgeler 1 Yıl İçinde Tamamlanır

Bakan Özhaseki, 'Sur dışındaki bölgeler 1 yıl içinde tamamlanırİZMİR'deki yatırımları yerinde görmek üzere kente gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Karabağlar İlçesi'ndeki kentsel dönüşüm alanında incelemelerde bulundu.

21.09.2016 18:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bakan Özhaseki, 'Sur dışındaki bölgeler 1 yıl içinde tamamlanır

İZMİR'deki yatırımları yerinde görmek üzere kente gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Karabağlar İlçesi'ndeki kentsel dönüşüm alanında incelemelerde bulundu. Anadolu'nun deprem bölgesi olduğunu hatırlatan Bakan Özhaseki, doğru kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini söyledi. Terörle mücadele kapsamında yıkılan evlerle ilgili Bakan Özhaseki, 'Yaklaşık 13 yerde çok ciddi çukurlar kazılıp devlete kafa tutma diyebileceğimiz şeyler yaşandı. 7 bölgede bunu çok ciddi yaşadık ve devletin kudretli eli teröristlere vuruldu. Diğer taraftan da devletin şefkatli elinin orada yaşayan vatandaşlarımıza ulaştırmamız gerekiyor diyerek, Sur dışındaki bölgelerde yapılaşmanın 1 yıl içinde tamamlanacağını, Sur'un ise tarihi yapısının çok olması nedeniyle sürenin biraz daha uzayabileceğine dikkat çekti

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Partili milletvekilleri, İl Başkanı Bülent Delican, Çevre Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan ile kentteki ilk ziyaretini Karabağlar kentsel dönüşüm bölgesine yaptı. Burada, Başkan Kocaoğlu ve İl Müdürü Varan'dan bölgeyle ilgili bilgiler alan Bakan Özhaseki, Anadolu'nun deprem bölgesini olduğunu, bir çok medeniyetin depremler nedeniyle yerle bir olduğunu söyledi. Yapılaşma sırasında, coğrafyanın sesine kulak verilerek hareket edilmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Özhaseki, 'Coğrafyaya emir vermeden, onun sesine kulak verilerek hareket edildiğinde ayakta kalabiliriz. Aksi takdirde bir çok emek heba olur. Sakarya örneği müthiş bir örnek var. Zamanında beğenmediğimiz, ilkel gördüğümüz kavimler bile orada ev yapmamışken, Osmanlı döneminde tek çivi çakılmamışken, cumhuriyet döneminde az çok 'bu işi biliyoruz' dediğimiz ortamda bu konutların garip garip yapılması utanç verici. Kimseyi suçlamak için söylemiyorum. Kolektif bir suçluluk var bu işte. Alt tarafı oynuyor ve oynayacak bundan sonra da. Üstündeki zemin çürük, çamur, balçık. Geliyorsunuz buraya standartlara uygun olmayan bir ev yapıyorsunuz, sonra da elinizi açıp dua ediyorsunuz. Böyle bir şey olabilir mi diye konuştu.

BİR ÇOK KAÇAK YAPI VAR

İstanbul, İzmir ve Anadolu'nun bir çok kentinin deprem bölgesi olduğunu ve şu an elde bir fırsat olduğunu dile getiren Bakan Özhaseki, 'Bir çok kaçak ve niteliksiz yapı var. Bunların bir an önce yok edilmesi lazım. Tarihi, tescilli eserleri kastetmiyorum. Yok etmek kolay ama yaptığınız şeyi bir daha yıkamazsınız. 100 sene yerinde kalır. O zaman doğru kentsel dönüşüm yapmak lazım. Bu doğru dönüşümü gerek zemin etüdüne, gerek üstündeki yapıya, bilimi, fenni ne tarif ediyorsa ona uyarak yapmak lazım. Sonra da bu kentsel dönüşümü adil bir şekilde yapmak lazım ki adı rantsal dönüşüme geçmesin. İnsanları da rahatsız etmesin. Rantsal dönüşüm olduğunda hepimizi rahatsız eder. Karabağlar'daki dönüşüm planlamasında ilk etap 1 milyon metrekare, bir kısım mülkiyet hazineye geçti. Bu etapta 2 bin 500- 3 bin konut söz konusu. Planlamada bolca sosyal donatı ve yeliş alan bulunuyor dedi.

MÜLKİYETİ BİZDE OLUNCA CİMRİ DAVRANMADIK

Yol, otopark, yürüyüş ve bisiklet alanları, okul, ibadet alanları için cömert davrandıklarını belirten Bakan Özhaseki, 'Mülkiyet bizde olunca cimri davranmadık. Burada yapacağımız iş doğru başladığında bu çevredeki tüm planlamalar ve dönüşümler doğru devam edecektir. Bakanlığın atacağı ilk adımlar yanlış olursa, vatandaşın hoşuna gitmeyen bir adım olursa arkası da çok iyi gelmeyecek, İzmir için hayırlı bir şey olmayacaktır. İller Bankası vasıtasıyla projeleri takip edeceğiz. Başlamak için yılbaşını hedefliyoruz. Ummadığımız engeller çıkarsa bir şey diyemiyoruz. Şundan çok muzdaribiz, her iş rast giderken bazı gruplar bir takım örgütlenmelerle, İstanbul'da daha çok yaşanıyor bu, davalar açıyorlar. Buna 'hukuki değil' diyemezsiniz. O kadar art niyetli ki binlerce insan mağdur oluyor. O hukuki sorunu çözüp işe başlayana kadar aradan seneler geçiyor. Mesela Fikirtepe'de dün bir grup geldi bana, 'babamız rahmetlik gözleri açık gitti' dediler. Niye, 3 avukatın ismini veriyorlar, o avukatlar haklarını alıyorlar ama daha fazlasını istiyorlar. Başka hesapları var. O zaman da günahtır. Bunlara engel olunması lazım diye konuştu.

SAĞLAM VE KİMLİKLİ OLMALI

TOKİ'nin ev yapma sistemiyle ilgili bir soru üzerine Bakan Özhaseki, bundan sonra yapılacak tüm konutlarda iki şeyin ön planda olması gerektiğini belirterek, 'Birincisi bu işin sağlamlığı, sağlıklı olması, ikincisi kimlikli olması. Zamanında yapılmış bazı hatalar var ki onları temizleyemiyorsunuz, kama gibi saplanmış olarak duruyor ve içinizi acıtıyor. Bursa'da mesela, Ulu Cami çevresinde gökdelen gibi dikilmiş bir sürü bina var, içiniz acıyor. Bu hataları yapmamak lazım. Kim hata yaptı diye sorgulamıyorum. Ama bundan sonra bu tecrübeyle bir taraftan sağlıklı binalar yapmamız lazımö dedi.

KARABAĞLAR'DAKİ DÖNÜŞÜMDÜ ÇOK GÜZEL SOSYAL ALANLAR VAR

Kentsel dönüşüm bölgesindeki ziyaretin ardından Bakan Özhaseki ve beraberindekiler İzmir Valiliği'ne geçti. İzmir'e müjdeli haberle geldiklerini söyleyen Bakan Özhaseki, 'İzmirimiz'de bir taraftan körfezin temizlenmesi ÇED raporları diğer taraftan da hızlı bir şekilde başlaması gereken dönüşüm projeleri var. Karabağlar kentsel dönüşüm meselesiyle ilgili çalışmalar yaptık. Yaptığımız planlamada çok güzel sosyal alanlar var diğer taraftan çevreyle ilgili yaptığımız çalışmalar var. Bu gelişimiz hayırlı işlere vesile olacaktırö diye konuştu. Terörle mücadele kapsamında teröristlerin bölgede zarar verdiği konut ve yapılarla ilgili bir soru üzerine Bakan Özhaseki, 'Yaklaşık 13 yerde çok ciddi çukurlar kazılıp devlete kafa tutma diyebileceğimiz şeyler yaşandı. 7 bölgede bunu çok ciddi yaşadık ve devletin kudretli eli teröristlere vuruldu. Diğer taraftan da devletin şefkatli elinin orada yaşayan vatandaşlarımıza ulaştırmamız gerekiyor. Oralarda teröristler vatandaşın evlerini yıkmış, Sur hariç Cizre, Silopi gibi yerleri 1 yıl içinde yaparız vatandaşlarımıza evlerini veririz. Sur binlerce yıllık tescilli eserlere sahip, bin 200 civarı eser var bütün bunların yaşadığı bir yerde bunları gözeterek yola çıkmanız gerekiyor. Koruma amaçlı imar planları 2012 yılında çıkmış ona uymamız gerekiyor. Yoksa amacımız TOKİ'yi sokup 5 katlı evler yapmak değil. Diyarbakır evleri var aslına uygun yapmamız gerekiyor. Tarihi eserlerin yeniden yapılması kolay değil bunları dikkatli bir şekilde yapmalıyız dedi. Bakan ve beraberindekiler Valilik'ten sonra Büyükşehir Belediyesi'ne geçti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir - Bakan Özhaseki, ?sur Dışındaki Bölgeler 1 Yıl İçinde Tamamlanır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.

  • İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı
    07:27 İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı

    İsrail, İran'ın nükleer tesislerinin de bulunduğu İsfahan kentindeki bir hava üssüne saldırı düzenledi. İran kaynakları, bölgede üç patlama sesi duyulduğunu ve İran hava savunmasının bazı insansız hava araçlarını vurduğunu aktardı. İran'ın geçtiğimiz hafta İsrail'e düzenlediği hava saldırısının ardından İsrail'in karşılık vermesi bekleniyordu.

  • İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü
    07:22 İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü

    İran medyasında yer alan haberlere göre, İsfahan şehir merkezinde patlama sesleri duyuldu; birçok şehirde de uçuşlar askıya alındı. İran, Cumartesi günü İsrail’e yönelik füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) bir saldırı gerçekleştirmişti. Füze ve İHA’ların neredeyse tamamı ABD, İngiltere ve diğer müttefiklerinin desteğiyle İsrail hava savunma sistemleri tarafından engellendi. Bu saldırı, 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Konsolosluğu’na yönelik İsrail saldırısına misilleme niteliğindeydi. Şam’daki İsrail saldırısında üst düzey İranlı komutanlar öldürüldü. İsfahan eyaleti büyük bir hava üssüne, önemli bir füze üretim ve birkaç nükleer tesise ev sahipliği yapıyor.

  • iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler
    07:09 iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler

    Apple'ın geliştirici konferansına sayılı günler kala, iOS 18'in tanıtılması ve iPhone 16 serisi ile uyumlu olarak sunulacak olması büyük bir merak konusu haline geldi. Yapay zeka desteği, arayüzdeki tasarım değişiklikleri ve güvenlikle ilgili yenilikler gibi birçok önemli özellik bekleniyor. Özellikle güvenlik özellikleri dikkat çekici olacak ve Apple'ın güvenlik sistemlerinin etkinliği önümüzdeki dönemlerde test edilecek. Ayrıca, yapay zeka entegrasyonuyla Siri ve diğer uygulamaların kullanıcı deneyimini iyileştirmesi hedefleniyor. iOS 18 güncellemesinin hangi iPhone modellerini destekleyeceği de merak ediliyor ve bu güncelleme Apple ekosistemindeki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyecek.

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.

  • Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı
    06:49 Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı

    Tokat'ta önceki gün meydana gelen 5,6'lık depremin ardından gün ağarınca hasarın boyutu netlik kazandı. Dron ile havadan görüntülenen merkez üssünde hasarın boyutu gözler önüne serildi. Depremin etkisiyle oluşan hasarın tam boyutu ve zarar görenlerin durumuyla ilgili detaylı bilgilendirme yetkililer tarafından gün içerisinde yapılması bekleniyor.

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.


Advertisement