İzmir Basmane Projesi Kardeşleri Birbirine Düşürdü - Son Dakika
Ekonomi

İzmir Basmane Projesi Kardeşleri Birbirine Düşürdü

İzmir Basmane Projesi Kardeşleri Birbirine Düşürdü

İzmir'de adı 'Basmane Çukuru'na çıkan Dünya Ticaret Merkezi Projesi Folkart'ın oldu. Proje nedeniyle iş adamı Kemal Zorlu ve Nazif Zorlu karşı karşıya geldi.

09.10.2016 09:43  Güncelleme: 15:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'in ticari merkezlerinden Basmane'de yaklaşık 20 yıldır yer alan çukur, 1997'de Dünya Ticaret Merkezi adı altında bir proje yapmak için açıldı, 2016'ya kadar geçen sürede de kentteki pek çok aktörün müdahil olduğu davalar, tartışmalar ve kavgaların gölgesinde makus kaderinin değişmesini bekledi.

KARDEŞİNİ UZAKLAŞTIRMAK İSTİYOR

'Basmane Çukuru'na yapılacak proje için 20 yılını veren Kemal Zorlu, ihalenin iptali için dava açtı. Kardeşi Nazif Zorlu ise çözümden yana ve bir olağanüstü genel kurul toplantısıyla abisini Mazhar Zorlu Holding yönetiminden uzaklaştırmak istiyor.

35 MİLYON DOLAR ÖDENDİ

1997 yılında Alsancak ve İzmir Kültür Park alanının komşusu olan arazide, belediye otobüsleri terminali yer alıyordu. Özfatura, kent içinde kalan bu araziyi satışa çıkardı.

Araziyi çok ortaklı Güçbirliği Holding adına, İzmirli sanayicilerden Kemal Zorlu 35 milyon dolar ödeyerek satın aldı. Amacı buraya içinde opera binası ve otoparkı olan bir iş merkezi yapmaktı.

İNŞAAT TAMAMEN DURDU

Ancak 1999'da eski belediye başkanlarından Yüksel Çakmur'un projenin imar mevzuatına aykırı olduğu iddiasıyla açtığı dava, arazinin yıllar boyunca çukur olarak kalacağı çözümsüz dönemi başlattı. Ahmet Priştina döneminde yapılan imar değişikliklerine rağmen, Çakmur'un yeniden dava açmasıyla inşaat tamamen durdu.

EKONOMİK KRİZ DE VURDU

2001'de ise Türkiye'de ekonomik kriz patladı ve batan bankalardan EGS Bank nedeniyle bu bankadan kredi kullanan Güçbirliği Holding, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ile tanışıyordu.

Bu yolculuk bu kez TMSF, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Güçbirliği Holding'in arasında bugüne kadar geldi. Şimdi bu süreci herkes kendi cephesinden yorumluyor.

YÜZDE 30'A ÇIKARDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'e maddi ve manevi zarar veren bu alandan kurtulmanın yolunu kamu payını artırmakta aradı. TMSF'yle masaya oturdu ve belediyenin hissesini yüzde 18'den yüzde 30'a çıkardı. Proje tamamlandığında belediye bir hizmet binasına sahip olacak. Ayrıca otopark da belediyede kalacak.

Zorlu'ya uzun yıllardır imkan tanıdıklarını, ancak projeye başlayamadığını ve projeyi yapamayacağı kanaatinin oluştuğunu söyleyen belediyenin satışa karşı çıkmama gerekçesi bu.

Bu gelişmenin ardından TMSF hisseler için üç kez ihaleye çıktı. İkisinde alıcı çıkmayınca fiyat 80 milyon dolara indi. Mesut Sancak'ın Folkart şirketi Namet ve Akça Holding'le ortak olarak girdiği ihaleyi kazandı.

"İHALE, HUKUKİ DEĞİL"

Ocak ayında yaşanan bu gelişmeye karşı harekete geçen Kemal Zorlu TMSF'nin açtığı yeni ihalenin de iptali için geçtiğimiz günlerde dava açtı. Zorlu, 20 yılını harcadığı Basmane projesinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu mukavele sürerken haklarını Folkart'a devretmekle suçluyor ve davalar bitmeden haklarından vazgeçmeyeceğini söylüyor.

"DUYGUSAL DAVRANIYOR"

Basmane Çukuru Kemal Zorlu'nun sadece başkan Kocaoğlu ve Folkart'la ters düşmesine neden olmadı, Zorlu ailesini de böldü. Eleştirilere en şiddetle karşı çıkan da kardeş Nazif Zorlu.

İzmir'in en köklü ve eski sanayici gruplarından biri olan Mazhar Zorlu Holding'in TMSF ile anlaşarak borçlardan kurtulup işlerine dönmesini isteyen Nazif Zorlu, abisi Kemal Zorlu'nun 20 yıllık mücadelesi nedeniyle duygusal tepki verdiğini söylüyor.

AVM'DEN VAZGEÇTİ PRESTİJ PROJESİ OLACAK

Folkart itirazlara rağmen proje için çalışmalara başlamış durumda. Öğrendiğime göre TMSF'den tapu alınmış, şimdi arsanın yine TMSF tarafından devredilmesi bekleniyor. Dünyadan ve Türkiye'den 6 mimarlık ofisi ile anlaşmış. Mad Architecs. Roy Higgs, Tabanlıoğlu Mimarlık, Yağcıoğlu Mimarlık, DDG, Korucuoğlu Mimarlık'ın projelerinden üçünü belirleyerek, İzmirlilere sormaya hazırlanıyor. Projenin ismini de İzmirlilerin belirlemesini istiyor. Yatırıma da ekim sonunda başlamak hedefinde. Ortaklarıyla projenin niteliği nedeniyle anlaşma olmamış. Nedeni ise AVM projesinden vazgeçilmesi.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Ekonomi İzmir Basmane Projesi Kardeşleri Birbirine Düşürdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement