İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Engelsizmir İçin Bilim, Akıl ve Teknolojiyi... - Son Dakika
Yerel

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Engelsizmir İçin Bilim, Akıl ve Teknolojiyi...

ENGELSİZMİR 2013 Projesi kapsamında engellilerin sorunları ve çözümlerine yönelik olarak Türkiye'de ilk kez 30 Ekim-3 Kasım 2013 tarihleri arasında düzenlenecek uluslararası bir kongrenin hazırlıklarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu...

20.03.2013 13:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ENGELSİZMİR 2013 Projesi kapsamında engellilerin sorunları ve çözümlerine yönelik olarak Türkiye'de ilk kez 30 Ekim-3 Kasım 2013 tarihleri arasında düzenlenecek uluslararası bir kongrenin hazırlıklarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu büyük kongre öncesinde engellilerin sorunlarının gündemde kalmasını sağlamak ve çözüme ulaştırmak amacıyla uluslararası bir konferans düzenledi.

'Engellilerin Üretime Katılma Stratejileri' başlıklı konferansın açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir'in yarısının kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yeniden yapılacağını belirterek, yeni kent alanlarında binalar ve sosyal donatı alanlarda engellilerin de düşünüleceğini söyledi.

Başkan Kocaoğlu, binasını engelillerin kullanımına uygun yapan ya da tadilatını yapan vatandaşlara Kırmızı Bayrak vereceklerini belirterek, Bir de kırmızı bayrak diye binasını engellilerin kullanımına uygun şekilde yapan ya da tadilat yapan vatandaşlarımıza da bir kontrol ettikten sonra bir bayrak vereceğiz" dedi.

"İzmir'in -önümüzreki süreçte- yüzde 40-50'si yeniden kurulacak. 47 bin dönüm merkezdeki alan yeniden kurulacak" diyen Başkan Kocaoğlu, tüm binaların engellilerin kullanımına uygun olması gerektiğini belirtti.

Başkan Kocaoğlu, şöyle konuştu: ""Kenti kent dönüşümüyle yeniden kuruyoruz. Tüm sosyal donatı alanlarıyla. Burada atlamamız gereken aslında bu Engelsizizmir Kongresi tam da kentte yeniden kurulmanın, kent dönüşümünün başladığı sürece denk geldi. Bu açıdan da önemli görüyorum. Burada alınacak kararlar yaptığımız projelerde kenti yenilerken en önemli rehberimiz olacak. Eskimiş yıpranmış binalara da örnek olacak, onları da denetleyeceğiz. 2005'ten bu tarafa engelli vatandaşlarımızın konularını gündemde tutmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Son derece iyi niyetle çalışıyoruz ama yeterli olmadığımızın da yapacak çok şey olduğunun da bilincindeyiz. Biz bir demans hastalarıyla ilgili gümrük bakımının gerçekleştirileceği geçtiğimiz günlerde bir yer açtık. Şimdi bizim buca'da ihale ilanına çıktığımız zaman 65 bin metrekareli büyük bir sosyal yaşam kampusümüz var. Bu kampuste birçok konu, birbiriyle uyumlu birbirini pozitif etkileyecek ve sosyal desteğe ihtiyacı olan birçok kesimi bir araya getirerek burada birbirlerini pozitif etkilemelerini s ağlayacak proje bitti, ihale aşaması bitti, inşaatını yapıyoruz. Bunlar da yeterli değil. Tüm binaların engellilerin kullanımına uygun olması gerekiyor. Bizim bir avantajımız var. Kent dönüşümüne hızlı şekilde başlıyoruz. Kent dönüşümünde araziler yerle bir edilip yeniden planlanacağı için yolundan kaldırımına, apartman girişinden asansörüne kadar hepsi sıfırdan bir bölge planlanacağı için kent dönüşümü konusunda engelli vatandaşlarımızın kullanımına azami dikkat göstereceğiz."

Başkan Kocaoğlu, topyekün seferber olmak zorunda olduklarını, hedeflerinin daha fazla engelliyi toplumun ve hayatın içine katmak olduğunu da belirterek, büyükşehir belediyesinin yol haritasında sorunla karşılaşmamasının nedeninin yaptıkları nazım, stratejik ve ulaşım planları olduğunu vurguladı.

Başkan Kocaoğlu, ilçe belediye başkanlarına projeler konusuda ortak hareket etme çağrısında da bulundu: "Topyekün bu konuda biz seferer olmak zorundayız. Tüm kaynakları yaratmaya, tüm önerileri yaşama geçirmeye Büyükşehir belediye başkanı olarakben buradan söz veriyor, taahhüd ediyorum. Bu kongrenin de uluslararası boyutta geçmesini diliyorum. Daha çok engelli vatandaşımızı hayatın içine katmaktır hedefimiz. Hiç kimsenin haberdar olmadığı, evinde hapis hayatı yaşayan engelliler var. Onların da kente çıkması ve toplumla buluşması gerekiyor. Her gün İzmir'de her yönden gelişme devam edecektir. 9 yıllık çabalarımızın sonucunu almaya başladık. İzmir'de birçok şey değişti. Etrafınıza bakarsanız görebilirsiniz. İstatistiki rakamlara bakarsanız da görürsünüz. Önümüzdeki yıllarda bu vatandaşlarımızın cebine de yansıyacak şekle gelmesi gerekiyor, onun için de çabalarımız sürüyor. Büyükşehir belediyesi yaptığı projelerde yol haritasında bir sorunla karşılaşmıyorsa bunun birinci nedeni göreve geldiğimiz zaman yaptığımız stratejik, nazım ve ulaşım planı. Yani öncelik sırasına koymamız, aklı ve bilimi rehber almamızdandır. İlçe belediye mbaşkanlarımıza da görev düşüyor. Ayrıca sosyal projelerde ilçe belediye başkanlarımıza aslında bizden daha çok görev düşüyor. Çünkü Büyükşehir belediyesinin konuları arasında protokol görevi dahil olmak üzere birçok büyük proje var. Halka, engelliye dokunmak, açtığı semtevini engelli merkezini sık sık ziyaret etmek Büyükşehir belediyesinin fiziken kurması mümkün değil. Bunu hepimiz biliyoruz. O zaman ilçe belediyelerimizle ortak projeler yapmalıyız. Her türlü desteği vereceğiz."

Toplantının açılış konuşmasını yapan ENGELSİZMİR Kongresi Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Levent Köstem,

uzun yıllar sürecek projenin ilk adımlarını attıklarını söyledi.

"Uzun bir yolun başlangıç dönemindeyiz. Bu konferanstan çıkacak sonuçlar engelliler için hazırlanacak stratejik planda kullanacak" diyen Köstem, "Engelli Turizmi konulu toplantı ve arama konferansı bu amaçla yapıldı. Önümüzdeki haftalar içinde yarışmalar olacak.22 Haziran'da Sağlıklı Kentler Birliği'nin toplantısı İzmir'de yapılacak. Uluslararası fotoğraf, karikatür ve kısa film yarışması sonuçları Eylül - Ekim gibi açıklanacak. İzmir'de engellilere yönelik olumlu uygulamalar yapan kurumlar için kırmızı bayrak standartları belirleyip, meclisten geçireceğiz. Böylelikle diğer kentlere örnek olmasını sağlayarak hem de bu kurumlara değer verdiğimizi göstermiş olacağız" diye konuştu.

Açılışın ardından gerçekleşen ilk oturumda Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, "Engelliler için Sosyal Güvenlik Emeklilik Koşulları" başlıklı bir konuşma yaptı. Oturumda ayrıca, Dokuz Eylül Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tunç Demirbilek, "Çalışan Engellilerin Yasalar Önündeki Durumları"; Doç. Dr. Özlem Çakır ise "Üretim Sürecinde Katılabilen Engellilerin Üretimlerinin Pazarlanması ile İlgili Devlet Mali Düzenlemeleri" başlıklı birer sunum gerçekleştirdi.

(HD)

20.03.2013 12: 54: 24

TSI

NNNN - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Engelsizmir İçin Bilim, Akıl ve Teknolojiyi... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement