İzmir Büyükşehir Belediyesi Süt Kuzusu Projesini Yeniledi - Son Dakika
Yerel

İzmir Büyükşehir Belediyesi Süt Kuzusu Projesini Yeniledi

İzmir Büyükşehir Belediyesi Süt Kuzusu Projesini Yeniledi

Tire Süt Kooperatifi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında iki bini aşkın üretici önünde imzalanan yeni süt alım sözleşmesine Kooperatif Başkanı Mahmut Eskiyörük ile Aziz Kocaoğlu imza koydu.

17.05.2015 09:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tire Süt Kooperatifi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında iki bini aşkın üretici önünde imzalanan yeni süt alım sözleşmesine Kooperatif Başkanı Mahmut Eskiyörük ile Aziz Kocaoğlu imza koydu.

Tire Süt Kooperatifi, "Süt kuzusu" projesi çerçevesinde İzmir BŞB ile yeni bir süt alım sözleşmesi imzaladı. İstasyon alanında yaklaşık iki bin üretici önünde imzalanan anlaşmaya, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, İzmir BŞB Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek imza koydu. Şölen havasında geçen imza töreninden önce İzmir BŞB Pop Orkestrası konser verdi. Tire Halk Eğitimi Merkezi Engelliler Zeybek Topluluğunun gösterileri ilgiyle izlendi. Üreticiler, Başkan Kocaoğlu'na "süt kuzusu" hediye etti. Törenin sonunda davetlilere yemek ikram edildi. Törene, CHP Milletvekilleri Oğuz Oyan, Mustafa Moroğlu, bazı çevre ilçe belediye başkanları, STK'lar ile kooperatif ve birlik başkanları katıldı.

Örnek kooperatif

Tire Süt Kooperatifinin dünyanın örnek gösterdiği kalkınma modeli olduğunu ifade eden Kooperatif Başkanı Mahmut Eskiyörük, bölgenin sütün en büyük üretim merkezi olduğunu söyledi. "Süt kuzusu" projesi ile İzmir'de fakirin çocuğunun da süt içebilmesinin sağlandığını ifade eden Eskiyörük, şöyle konuştu: "Bu bir insanlık ve üreticiyi koruma projesidir. İzmir Büyükşehir Belediyesine üreticiler adına teşekkür ederim. Kooperatifimiz, günde 200 ton süt toplayan ve tüm Tire ekonomisine canlılık getiren bir güç oldu. Sizlerden aldığımız destekleri doğrudan üreticiye yansıtarak, ortaklarımızın kazancını artırdık. Bölgemizde, üreticinin eline Türkiye'nin birçok yerinden 15-20 kuruş daha yüksek bir fiyat geçiyor. Üreticiye verdiğimiz hizmetle, düşük maliyetli üretim yaptırıp, üretim kalitesini yükselterek onların daha çok para kazanmalarını sağlıyoruz."

"Hem üreticiyi hem de tüketiciyi koruyoruz"

Süt ve et fiyatlarında belirleyici bir rol oynadıklarını ve üreticiyi sömürüye karşı koruduklarını belirten Eskiyörük, şunları söyledi: "Ayrıca, ortaklarımızın sütünü ve etini mamule dönüştürüp, tüketiciyi de koruyoruz. Ekonomik gelir olmazsa, insanların karınları doymazsa köylerini terk etmek zorunda kalıyor. Biz insanların önce iş ve aşını düşünüyoruz. Onların, köyünde üreterek, kazanmalarını ve yaşamlarını sürdürmeleri için mücadele veriyoruz. Türkiye'nin koşullarına uygun örnek bir kırsal kalkınma modeli oluşturarak tüm ülkenin ve dünyanın takdirini kazandık. Tire'yi süt sektöründe öncü yaptık. İlçeyi her yönüyle geliştirip, kalkındıracağız." Eskiyörük, Başkan Kocaoğlu'dan, üretim yollarının asfaltlanmasını, gerekli olan bölgelere yeni yolların yapılmasını ve meyve, sebze üreticisinin sözleşmeli üretim modeline dahil edilmesini istedi. Belediye Başkanı Tayfur Çiçek de, Tire'nin gelişen ekonomik potansiyeline dikkat çekerek, BŞB meclisinden çıkan karar sonrası ilçeye 14 bin kişilik olimpik bir stadyum yapılacağı müjdesini verdi.

Sütün başkenti İzmir

İzmir BŞB Başkanı Aziz Kocaoğlu, okul sütünün Türkiye'ye örnek olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "İzmir'den çıkan bu proje bütün Türkiye'ye maloldu. Tire'de, Süt Kooperatifi ile başlayan bu projeyle İzmir'i sütün başkenti yaptık. Süt üretimi 4,4 buçuk kat arttı. Üreticimiz bize inandı güvendi. İzmir genelinde bu gün 1 milyon 400 bin ton süt üretimiyle birinci önemli kent olduk. Süt sektörünün devleri Tire'de, Küçükmenderes'te yatırım yapıyor. Tire Süt Kooperatifi ise dünyada örnek kalkınma modeli seçildi. Dünyanın her yerinden gelenler bu modeli inceliyor. Bu güne kadar Tire Süt Kooperatifinden 105 milyon liralık süt aldık. Geçen sene 33 milyon, bu yıl 6 ayda 16 milyon liralık süt aldık. Yapacağımız yeni protokolle de 33-34 milyon lira civarında süt almış olacağız. Bu proje yalnızca okul sütü, ana kuzusu projesi değildir. Bu kırsal kalkınma projesidir." Kocaoğlu, IZSU'nun aldığı karar sonrasında tarım suyunun 98 kuruş olan ton fiyatının 43 kuruşa düşürüldüğünü ve kademe olmayacağını sözlerine ekledi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İzmir Büyükşehir Belediyesi Süt Kuzusu Projesini Yeniledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement