İzmir CHP'li Vekillerin de Kafası Karışık - Son Dakika
Güncel

İzmir CHP'li Vekillerin de Kafası Karışık

İzmir CHP\'li Vekillerin de Kafası Karışık

Türkiye'nin merakla beklediği olası koalisyon ortaklığıyla ilgili CHP'li İzmir milletvekilleri'nin hergangi bir formülde fikir birliği içinde olmadıkları ortaya çıktı.

11.06.2015 18:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin merakla beklediği olası koalisyon ortaklığıyla ilgili CHP'li İzmir milletvekilleri'nin hergangi bir formülde fikir birliği içinde olmadıkları ortaya çıktı. Özcan Purçu, AK Parti'yle ortak olmak için Ankara'ya gitmediklerini, Musa Çam "Büyük lokma yemek büyük konuşmamak" gerektiğini söylerken, Tacettin Bayır, sandığın CHP-MHP-HDP koalisyonunu işaret ettiğini, Ali Yiğit ise muhalefette kalmak 4 yıl sonraki seçimleri beklemek gerektiğini söyledi.

CHP İzmir İl Başkanı Bedri Serter ile CHP'den milletvekili seçilen Musa Çam, Özcan Purçu, Tacettin Bayır ve Ali Yiğit ilçe ilçe dolaşarak örgüte teşekkür etti. Balçova'da, CHP İlçe Başkanı Aygül Eryılmaz ve Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya'nın da katıldığı ziyarette milletvekilleri örgüte seçim sonuçlarını ve koalisyon formüllerini değerlendirdi. CHP Milletvekili Musa Çam, seçimlerde hem Genel Başkan hem örgütün büyük performans gösterdiğini ama seçmenin konjektörel olarak farklı tercihlerde bulunduğunu söyledi. CHP örgütünün seçimlerde barajı geçmesi için HDP'ye oy verilmesi yönünde bir kampanya veya el altından çalışma yapmadığını, ancak CHP üyesi böyle kişiler varsa parti suçu işlemiş olduklarını belirten Çam, "Seçmenin sağduyusu, sol duyusu, ülkeye ve siyasete olan farklı anlayışla HDP'ye oy vermiş olması bizim irademizin dışındadır" dedi.

ÇAM: "BÜYÜK KONUŞMAMAK GEREKİR"

Ahmet Davutoğlu'nun hükümeti kuramaması durumunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na görevin verileceğini belirten Çam, "276'yı bulmadan hükümet kurma şansımız yok. 1977 seçimlerinde 13 milletvekili transferiyle hükümet kurmuştuk. 18 ay dayandık. Oyumuz düştü, 5 milletvekili için yapılan yenileme seçimini 5-0 kaybettik. Hükümet'ten istifa ettik. 1991 yılında da DYP-SHP koalisoynu kurulmuştu. Koalisyonlar bizim işimize yaramıyor. Bizi eritiyor. Cumhuriyet'i, çok partili sistemi kuran parti olarak koalisyon kurmamız gerekiyorsa gereğini yaparız ama AKP'yle koalisyon içimize sinmiyor. Kişisel olarak doğru bulmuyorum. Ama büyük lokma yiyip büyük konuşmamak gerekir. Hayatın neyi dayatacağını hep birlikte göreceğiz. Ama AKP'siz, şaibeleri, yolsuzlukları ortaya çıkartan, yargılayan bir koalisyon kurabilirsek, bu Türkiye'nin hayrınadır. Nasıl olacağını bilmediğim CHP, MHP, HDP'nin içinde olacağı restorasyon hükümeti alternatifi var. Böyle bir hükümet 1-2 yıllık programını yapar HSYK, Anayasa, Danıştay Yargıtay, Siyasi Partiler Yasası, Seçim Kanunu dahil olmak üzere değişikler yaparak 2 yıl içinde seçime gidebilir" dedi.

PURÇU: "ORTAK OLMAYA DEĞİL HESAP SORMAYA GİDİYORUZ"

Türkiye'nin ilk Roman kökenli milletvekili seçilen Özcan Purçu, İzmir örgütünün çok iyi çalıştığını, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'yla 31 il gezdiğini, İzmir gibi çalışanın olmadığını söyledi. Purçu, "İktidar olmak istiyorsak çok çalışmalıyız. AKP'den hesap sormazsam şerefsiz olayım. O Meclis'i onlara dar etmezsek ordan buralara gelmeyelim. Onlarla ortak olmaya değil, hesap sormaya gidiyoruz. O dört bakan yargılanacak" dedi.

"BAYIR, SANDIK CHP-MHP-HDP KOALİSYONU MESAJI VERDİ"

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, seçimden önce "uzun adamı diktatör yapmaycağız" ve "CHP'yi tek başına iktidar yapacağız" sözü verdiklerini, ancak sadece birini gerçekleştirdiklerini söyledi. Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın, hükümet olanaklarıyla mücadele ettiklerini belirten Bayır, yarışın adaletsiz olduğunu söyledi. Bayır, "Buna rağmen AKP yüzde 10 oy kaybetti. AKP bundan sonra dikiş tutmaz. İçinden Cumhurbaşkanı çıkan siyasi parti çöküyor. Turgut Özal ve Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanlıkları'nın ardandan partileri çöktü. Şimdi Tayyip Erdoğan Cumhurbakanı oldu. Partisi çöküyor" dedi.

Bayır, CHP'nin yaptığı çalışmalarla aslında oyunu yüzde 25'lerden yüzde 29-30'lara taşıdıklarını ama HDP'nin barajı aşmaması durumunda AKP'nin tek başına iktidar olacağı söyleminin partiden oy kaymasına neden olduğunu söyledi. Bayır sandığın "Ey CHP sana bir görev veriyorum. Diğer partilere de omuz atıyorum. Birlikte bir koalisyon kur" mesajı verdiğini söyledi.

YİĞİT, KOALİSYON DIŞINDA KALMAYI ÖNERDİ

CHP milletvekili seçilen Ali Yiğit, iş aleminin, Avrupa'nın AK Parti ve CHP koalisyonundan bahsettiğini, ancak CHP örgütünden bu formüle tepki olduğunu söyledi. AK Parti'nin 13 yıllık iktidarında yaşananlar dikkate alındığında bir koalisyonun çok kolay olmadığını belirten Yiğit, "Eğer, o dört eski bakan yüce divana gider, geceyarısı çıkan torba yasalar kaldırılır, bizim seçim bildirgemizdeki sözler tutulur ve uzun adam yerinde oturup ülkeye karışmazsa belki ortaklık olur. Tüm bunlara rağmen bile içimiz rahat değil. En doğrusu bizim koalisyon dışında kalmamazdır. Dört yıl sonra seçimlerde hesap sorarız" dedi. Yiğit, CHP'den barajı aşması için HDP'ye verilen oylarda ise dozun kaçırıldığını, barajı geçmeye yeten oyun üzerindeki 3 puanlık oyun CHP'de kalması gerektiğini söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir CHP'li Vekillerin de Kafası Karışık - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement