İzmir'de Arı Safari Uygulaması Başlatıldı - Son Dakika
Yerel

İzmir'de Arı Safari Uygulaması Başlatıldı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İzmir'de arı safari uygulaması başlatıldığını bildirdi.

17.07.2015 10:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İzmir'de arı safari uygulaması başlatıldığını bildirdi.

Eroğlu, yazılı açıklamasında, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından başlatılan uygulamanın, arıcılığın yoğun yapıldığı yerlerde gerçekleştirildiğini belirtti.

Türkiye'nin, sahip olduğu 5,6 milyon civarındaki kovan varlığı ile dünyada  3. sırada yer aldığını aktaran Eroğlu, "Bu çok önemli bir rakam. Bakanlık olarak başlattığımız arı safari uygulaması ile arıcılığı geliştirmek için her türlü desteğe hazırız" ifadesini kullandı.

Eroğlu, arıcılığın biyolojik çeşitliliğin korunması ve gelecek nesillere aktarılmasında, sürdürülebilir gıda güvenliği ve erozyonun önlenmesi bakımından taşıdığı öneme işaret etti.

Arıların, bal ve diğer arı ürünlerinin sağlıklı beslenme ve şifa kaynağı olduklarını ifade eden Eroğlu, "Aynı zamanda arı kovanlarının içinde bulunan 'arı kovan havası' belli kürler uygulandığında astım, bronşit, alerjik reaksiyonlar ve nefes darlığı gibi birçok rahatsızlığı da tedavi ediyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ayrıca Bakan Eroğlu, bu alan içerisine aynı anda 10 kişinin istifade edebileceği ahşaptan bir alan yapılacağını kaydetti. Bu yapı içinde 10 adet büyük arı kolonisi ve gerekli düzeneklerin yer alacağını belirten Eroğlu, rahatsızlığı bulunanların yüzüne bir maske takarak burada tedavilerinin gerçekleştirileceğini söyledi.

-Arının hareketleri izleniyor

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, arı safarisi, bir yerden bir yere ve kovandan kovana hareket eden bir günlük arı faaliyeti olarak tanımlanıyor. Arı safariye katılanlar çalışma kapsamında arının hareketlerini izliyor.

Bal ormanı alanları ile o bölgedeki tüm arıcılık üniteleri arı safari için önemli bir kaynak oluşturuyor. Aynı zamanda üniteler, bal ormanına gelen arıcılar ve safariciler için de önemli bir eğitim alanı niteliği taşıyor.

Arı safariye katılanlara, uzman rehber tarafından bal ormanı ve arıcılık konusunda bilgi veriliyor.

Safari uygulaması sırasında mevsim uygunsa safariye katılanların damızlık ana arı üretimini görebilmeleri için o bölgede bulunan laboratuvardaki suni tohumlama da programa dahil edilebiliyor. Çocuklara eğitim verilirken akvaryum kovan kullanılıyor.

Ayrıca, safari tarihleri o bölgede arıcılıkla ilgili festival zamanlarına denk getirilerek katılımcıların festivali görmelerine de olanak sağlanıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İzmir'de Arı Safari Uygulaması Başlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement