İzmir'de Balkan Havası - Son Dakika
Güncel

İzmir'de Balkan Havası

İzmir\'de Balkan Havası

Bu yıl 10.'su düzenlenen Balkanlılar Halk Dansları Festivali, Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören ve geleneksel kortej yürüyüşüyle başladı.

11.10.2014 09:38  Güncelleme: 09:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Bu festival sayesinde gençlerimiz birbiriyle buluşup kaynaşacak. İzmir Balkanlar, Balkanlar İzmir olacak" diye konuştu.

1935 ve 1936 yıllarında Mustafa Kemal Atatürk'ün direktifleriyle iki kez gerçekleştirilen, 70 yıllık aranın ardından 2007 yılından itibaren İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yeniden hayata geçirilen Balkanlılar Halk Dansları Festivali 10. kez start aldı. 11 Balkan ülkesinin katıldığı festivalin açılış töreni Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirildi. Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak, ilçe belediye başkanları, Balkan derneklerinin temsilcileri ve festivalde yer alan ülkelerin dans grupları katıldı. Açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, 5 gün sürecek festival boyunca gençlerin çeşitli etkinliklerde buluşarak kaynaşacaklarını ve birbirlerini tanıyacaklarını belirterek, "İzmir Balkanlar, Balkanlar İzmir olacak. Her bir gencimiz kendi ülkesine döndüğünde birer barış elçisi olacak. Toplumlar birbirini tanıdıkça aralarına nifak tohumları değil, barış ve sevgi tohumları serpilecek" dedi. Başkan Aziz Kocaoğlu, Türkiye'nin güney komşularında yaşanan olayların da bir an önce sona ermesini ve ülkemizin içinde bulunduğu tüm yakın coğrafyaya barış gelmesini diledi.

Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak da, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İzmir'i, Ege'yi ve Türkiye'yi bu festival sayesinde tüm Balkanlara tanıttığını ve toplumlar arasındaki dostluğu pekiştirdiğini söyledi.
10. Balkanlılar Halk Dansları Festivali'nin ilk gösterisini ise ev sahibi Türkiye adına katılan Zeybek Ekibi yaptı. Festivale katılan tüm ekipler törenin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde Konak Meydanı'na kadar yürüyerek halkı selamladı. Ekipler Meydan'da kurulan sahnede ülkelerinin halk danslarını sahneledi.

5 gün boyunca Balkan rüzgarları esecek

15 Ekim'e kadar sürecek festivale bu yıl ev sahibi Türkiye'nin yanı sıra Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Yunanistan katılıyor. Festival haftası boyunca Konak Meydanı her gün saat 17.00'de konuk ülke ekiplerinin gösterilerine sahne olacak. Cumartesi günü Bornova, Pazar günü Çiğli, Pazartesi günü Menderes, Salı günü ise Gaziemir'de saat 18.30'da düzenlenecek etkinliklerle festival coşkusu ilçelere taşınacak.

Atatürk'ün mirası

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla 1935 ve 1936 yıllarında İstanbul Beylerbeyi Sarayı'nda başlayan Balkanlılar Halk Dansları Festivali, sonraki yıllarda kesintiye uğramış, daha sonra ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin çabalarıyla yeniden hayat bulmuştu.

Baysak çiftinden anlamlı sergi

10. Balkanlılar Halk Dansları Festivali kapsamında, Bosna Hersek Fahri Konsolosu Kemal Baysak ve eşi Pervin Baysak'ın resim koleksiyonundan oluşan sergi düzenlendi. İzmir Sanat'ta düzenlenen serginin açılış törenine, Kemal ve eşi Pervin Baysak, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Muzaffer Tunçağ, Genel Sekreter Yardımcısı Aysel Özkan, Kültür Sanat Dairesi Başkanı Funda Erkal Öztürk, festivale katılan ülkelerin heyetleri ile çok sayıda davetli katıldı. Festivalde bu yıl ilk kez Balkan sivil toplum kuruluşları kültürlerini tanıtmak amacıyla stant açtı. Bornova Belediye Başkanı Atila Olgun'un da ziyaret ettiği stant alanına, konuk ülke ekipleri dans gösterileriyle renk kattı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İzmir'de Balkan Havası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi
    04:52 Fatih'te Psikolojik Sorunları Olan Kişi Üst Komşusunun Kapısını Kırmaya Çalıştı ve Ateşe Verdi

    Fatih'te yaşanan olayda, psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşusunun çıkardığı sesten rahatsız olduğu için balyoz ve matkapla kapıyı kırmaya çalıştı. Başarılı olamayınca da kapıyı ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay anı cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.

  • Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı
    04:42 Aksaray'da tıra çarpan otobüs kaza yaptı, 8 kişi yaralandı

    Aksaray'da bir otomobilin aniden önüne geçmesi sonucu fren yapan bir tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle otobüs kontrolden çıkarak bir fabrikanın bahçe duvarına çarptı. Kazada otobüs sürücüsü ve 7 yolcu olmak üzere toplam 8 kişi yaralandı. Yaralılar hastaneye kaldırılırken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı
    03:45 Esenler'de silahla havaya ateş eden şahıslar gözaltına alındı

    Esenler'de araç içerisinden silahla havaya ateş ettikleri anı sosyal medyada paylaşan iki şahıs, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan şahıslar adli makamlara sevk edilecek.

  • Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı
    03:18 Tokat ve Yozgat'ta Deprem Sonrası Hasar Tespitleri Yapıldı

    İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tokat ve Yozgat illerinde meydana gelen deprem sonrası yapılan hasar tespitlerini açıkladı. Tokat'ta 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar tespit edilirken, Yozgat'ta ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitleri yapıldı. Karaloğlu, vatandaşlara evlerini kullanmamaları konusunda uyarıda bulunarak, misafir etme imkanlarının olduğunu belirtti.

  • Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?
    03:09 Xiaomi 12 Serisi Android 15 Güncellemesi Alacak Mı?

    Geçen sene Android 14'ü yayınlayan Google, bu yıl ise Android 15 işletim sistemini kullanıma sunacak. Xiaomi 12 serisi (Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 12S, Xiaomi 12S Pro, Xiaomi 12S Ultra, Xiaomi 12X) Android 15 güncellemesi alacak mı? İşte tüm bildiklerimiz...


Advertisement