İzmir'de Çevreci Atık Yönetimi - Son Dakika
Yerel

İzmir'de Çevreci Atık Yönetimi

İzmir Büyükşehir Belediyesi ilçelerde yaptırılan atık su arıtma tesislerinden çıkan çamuru ekonomik değere dönüştürecek "solar çamur kurutma tesisilerinin" ilkini Menderes'te kurdu.

20.07.2014 10:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilçelerde yaptırılan atık su arıtma tesislerinden çıkan çamuru ekonomik değere dönüştürecek "solar çamur kurutma tesislerinin" ilkini Menderes'te kurdu.

Büyük Kanal Projesi kapsamında Çiğli'de kurulan atık su arıtma tesisi sahasında, Avrupa'nın en büyük çamur kurutma tesisi ile dünyanın sayılı büyük çamur çürütme tesisini faaliyete geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilçelerde yaptırılan atık su arıtma tesislerinden çıkan çamurun da bulundukları bölgede kurutulmasını sağlayacak projesini uygulamaya koydu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Menderes Havza Atık Su Arıtma Tesisi'ndeki bin 440 metrekare alanda 634 bin avro yatırımla kurulan "solar (güneş enerjisi) çamur kurutma tesisinin" bu ay sonunda hizmete girecek.

Arıtma tesisinden çıkan yılda 2 bin ton yaş çamurun, güneş enerjisinden yararlanılarak düşük maliyetle kurutulacağı tesis ile solar kurutmada elde edilen elektrik enerjisi ve çamurun Çiğli'deki tesise taşınması ve sonrasındaki işlemlerde sağlanan enerji tasarrufuyla yıllık bin ton karbondioksidin atmosfere salınımının önüne geçilmiş olacak.

Yatırım planlaması doğrultusunda Bayındır, Torbalı, Ayrancılar, Özdere, Doğanbey, Urla, Aliağa, Kemalpaşa ve Menemen'de kurulan atık su arıtma tesisleri bünyesinde de inşa edecek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, ayrıca 6360 Sayılı Yasa ile büyükşehir sınırlarına yeni dahil olan Bergama, Çandarlı, Ödemiş ve Çeşme'de de atık su arıtma ve solar çamur kurutma tesisleri kurmayı planlıyor. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İzmir'de Çevreci Atık Yönetimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement