İzmir'de Derneklerden 'Mülteci' Açıklaması - Son Dakika
Güncel

İzmir'de Derneklerden 'Mülteci' Açıklaması

İzmir\'de Derneklerden \'Mülteci\' Açıklaması

İzmir’de dernekler, yaptıkları basın açıklamasıyla Suriyeli mültecilerin sorunlarını dile getirdi.

20.08.2015 14:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de dernekler, yaptıkları basın açıklamasıyla Suriyeli mültecilerin sorunlarını dile getirdi. Yapılan açıklamada mültecilerin acil kişisel hijyen, temizlik ve gıda ihtiyacı olduğu, salgın hastalıklarla karşılaşabileceği belirtildi.

Halkların Köprüsü Derneği, MÜLTECİ-DER, Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği, SES İzmir Şubesi, İHD İzmir Şubesi ve MAZLUMDER İzmir Şubesi üyeleri, öğle saatlerinde Suriyeli mültecilerin yoğunlukta bulunduğu Basmane Çorakkapı Camii önünde toplanarak mültecilerin sorunları ile ilgili basın açıklaması yaptı. Grup adına konuşan Halkların Köprüsü Derneği Başkanı, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görevli Prof. Dr. Cem Terzi, Basmane'de yaşanan insanlık dramının tüm uyarılarına rağmen görmezden gelinmeye devam ettiğini belirterek, "Yetkililer, uluslararası sözleşmelere aykırı bir şekilde İzmir'in kapılarını mültecilere kapatmaya çalışıyor. Yüzlerce mülteciyi zorla, mültecilerin 'açık hava hapishanesi' dedikleri ve gitmek istemedikleri kamplara yolluyor. Mültecilerin var olan sorunlarını tespit edebilmek için ve çözüm önerilerini geliştirebilmek için dernekler olarak sağlıkçılardan ve tercümanlardan oluşan 20 kişilik bir ekiple geçtiğimiz pazar günü bir saha ve sağlık taraması yaptık. Bu tarama sonucunda sokaklarda, kaldırımların üzerinde yaşamak zorunda kalan mültecilerin acil kişisel hijyen, temizlik ve gıda ihtiyacı var. Aksi takdirde salgın hastalıklarla karşılaşabiliriz. Bu insanlar bu sıcakta aylardır banyo yapmadan, temiz bir tuvalete erişemeden aç susuz sokaktalar" dedi.

"İZMİRLİLER'İN GÖSTERDİĞİ DAYANIŞMAYI SAHİPLENİN, MÜLTECİLERE SAHİP ÇIKIN"

İzmir'de başlarını sokacak bir yer gösterilmediği için mültecilerin sokaklarda yaşadığını ifade eden Prof. Dr. Terzi, "Sokakta mülteciler sürekli tozla, nemle ve sıcak havayla baş etmek zorunda kalıyor. Kaldıkları bölgelerde halka açık ücretsiz tuvaletler olmadığı için ya camilerin ücretli tuvaletlerini ya da sokakları kullanmak zorunda kalıyorlar. İzmir Valiliği'ni, AFAD'ı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni, Konak Belediyesi'ni göreve çağırıyoruz. İzmirliler'in gösterdiği dayanışmayı sahiplenin, mültecilere sahip çıkın. Yasal görevlerinizi yerine getirin. İzmir Fuarı kapılarını mültecilere açın" dedi.

Grup basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

Öte yandan Suriyeli mültecilerin Basmane'de yoğunlukta kaldığı Çorakkapı Camii avlusundaki kalabalığın giderek artması, namaza gelen cemaatin içeri girmekte zorlanmaya başlaması nedeniyle tepkiler arttı. Polislerin müdahalesine rağmen mülteciler cami avlusunda yatmaya devam edince iddiaya göre Çorakkapı Cami imamı çareyi caminin kapısını kilitlemekte buldu. İmam, mültecilerin su ve tuvalet ihtiyaçlarını giderebilmesi için ise cemaatin abdest aldığı bölümü açık bıraktı. Cami avlusuna giremeyen mülteciler, çevredeki duvar diplerine yerleşti. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İzmir'de Derneklerden 'Mülteci' Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement