İzmir'deki "Gizli Bilgi ve Belge Bulundurma" Davası - Son Dakika
Yerel

İzmir'deki "Gizli Bilgi ve Belge Bulundurma" Davası

İzmir'de aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 kişi hakkında "Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" suçlamasıyla açılan davanın bugünkü duruşmasında, sanıkların evindeki aramaya katılan polis memurları tanık olarak dinlendi.

25.05.2015 14:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 kişi hakkında "Askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" suçlamasıyla açılan davanın bugünkü duruşmasında, sanıkların evindeki aramaya katılan polis memurları tanık olarak dinlendi.

Tutuklu sanığın bulunmadığı 5. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın bugünkü duruşmasına bazı sanıklar ile avukatları katıldı.

Mahkeme Başkanı Orhan Kızıltaş, teknik bilirkişi heyeti "mazeret" beyan ettiği için İzmir'deki 5 üniversiteden yeni bilirkişi listesi istediklerini söyledi.

Sanık avukatları, daha önce reddedilen dosyadaki imaj örneklerinin kendilerine verilmesi talebini yineleyerek Anayasa Mahkemesinin bu konudaki kararını anımsattı.

Duruşmada daha sonra, tanıkların dinlenmesine geçildi.

-"Görüntüler incelendiğinde ortaya çıkar"

Sanıklardan Saygın Özdemir'in evindeki aramaya katılan polis memuru Fehmi Apaydın, arama tebliği gereği gittikleri söz konusu evde teknik personel olduğu için kamerayla çekim yaptığını belirtti.

Sanığın "Kendisine gösterilen arama kararını okumasına izin verilmediği", "Askeri personel olması nedeniyle merkez komutanlığından yetkililerin beklenmesi talebinin dikkate alınmadığı, aceleyle aramaya geçildiği", "Arama esnasında bulunan materyallerin kendisine ait olmadığını söylemesine rağmen bunun tutanağa geçirilmediği" iddiaları hatırlatılan Apaydın, bu konularla ilgili bilgisinin olmadığını ifade etti.

Apaydın, "(Materyaller sonradan yerleştirildi) diye suçlanıyorsak görüntüler incelendiğinde ortaya çıkacaktır" dedi.

"Salondaki video kaydının silindiği" iddiası da sorulan Apaydın, "Bataryanın bitmemesi için ara ara kayıttan çıkılmış olabileceğini" söyledi.

Tanık Apaydın, "Kayıt sırasında hangi anın önemli olup olmadığına, kayıtta kalınıp kalınmadığına kimin karar verdiği" sorusu üzerine ise, amirlerinin aramaya yoğunlaştığı anları çektiğini dile getirdi.

Sanık avukatlarının Apaydın'a "Aramaya katılan polislerden kaçının Paralel Yapı ile mücadele kapsamında görev yerinin değiştiği" sorusunu yöneltmesine ise, "davayla ilgisi bulunmadığı" gerekçesiyle mahkeme başkanınca izin verilmedi.

Polis memuru Mesut Cansız ise ele geçirilen materyallerin tutanak altına alındığını belirterek, arama esnasında eldiven kullanılıp kullanılmadığını ve kamera çekimlerinin kesintisiz yapılıp yapılmadığını hatırlamadığını söyledi.

Sanıkların "Merkez Komutanlığından yetkililerin beklemesi" taleplerinin dikkate alınıp alınmadığının sorulması üzerine Cansız, "Amirlerinin talimatları doğrultusunda hareket ettiklerini" kaydetti.

Sanık avukatları, duruşmada dinlenen polisler hakkında, "Yalancı tanıklık ve mahkemeyi yanıltmak" iddiasıyla suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi.

Duruşma öğleden sonra devam edecek.

-Davanın geçmişi

TMK 10. maddesiyle görevli savcı Zafer Kılınç'ın "Askeri gizli bilgi ve belgeleri ele geçirme, bulundurma" suçlamasıyla 49'u muvazzaf asker, 357 sanık hakkında hazırladığı iddianamede sanıklar hakkında 2 yıl ile müebbet hapis arasında değişen cezalar istenmişti.

İddianamede adı geçen 831 mağdurdan, aralarında devlet memuru, asker ve MİT mensubunun da bulunduğu çok sayıda kişinin suç örgütü tarafından "fişlendiği" iddia edilmişti.

Çete lideri olduğu iddiasıyla suçlanan marina işletmecisi Bilgin Özkaynak ile Narin Korkmaz hakkında, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, kişisel verileri kaydetmek, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek" suçlarından müebbet ve 9'ar yıl, sanıklar arasındaki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele hakkında ise "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, yasaklanan bilgileri temin etmek" suçlamasıyla 2 ila 6 yıl hapis cezası talep edilmişti.

Dava, TMK 10. maddesiyle görevli İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 16 Nisan 2013 tarihinde görülmeye başlanmıştı.

Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin ardından, davanın İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülmesi kararlaştırılmıştı. Mahkeme tarafından 5'i asker 10 tutuklunun da tahliye edilmesiyle 357 sanıklı davada tutuklu kalmamıştı.

20 Ekim 2014'te görülen duruşmada, Milli Savunma Bakanlığının müdahillik talebi, "suçtan zarar görme ihtimali bulunduğu" gerekçesiyle kabul edilmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İzmir'deki 'Gizli Bilgi ve Belge Bulundurma' Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement