İzmir'deki Kayıp Avukat Davası - Son Dakika
Güncel

İzmir'deki Kayıp Avukat Davası

İzmir'de avukat Mümtaz Baytekin'in 6 Kasım 2010'da kaybolması üzerine başlatılan soruşturma sonrası açılan davada, avukatın eski sekreteri Ceyda Y. "kasten adam öldürmek" suçundan müebbet, sekreterin kocası Erdoğan Y. ise 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

25.04.2016 20:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de avukat Mümtaz Baytekin'in 6 Kasım 2010'da kaybolması üzerine başlatılan soruşturma sonrası açılan davada, avukatın eski sekreteri Ceyda Y. "kasten adam öldürmek" suçundan müebbet, sekreterin kocası Erdoğan Y. ise 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya "kasten adam öldürmek" suçundan tutuklu yargılanan sanıklar Ceyda Y. ve eşi Erdoğan Y, kayıp Baytekin'in avukatlık yapan kardeşleri Ergin ve Yıldırım Baytekin katıldı. Tutuksuz sanık D.A. ise duruşmaya katılmadı.

Kayıp avukatın kardeşi Baytekin, 5 yıldır adaletin yerine getirilmesini beklediklerini, adalete güvendiklerini ifade ederek suçluların cezasız kalmasını içine sindiremediklerini, sanıkların ağır bir şekilde cezalandırılmalarını ve tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.

Avukat Ayhan Baytekin, sanıkların soğukkanlılıkla önceden tasarlayarak, planlayarak ve delilleri ortadan kaldıracak şekilde hareket ettiklerini belirterek, dosyadaki somut deliller üzerinde söyleyecekleri birşeyleri olmadığını ifade etti. Baytekin, "Cinayeti tasarlarken delillerini de yok etmeyi planlamışlardır. Biz suçun tasarlanarak işlendiğini düşünüyoruz. Sanıkların tasarlayarak öldürme suçundan cezalandırmalarına karar verilmemesini talep ederiz" dedi.

Sanık D.A'nın avukatı Müjgan Adalı, müvekkilinin öncelikle üzerine atılı suçu işlemediği gerekçesiyle beraatine karar verilmesini talep ederek, mahkemenin aksi yönde kanaatte olması durumunda lehine olan hükümlerin uygulanmasını istedi.

Ceyda Y.'nin avukatı Aslı Ceyhan Tokat, mahkeme heyeti ile İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı ve üyeleri hakkında görevi kötüye kullanma suçundan HSYK'ya suç duyurusunda bulunduğunu, müvekkili ile mahkeme heyeti arasında husumet oluştuğunu bu nedenle heyetin davaya bakmasının mümkün olmadığını ileri sürerek, reddi hakim talebinde bulundu.

Avukat Tokat ayrıca kovuşturmanın genişletilmesi, müvekkilinin savunma yapması için ek süre istedi.

Mahkeme Başkanı Cengiz Çoban, Tokat'ın davayı uzatma amacıyla hareket ettiğini belirterek, talepleri reddetti.

Sanık Ceyda Y, yaptığı savunmada, "Bu suçu işlemedim. Yargıtay'a göndermiş olduğum dilekçemi de tekrar ederim. Suçsuz olduğumu ispatlayamadım. Allah'tan başka şahidim yok. Artık sizin merhametinize, adaletinize sığınıyorum" ifadelerini kullandı.

Mahkeme Başkanı Çoban, verdiği aranın ardından açıkladığı kararda, "kasten adam öldürmek" suçundan tutuklu sanıklardan Ceyda Y. ve Erdoğan Y'nin müebbet hapis cezasına çarptırdı. Erdoğan Y'nin cezası daha sonra suçun haksız tahrik altında işlendiği göz önünde bulundurularak 18 yıla indirildi.

Mahkeme heyeti, tutuksuz sanık Dilek A'ya ise 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

Olay

Torbalı'da yaşayan avukat Mümtaz Baytekin'in kaybolmasıyla ilgili soruşturmayı sürdüren polis, avukatın cep telefonunun son olarak Uşak'tan sinyal verdiğini belirlemiş ve daha önce yanında sekreter olarak çalışan, evlendikten sonra Uşak'a yerleşen Ceyda Y. (21), kocası Erdoğan Y, (40) ile Erdoğan Y'nin ağabeyi Erbay Y'nin sevgilisi D.A'yı gözaltına almıştı.

Soruşturma aşamasında, Mümtaz Baytekin'in eski sekreteri Ceyda Y. ile kocası Erdoğan Y. ve D.A. tutuklanmış, yurt dışında olduğu belirlenen Erbay Y. hakkında da yakalama kararı çıkartılmıştı. D.A. daha sonra tahliye olmuştu.

Aramalara rağmen Mümtaz Baytekin'in izine rastlanmazken, Baytekin'in 35 TMV 76 plakalı otomobili, Buca'da bir apartmanın otoparkında terk edilmiş halde bulunmuştu.

İzmir 7. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti yargılama sonunda, "kasten öldürmek" suçundan tutuklu sanıklardan Ceyda Y. ve Erdoğan Y'nin müebbet hapis cezasına çarptırılmasını kararlaştırmış, Erdoğan Y'nin cezasının suçu haksız tahrik altında işlediği göz önünde tutularak 18 yıla indirdiğini bildirmişti. Heyet, tutuksuz sanık D.A'ya 2 yıl 6 ay hapis cezası verirken, kırmızı bültenle aranan sanık Erbay Y'nin dosyasını ise ayırmıştı.

Sanık avukatlarının kararı temyiz etmesinin ardından dosya Yargıtay'a gönderilmişti. Yargıtay Ceza Genel Kurulu da usülden bozması üzerine dava yeniden görülmeye başlanmıştı.

Kayıp avukat Baytekin'in cesedi halen bulunamamıştı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İzmir'deki Kayıp Avukat Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement