İzmir Ekonomi Araştırdı: "Mutlu Yaşlı, Sağlıklı Besleniyor" - Son Dakika
Yerel

İzmir Ekonomi Araştırdı: "Mutlu Yaşlı, Sağlıklı Besleniyor"

İzmir Ekonomi Araştırdı: "Mutlu Yaşlı, Sağlıklı Besleniyor"

Yaşlılar, Huzurevinde huzur buluyor, depresyonda olmayanlar iyi besleniyor.

03.04.2014 16:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yaşlılar, Huzurevinde huzur buluyor, depresyonda olmayanlar iyi besleniyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Melahat Kızıl yönetiminde öğretim üyelerinin katıldığı "Huzurevinde Yaşayan Yaşlılarda Depresyon ve Beslenme İlişkisi" başlıklı çalışmada, İzmir Büyükşehir Belediyesi Gürçeşme Zübeyde Hanım Huzurevi'nde yaşlıların durumunu inceledi. Bakımlarının iyi olduğu belirlenen yaşlıların yüzde 48,6'sında hafif depresyon, yüzde 21,6'sında ise yoğun depresyon saptandı. Yoğun depresyonun, beslenme yetersizliğini de beraberinde getirdiği belirlendi.

İEÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Melahat Kızıl öncülüğünde, İEÜ Tarımsal Teknoloji ve Gıda Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Turhan, İEÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İlgi Şemin, Öğretim Görevlisi Nursun Üstünkarlı ile İEÜ İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nilgün Gürkaynak'ın yer aldığı çalışmada, depresyonda olan yaşlıların yeme alışkanlıklarının da bozulduğu ortaya konuldu. Depresyon oranlarının kadınların yüzde 27'sinde yoğun şekilde görüldüğü, erkeklerde ise bu oran yüzde 16 olduğu belirlendi.

Kızıl, çalışmaya 74 yaşlının katıldığını, kişilerin yüzde 36,5'inin yakınları tarafından hiç ziyaret edilmediğinin saptandığını belirterek şunları söyledi:

"Çalışmamıza gönüllü olarak katılan yaşlıların yüzde 67,6'sının en az bir kronik hastalığı olduğunu belirledik. En sık görülen kronik hastalıklar yüksek tansiyon, diyabet ve kalp yetmezliği oldu. Çalışmamızı, Geriatrik Depresyon Ölçeği kriterlerine göre yaptık. Çalışma sonucunda, yaşlıların yüzde 29,8'inde depresyon bulunmazken, yüzde 48,6'sında hafif depresyon ve yüzde 21,6'sında ise yoğun depresyon saptandı. Bununla birlikte yaşlıların yemek yeme bozukluğunun (malnütrisyon) depresyon ile olan ilişkisini araştırdık. Yaşlıların yüzde 68,9'unda malnütrisyon riski yokken, yüzde 23'ünde hafif, yüzde 8,1'inde yoğun risk gözlendi. Depresyon değerleri ile malnütrisyon arasındaki ilişki anlamlı bulundu."

Kızıl, huzurevinde yaşayan yaşlılarda depresyonun varlığı ve varsa beslenme ile ilişkisinin araştırılmasına odaklandıklarını ifade ederek, "Sonuç olarak; malnütrisyon riski yüksek olan yaşlılarda beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesini öneriyoruz. Huzurevi çalışanlarının depresyon ve malnütrisyon riskleri konusunda eğitilmesi ve konuyla ilgili gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Tüm bu çalışmalar, yaşlıların yaşam kalitelerinin artırılması üzerine önemli bir etken oluşturacaktır" dedi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İzmir Ekonomi Araştırdı: 'Mutlu Yaşlı, Sağlıklı Besleniyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement