İzmir Emniyet Müdürü Uzunkaya Açıklaması - Son Dakika
Yerel

İzmir Emniyet Müdürü Uzunkaya Açıklaması

"(İzmir'deki trafik sorunu) Biz yetersiz olabileceğimizi her zaman söylüyoruz.

22.04.2014 13:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, İzmir'deki trafik sorununda trafik polisinin yeteri kadar denetim yapmadığına yönelik iddialarla ilgili, "Biz yetersiz olabileceğimizi her zaman söylüyoruz. Ama kasten bir görevi yapmama gibi bir lüksümüz yok, aksine bu suç olur" dedi.

İzmir Polisevi'nde basın kuruluşlarından temsilcilerle kahvaltı programında bir araya gelen Uzunkaya, güvenlik tedbirleri ve trafik denetimleri konularında soruları yanıtladı.

Gazetecilerin İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun kentteki trafik sorununda polisin yeteri kadar denetim yapmamasının etkili olduğunu iddia ettiğini, konuyla ilgili değerlendirmesini sorması üzerine Uzunkaya, Koacoğlu'nun bu sözleri ne amaçla söylediğini bilemediğini, gazetelerde satır aralarında okuduğunu, seçim gündemi nedeniyle konuşma imkanı bulamadığını ifade etti.

Herkesin trafik polisinin görevini yeterince iyi yapamadığını iddia edebileceğini ancak "kasten yapmadığını" söylemenin çok ayrı bir konu olduğunu anlatan Uzunkaya, "Biz yetersiz olabileceğimizi her zaman söylüyoruz. Ama kasten bir görevi yapmama gibi bir lüksümüz yok, aksine bu suç olur" dedi.

İzmir'de 1980'li yıllarda görev yaptığını, sonraki yıllarda da sürekli gelip gittiğini, bugüne kadar gelen süreçte kentin trafikle ilgili kullanım alanlarının artan talebe cevap veremediğine de şahit olduğunu anlatan Uzunkaya, araç sayısının katlanarak artmasına rağmen insanların araç kullanma bilinçlerinin değişmediğini söyledi.

Trafik sorununun ana nedeninin toplumsal bilinç ve kültür eksikliği olduğunu, ifade eden Uzunkaya, şöyle konuştu:

"Toplum sanıyor ki trafik polisi, denetleme ve cezai yaptırımlarını yüzde 100 uygulasa trafik sorunu çözülür. Çok büyük bir yanılgı bu. Uluslararası çalışmalar, bilimsel araştırmalar, bu sorunun yüzde 17-20'lik diliminin denetleyici ve cezai unsurlarla giderildiğini, yüzde 57-60'ının toplumsal bilinç ve kültür ile giderildiğini, kalan yüzde 20-23'nin de çevre ve altyapı iyileştirmeleriyle giderildiğini gösteriyor.

Biz sıfır toleranslı, denetim yapsak ve yasanın bize verdiği cezaları sıfır toleranslı uygulasak İzmir'deki trafiğinin çözebileceğimiz bölümü yüzde 20'dir. Yüzde 80'i bizim dışımızda. Bunun yüzde 20-23'lük bölümü çevre ve altyapıyla ilgili. Siz trafikle ilgili kullanım alanlarını, çevreyi, altyapıyı, yolları iyileştirmediğinizde sorunun dörtte birlik bölümü apaçık ortada kalıyor. Bu yüzde 25'lik bölümün ne kadarı karşılanmış veya bu konuda sorumluluğu olanlar, kendilerine yasa, anayasa ve mevzuatın görev verdiği kuruluşlar, bu sorumlulukların ne kadarını yapmış ve yapma derdinde bir kere onu görmek lazım."

-Eğitim ve uyarı çalışmaları

Halkın eğitim noktasında da yoğun çaba gösterdiklerini, ceza kesmeden önce eğitim verme gayreti içinde olduklarını kaydeden Uzunkaya, özellikle ikinci, üçüncü sıra parklarla ilgili sıkıntılarda cezai işlemlerin arttığına dikkati çekti.

Ortalama mesai günlerinde bin 200 ile bin 500 arası araca park ihlali cezası yazıldığını, bunun 5 katı gözden kaçan vakanın bulunduğunu, orada da yüzde 25'lik bir oran olduğunu anlatan Uzunkaya, özellikle park ihlalleri, motosikletler ve kamu araçlarına yönelik denetimleri artıracaklarını ifade etti.

Trafik konusunda deneyimli bir ekiple İzmir kent trafiğinin röntgenini çektiklerini, kapsamlı bir kitabın hazırlandığını dile getiren Uzunkaya, bu kitapta ilgili tüm kurumların kısa, orta ve vadeli yapabileceklerine ilişkin yol haritası çizildiğini, bunu vali ve belediye başkanıyla görüşeceklerini ifade etti.

-İzmir'deki Suriyeliler

Emniyet Müdürü Uzunkaya, İzmir'deki Suriyeli sığınmacılarla ilgili bir soru üzerine kentte 6 bin civarındaki Suriyeli'nin 4 bininin kayıt altına alındığını, kalanıyla ilgili kayıt işleminin devam ettiğini anlattı.

"Suriyeliler suç potansiyeli doğruyor mu  ?" sorusu üzerine kontrolsüz ve denetimsiz yapının yerli veya yabancı tüm insanlar için suça açık bir alan oluşturabileceğini, son dönemde Suriyeliler'in karıştığı kentin geleneksel suç profiline uygun yaralama, bıçaklama, taciz gibi olayların gündeme geldiğini ifade eden Uzunkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kendi vatandaşlarımıza yapılan işlem, cezai yaptırım neyse aynısını uyguluyoruz. Bir kaç gün önce 2 Suriyeli hakkında işlem yapıldı ve tutuklandılar. Bunun anlamı şu, siz tedbirinizi, donanımınızı korunaklı yaparsanız ister kendi potansiyeliniz ister yabancı potansiyeli orada fazla yaşam alanı bulamaz."

Emniyet Müdürü Uzunkaya, barınma sorunu yaşayan Suriyeliler'in kentteki bazı metruk binalarda yerleşmek gayretinde olduğunu, bunun büyük bir risk oluşturduğunu, bu konuda da çalışma yapıldığını sözlerine ekledi. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel İzmir Emniyet Müdürü Uzunkaya Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement