İzmir Expo İçin İknada - Son Dakika
Güncel

İzmir Expo İçin İknada

İzmir Expo İçin İknada

Expo 2020 adayı İzmir'de, 27 Kasım'da yapılacak oylama öncesi oy kullanacak 167 delege ağırlandı.

07.10.2013 13:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Expo 2020 adayı İzmir'de, 27 Kasım'da yapılacak oylama öncesi oy kullanacak 167 delege ağırlandı. Sunuculuğunu Defne Samyeli'nin yaptığı toplantıda Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 'Daha iyi bir dünya için yeni yollar herkes için sağlık' konulu temanın önemini anlattı. UNICEF iyi niyet elçisi, Afrika Birliği Barış Elçisi, müzisyen Angelique Kidjo etkinlikte şarkı söylerken, İzmir'in sağlığın merkezi olması gerektiğini ifade etti.

İzmir, 27 Kasım'da Paris'te yapılacak oylama öncesi 167 BIE delegesini son kez ağırladı. Swissotel Grand Efes'te gerçekleştirilen toplantıya Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, BIE Koordinatörü Dimitri Kerzentzes, İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile 167 BIE delegesi katıldı. Toplantıda konuşan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'nin birçok alanda olduğu gibi sağlık alanında da küresel sorunların çözümüne katkı sağlamaya ve uluslararası toplumla işbirliğine önem verdiğini belirtti. Dünya genelinde küresel bir sağlık mücadelesi verildiğini aktaran Bakan Müezzinoğlu Türkiye'nin bu anlamdaki rolünün çözüme katkı sunan bir ülke olduğunu söyledi. Bakan Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

"Son yıllarda dünya genelinde ortaya çıkan sağlık riski nedeniyle herkes için sağlık, her yerde sağlık, tüm politikalarda sağlık diyerek, küresel bir mücadele yürütüyoruz. Küresel sağlık riskleri ekonomik ve sosyal yıkıcılığın bu alanda verilen mücadeleyi çok sektörlü faaliyet alınan taşımıştır. Dünya sağlık örgütü sağlıkta çok sistemli sağlık çözümünün geliştirilmesi için sağlık 2020 hedefleri arasına almıştır. Türkiye birçok alanda olduğu gibi sağlık alanında da küresel sorunların çözümüne katkı sağlamaya ve uluslararası toplumla işbirliğine önem vermektedir. Dünya sağlık örgütü olmak üzere sağlık alanında faaliyet gösteren birçok uluslararası kuruluşla bölgesel ve uluslararası sağlık sorunlarının çözümüne yönelik faaliyetleri ve işbirliklerini desteklemektedir. Herkesi için sağlık temel prensibiyle hizmet vermekte olan bakanlığımız daha iyi bir dünya için yeni yollara aranması gerektiğine inanmaktadır. Bu amaçla 60'tan fazla ülkeyle sağlık ve tıpla ilgili anlaşma ve işbirliği faaliyetleri yapmış ve yapmaktadır. Birçok ülkeyle sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi ve başarılı uygulamaların paylaşılması noktasında işbirliğinde bulunuyoruz. Bundan sağlık tesisi inşa edilmesi ve işletilmesi gibi alt yapı çalışmaları hasta tedavileri sağlık merkezileri, insan gücünün geliştirilmesi ve eğitimi konusunda faaliyetleri kapsamaktadır."

"TÜRKİYE VE İZMİR EXPO 2020'YE ADAYIZ VE HAZIRIZ"

Bakan Müezzinoğlu İzmir'in EXPO yarışında başarıyı göğüslediği takdirde ülkeler arasında fikir alışverişi açısından önemli bir platform olacağını belirtti. Kentin önümüzdeki 10 yıl içerisinde özellikle sağlık alanında önemli yatırımlara imza atacağını ifade eden Bakan Müezzinoğlu konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

"Sağlık alanında yaptığı çalışmaların yanında İzmir'in sağlık alanındaki yerine de kısaca değinmek isterim. Herkes için sağlık ne demektir. EXPO 2020'ye aday olan İzmir'in sağlıktaki yeri çok eski tarihlere dayanıyor. Daha 3 hafta önce Ege'nin incisi bir şehir sağlık alanındaki en önemli otorite olan dünya sağlık örgütünün Avrupa bölge toplantısına ev sahipliği yaptı. 51 ülkenin sağlık bakanı ve üst düzey temsilcilerinin katıldığı bu toplantıda bölgemizdeki tüm ülkeleri ilgilendiren birçok konu görüşüldü ve önemli kararlar alındı. Yine Dünya Sağlık Örgütü bir başka girişimi olan Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı toplantısı aynı tarihlerde İzmir'e yapıldı. Bugün bu toplantının yapıldığı sıralarda yine bu şehirde Sağlık Örgütü'nün ve Hollanda Halk Sağlığı ve Ulusal Çevre Enstitüsü işbirliğiyle güz okulu düzenlenmektedir. İzmir'in sağlık alanında tarihi sorumluluğu günümüzde de sürdüren kararlılığını açıkça ortaya koymaktadır. Hükümetimizi İzmir'in bu tarihi misyonu sürdürmesi konusunda her türlü desteği sağlamaktadır ve devam edecektir. Devletimiz Türkiye 2023 vizyonu çerçevesinde İzmir'e önümüzdeki 10 yıl içinde önemli yatırımlar yapmayı planlıyor. Başta sağlık olmak üzere ulaşımdan eğitime spor tesislerden enerji alt yapısına kadar farklı alanları kapsayan bu yatırımlarla İzmir'i bölgesel bir sağlıklı yaşam merkezi yapmayı hedeflemektedir. Bu doğrultuda İzmir'de 2016'da faaliyete geçmek üzere sağlık alanında ileri teknolojilerinin kullanıldığı 2 sağlık kampüsü inşa edecektir. Türkiye ve İzmir EXPO 2020'ye adayız ve hazırız. Bu organizasyonu 150 yıllık geçmişinde enerjiden uzaya kadar birçok farklı temaya ev sahipliği yapılmasına rağmen bugüne kadar ne yazık ki sağlık temalı bir EXPO gibi dünyanın en büyük organizasyonlarından birinin gündemine taşınması çok önemlidir. Bu sebeple Türkiye EXPO 2020 için daha iyi bir dünya için yeni yollar herkes için sağlık temasını seçmiş hem EXPO, hem de EXPO adayı ülkeleri arasında sağlık temalı EXPO düzenlemeye aday ilk ülke olmuştur. Türkiye son 10 yılda kapsayıcı ve devamlılığı olan bir sağlık sistemi kurmayı başardı. Bu başarı birçok bilimsel sağlık politikaları toplantılarına konu olmuş, Dünya Sağlık Örgütü tarafından diğer ülkelere örnek gösterilmiştir. EXPO 2020 de ev sahipliği yapma hakkı İzmir'e verildiği takdirde EXPO 2020 İzmir ülkeler arasında fikir alışverişi için önemli bir platform görevi yürüterek bizleri birbirimizin başarı öykülerinden ders çıkarmamıza imkan sağlayacaktır. 150 yıldan fazladır geçmişi olan insanlar için daha iyisini isteyen EXPO gibi uluslararası organizasyonlar, uluslararası alanda günümüzün yükselen değeri olan sağlığa hak ettiği değeri vereceğine inanıyorum."

HİPOKRAT VE GALEN'İ ÖRNEK GÖSTERDİ

İzmir Valisi Mustafa Toprak, EXPO 2020 olan İzmir'in "Daha iyi bir dünya için yeni yollar ve herkes için sağlık" konulu temanın neden seçildiğini anlatırken tarihten Hipokrat ve Galen'i örnek gösterdi. Toprak, EXPO için İzmir'in en uygun aday olduğunu vurgulayarak, her şeyin en ince ayrıntısına kadar düşünüldüğünü ulaşımda oluşacak karbon salınımının bile dikkate alındığını ifade etti. Toprak şunları söyledi:

"Kentimizin 8 bin 500 yılık tarihinden miras kalan değerlerine de sahip çıktık. İzmir, dünyanın en eski sağlık merkezinin Bergama'da kurulduğu şifalı bir kent. Hipokrat burada yaşadı. Türkiye'de son 10 yılda ortalama yaşam süreci 71.4'ten 73.3'e çıktı. Bebek ölümleri binde 9'a indi. Sektörde çalışan kişi sayısı sekiz yılda yüzde 42 oranında arttı. Daha sağlıklı bir dünyanın oluşumuna hizmet etmeyi vaad ediyoruz. Üç saatlik uçuş mesafesinde üç farklı kıtada 48 ülkeye ve 1.5 milyar nüfusa erişim imkanı sunması, İzmir'i rakiplerinden farklı bir hedefe taşıyor. 50 milyar doları bulan yatırımın yapılacağı, 35 milyonun ziyaret edeceği EXPO'yu gerçekleştirmek en büyük hedefimiz. EXPO'ya bir kent meselesi olarak bakmıyor ülke meselesi olarak görüyor."

2 MİLYAR 540 MİLYON DOLAR SAĞLIK YARDIMI

Vali Toprak, Türkiye'nin 2002 yılına kadar dünya üzerinde yaşayan ülkelere 85 milyon dolar resmi kalkınma yardımı yaptığını, bu yardımın geçen yıl 2 milyar 530 milyon dolara ulaştığını belirterek, yardım miktarındaki artışın Türkiye'nin daha sağlıklı bir dünya için üstlendiği sorumluluğun göstergesi olduğunu ifade etti.

SAĞLIK İŞBİRLİĞİ İÇİN İTİCİ GÜÇ

BIE Koordinatörü Dimitri Kerzentzes, "Herkes için sağlık" temasında uluslararası işbirliğinin önemine dikkat çekerek, "EXPO disiplinli bir organizasyon. Kamu özel sektör işbirliği hükümetler STK kalkınmış ve kalkınmakta olan ekonomiler işin içinde olumlu bir sinerji yaratılması gerekir. EXPO diyaloğu eylemi biraya getirir. 2020 bir diyalog oluşturacaktır. Burada ortak uygulamalar işbirliği ve dayanışma içinde olunacaktır. EXPO özel bir organizasyon farklı 167 BIE üyesi birlikte çalışmayı hedeflemişlerdir. Sağlık teması uluslararası toplantı olan EXPO için çok önemlidir. Uluslararası işbirliğinin örneklerinden biridir. Kızılhaç ve Kızılay gibi örgütler için iyi bir fırsat olacaktır. Uluslararası işbirliği gereklidir. Doğum, yaşlı bakımı, hastaların bakımı tüm bunlar için herkesin destek vermesi deneyimlerini paylaşması gerekir. Örgütlerin yatırım yapması ve sınırların ötesinde çalışması gerekmektedir. Hastane ve bakım merkezleri yapılabilir hizmetlere erişim sağlanabilir. Sağlık teması işbirliği için çok önemli itici güçtür" dedi.

SAĞLIK GEÇMİŞİ VE EĞİTİMLİ İŞGÜCÜ ÖNEMLİ

BIE Koordinatörü Kerzentzes, İzmir'in sağlık geçmişi, eğitimli işgücü ve sağlık yatırımları ile temaya uygun bir kent olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"EXPO'nun hayat kalitesine verdiği önemi yansıtmaktadır. İlerlemenin anlamı daha iyi bir hayat kalitesinde ilerleme sağlanmasıdır. Bu büyük etkinlikte bu sağlanabilir. Hayat kalitesi öncelikle sağlığa dayanmaktadır. İnsanlar ve mallar dünyada büyük bir dolaşım içindedir. İklim değişikliği sözkonusudur. İzmir ve Türkiye'nin kaynakları çok etkin ve güçlü olabilir. İzmir'in sağlık konusunda uzun geçmişi olan bir kent ve eğitim standardı yüksek. İşgücü eğitimli. Türkiye giderek stratejik bir ülke haline gelmektedir. Türkiye, batı dünyası ve İslami kültürler arasında köprü oluşturmaktadır. Bu dinamizm çok kültürlü ortamlara dayanmaktadır. Enerji bu temaya paralellik sağlamaktadır. Sağlık öncelikle eğitime dayanmaktadır ve sağlıkta herkes için gereklidir. Sağlık bir anlamda itici güçtür. Vizyonumuzu ve gelecek için görüşlerimizi desteklemektedir."

KİDJO ŞARKI SÖYLEDİ, "İZMİR SAĞLIĞIN MERKEZİ OLSUN" DEDİ

Toplatıda Dokuz Eylül Üniversitesi Ar-Ge Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öztürk, karaciğer nakli konusundaki çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Yaman Tokat, konuşma yaptı. UNICEF iyi niyet elçisi, Afrika Birliği Barış Elçisi, müzisyen Angelique Kidjo, İzmir'in sağlığın merkezi olması gerektiğini söyleyerek, şöyle konuştu:

"Kaynaklarımızı bilgimizi paylaşırsak herkese yardım edebiliriz. En önemli şey sağlıktır. Sağlık hizmetleri yaşam kurtarıcıdır. İzmir sağlığın merkezi olsun, her şey söze kalmasın. Sağlık insan hakkıdır. İhtiyacı olan insanları tespit etmemiz insanlara yardım etmemiz gerekiyor. İnsanların gururunu korumamız gerekiyor. Yaptığınız her şeyin insani bir yüzü olması gerekiyor. Yaşamları korumak gerekiyor. Atık sadece konuşmayalım bazı şeyleri ispatlayalım ve eyleme geçelim. Birlikte başarılı olalım. Biz hepimiz liderleriz."

Kidjo, "Kendi kıtamdaki insanlara ve sizlere hediyemdir" diyerek, şarkı söyledi.

İKİLİ GÖRÜŞMELERİ ÜST DÜZEYDE TUTACAĞIZ

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, toplantının sonunda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Müezzinoğlu, 27 Kasım'da yapılacak oylama öncesi delegelerle ikili görüşmeler yapılacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Fevkalade verimli ve başarılı bir toplantı oldu. İkili görüşmeler devam edecek gördüğüm hava hissettiğim hava İzmir için başarılı bir sonucu getireceğine inanıyorum. Biz önümüzdeki 50 günde de üzerimize düşeni en iyi şekilde yaparak inşallah İzmir'e hak ettiği sonucu getireceğiz. Gerek merkezi hükümeti gerek yerel yönetimleri gerek sivil dinamikleriyle İzmir buna çok hazır çok yoğun çalışlalar yaptı başarılı sonuca da inşallah 27 Kasım akşamı ulaşacak. Biz bu konuda üzerimize düşeni en iyi şekilde yapma gayreti içinde olacağız. Her türlü ikili görüşmeleri en üst düzeyde devrede tutacağız yetki delegelerde. İzmir'in güler yüzlü sıcakkanlı insanlarıyla hak ettiği sonucu alacağız." - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir Expo İçin İknada - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement