27. Uluslararası İzmir Festivali Sona Erdi - Son Dakika
Kültür Sanat

27. Uluslararası İzmir Festivali Sona Erdi

27. Uluslararası İzmir Festivali Sona Erdi

Dünyaca ünlü New York Filarmoni ile 2 Mayıs'ta başlayan 27. Uluslararası İzmir Festivali, Apollon Musagete Dörtlüsü'nün konseriyle sona erdi.

17.07.2013 11:49  Güncelleme: 11:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SENEM YAZICI - 27. Uluslararası İzmir Festivali, dün akşam günümüzün en başarılı oda müziği toplulukları arasında gösterilen Apollon Musagete Dörtlüsü'nün, Efes Celsus Kütüphanesi'nde verdiği konserle sona erdi.

Klasik müziğin en eski ve saygın isimlerinden New York Filarmoni Orkestrası'nın şef Alan Gilbert yönetiminde 2 Mayıs'ta Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde verdiği konserle başlayan festival, bu yıl da dünyaca ünlü çok sayıda sanatçı ve grubu ağırladı.

Tarihi mekanları sanatla buluşturan İzmir Festivali, Efes Antik Tiyatrosu, Celsus Kütüphanesi, Efes Odeon'un yanı sıra, Meryemana Evi, St. Policarp Kilisesi, Agora, Bayraklı Ören Yeri,  Metropolis, Kadifekale, çağlar boyunca müzikle tedavinin başkenti olmuş Bergama Asklepion, Çeşme Kalesi ve Türkiye'nin ilk yavaş kenti Seferihisar'daki Sığacık Kalesi, Ayavukla Kilisesi ile tarihi İzmir Sigara Fabrikası, Efes Ticaret Agorası'nda düzenlenen etkinliklerde, çok sayıda sanatseveri kendi alanlarının en başarılı isimleriyle buluşturdu.

Festivalin son konserinde, Viyana ve Floransa'daki müzik yarışmalarında aldıkları derecelerle dikkatleri üzerlerinde toplayan Polonyalı genç topluluk Apollon Musagete Dörtlüsü, Efes Celsus Kütüphanesi'nin tarihi dokusu içinde verdikleri konserle, sadece festivali sona erdirmekle kalmadı, 2014 yılı boyunca farklı etkinliklerle devam edecek Türkiye-Polonya Diplomatik İlişkilerinin 600. Yılı Kutlamaları'nı da başlatmış oldu.

Polonya'nın İstanbul Başkonsolosluğu, Adam Mickiewicz Enstitüsü ve Polonya İzmir Fahri Konsolosluğu işbirliği ile İzmir'e konuk olan topluluk, eserlerini "600 yıllık kadim dostluk" için çaldıklarını belirtti.

Minquet Quartet, çellonun en önemli isimlerinden Mischa Maisky, Hillie Perl ve Lee Santana gibi önemli isimleri ağırlayan festivalde bu yıl en büyük ilgiyi New York Filarmoni ve Harlem Dans Tiyatrosu gördü.

New York Filarmoni konserini, Adnan Saygun Sanat Merkezi'ni dolduran müzikseverlerin yanı sıra orkestranın verdiği istisnai izin sayesinde, salon bahçesine kurulan dev ekran ve özel ses sistemiyle çok sayıda izleyicinin izlemesi sağlandı.

İdealist bir dansçının, Harlem bölgesindeki gençleri ve çocukları suçtan uzak tutmak, disipline etmek, sanatla buluşturmak ve siyahi ırktan gelenlerin klasik baleye uygun olmadıkları yönündeki önyargıları kırmak amacıyla 44 yıl önce kurduğu, bugün en saygın dans toplulukları arasında yer alan Harlem Dans Tiyatrosu'nu izlemek isteyenler de Fuar Açıkhava Tiyatrosu'ndaki  etkinlik için biletleri haftalar öncesinden tüketti.

Festivali düzenleyen İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV) Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper, yoğun ve seçkin bir programa sahip bir festivali geride bıraktıklarını söyledi.

Sanatseverlerin etkinliklere gösterdikleri ilginin kendilerini mutlu ettiğini dile getiren Sarper, sponsorlara ve festivale destek veren kurumlara teşekkür ederken, şimdiden 28. festivalin programı için çalışmalara başladıklarını belirtti. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat 27. Uluslararası İzmir Festivali Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İmamoğlu, genç belediye başkan adaylarıyla bir araya geldi
    01:45 İmamoğlu, genç belediye başkan adaylarıyla bir araya geldi

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP'nin genç belediye başkan adaylarıyla İstanbul'daki Dijital Deneyim Müzesi'nde düzenlenen programda bir araya geldi. İmamoğlu, genç yöneticilerin yeni nesil belediyecilik taleplerine hızlı ve pratik çözümler üretebileceğini belirtti. Ayrıca, İmamoğlu konuşmasında gençlere yönelik yapılan hizmetlerden ve gelecek hedeflerinden de bahsetti.

  • Boğaziçi Üniversitesi Geleneksel Ramazan İftarı
    00:41 Boğaziçi Üniversitesi Geleneksel Ramazan İftarı

    Boğaziçi Üniversitesi İslam Araştırmaları Kulübü'nün (BİSAK) ev sahipliğinde düzenlenen 'Boğaziçi Üniversitesi Geleneksel Ramazan İftarı' etkinliği, üniversitenin Güney Kampüsü'nde gerçekleştirildi. Öğrenciler ve akademisyenlerin de katıldığı etkinliğe 3 bini aşkın kişi katıldı. İftarın ardından katılımcılar cemaatle akşam namazı kıldı ve toplu dua etti.

  • Kerem Bürsin ve İrem Helvacıoğlu'nun Başrolünde Olduğu Eflatun Filminin Galası Yapıldı
    00:09 Kerem Bürsin ve İrem Helvacıoğlu'nun Başrolünde Olduğu Eflatun Filminin Galası Yapıldı

    Kerem Bürsin ve İrem Helvacıoğlu'nun başrollerini paylaştığı Eflatun filminin galası Torun Center'da gerçekleştirildi. Yönetmen Cüneyt Karakuş, filmin senaryosunun 2013'te kaleme alındığını ve pandemi öncesi çekimlerin tamamlandığını belirtti. Film, görme engelli bir kadının saf ve gerçek aşkı bulma hikayesini anlatıyor. Ayrıca, film Japonya, Kırgızistan, Bangladeş ve Fransa gibi ülkelerde de gösterildi.

  • Kahramanmaraş'ta Depremzedeler İçin Karagöz-Hacivat Gösterisi Düzenlendi
    23:04 Kahramanmaraş'ta Depremzedeler İçin Karagöz-Hacivat Gösterisi Düzenlendi

    Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ramazan etkinlikleri kapsamında, depremzede çocuklar için Karagöz-Hacivat gösterisi düzenlendi. Gölge oyunu sanatçısı Hüseyin Yozgatlı tarafından sunulan gösteri, çocuklar tarafından ilgiyle takip edildi. Gösteriyle çocukların yüzleri güldürülmeye çalışıldı.


Advertisement