İzmir Gelişim Koleji'nden Basketçi Kaan'a Dopingten 4 Yıl Ceza - Son Dakika
Güncel

İzmir Gelişim Koleji'nden Basketçi Kaan'a Dopingten 4 Yıl Ceza

İzmir Gelişim Koleji\'nden Basketçi Kaan\'a Dopingten 4 Yıl Ceza

TÜRKİYE Basketbol Ligi takımlarından Gelişim Koleji'nin 22 yaşındaki oyuncusu Kaan Yılmaz, doping içerikli yasaklı madde kullandığı gerekçesiyle Basketbol Federasyonu Disiplin Kurulu'ndan 4 yıl spordan men ve 50 bin TL ceza aldı.

30.08.2016 12:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜRKİYE Basketbol Ligi takımlarından Gelişim Koleji'nin 22 yaşındaki oyuncusu Kaan Yılmaz, doping içerikli yasaklı madde kullandığı gerekçesiyle Basketbol Federasyonu Disiplin Kurulu'ndan 4 yıl spordan men ve 50 bin TL ceza aldı.

Aynı zamanda Ünilig'de şampiyon olan Yaşar Üniversitesi'nde forma giyen 2.02 boyundaki Yılmaz'ın geçen sezon 8 Nisan'da İstanbul'da oynanan İstanbul DSİ maçından sonra alınan idrar numunesinde, 2016 Yılı WADA Yasaklı Maddeler Listesi'nde yer alan, "Metenolone" maddesine rastlandı. Kaan ve Gelişim Koleji'nden mayıs ayında savunma alınırken, tedbirli olarak ceza kuruluna sevkedilen basketbolcu, 7 Mayıs'ta Melikşah Üniversitesi'yle oynanan sezonun son maçında forma giyemedi.

Gelişim Koleji savunmasında oyuncunun bu maddeyi kullanıp kullanmadığı veya vücuduna nasıl girdiği konusunda bilgilerinin olmadığını belirtti. Yöneticiler, sporcuların kullanacakları ilaçların tespiti ve kontrolünün kulüp tarafından sıkı bir şekilde yapıldığını, sporculara her sezon WADA Yasaklılar Listesi konusunda bilgilendirmede bulunulduğunu ve sezon içindeki doping kontrollerinde kulübün diğer sözleşmeli sporcularında hiçbir olumsuz durumla karşılaşılmadığını bildirdi. Kurul, savunmaları aldıktan sonra sporcuya TBF Disiplin Yönergesi'nin 32. maddesi ve Dopingle Mücadele Yönergesi'nin 5 ve 37.2 maddeleri çerçevesinde tedbir tarihi olan 4 Mayıs 2016'dan başlamak üzere 4 yıl hak mahrumiyeti ve 50 bin TL ceza kesti.

STEROİD YAKTI

Basketbolcu Yılmaz'ın 4 yıl ceza almasına yol açan metenolone maddesinin sporcuların doğal olmayan yöntemlerle kas yapmak için kullandığı steroidlerin içinde bulunduğu öne sürüldü. Steroid, zaman içinde insan metobolizması, kalp, böbrek, karaciğer ve hormon dengesine büyük zararlar veriyor. Kaan, Basketbol Federasyonu'na gönderdiği savunmada 2015 yazında halter ve kondisyon çalışmalarına başladığı sırada, kendi mevkisinde oynayan sporcuların iri vücut yapısına sahip olması gerektiğini düşündüğü için eczaneden reçetesiz olarak satın aldığı ilacı mevye suyuna karıştırıp içtiğini söyledi. Kilo almak için uzun süre kullandığı ilacın yasaklı olduğunu bilmediğini savunun genç oyuncu, performans artırma hedefinin olmadığını söyledi.

HİDAYET TÜRKOĞLU'DA 20 MAÇ CEZA ALDI

Kaan Yılmaz'da tespit edilen Metenolone, 15 yıl NBA'de forma giyen, A Milli Takım'ın eski yıldızlarından Hidayet Türkoğlu'nun da 20 maç ceza almasına sebep oldu. Sporu bıraktıktan sonra bir dönem Basketbol Federasyonu'nda CEO olarak görev yapan, halen Cumhurbaşkanlığı Spor Başdanışmanı olan Türkoğlu'nun 2012-13 sezonunda Orlando Magic'te forma giyerken yapılan testinde aynı maddeye rastlandı. NBA yönetimi, ilacı omuz sakatlığı nedeniyle yasaklı olduğunu bilmeden aldığını açıklayan Türkoğlu'na o dönem 20 maç ceza verdi. Kaan Yılmaz'ın da ilacı spor çevresinden aldığı tavsiye üzerine kullandığı iddia edildi.

- İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel İzmir Gelişim Koleji'nden Basketçi Kaan'a Dopingten 4 Yıl Ceza - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement