Demirtaş'tan Geri Adım! Referandum Önerisi İçin Özür Diledi - Son Dakika
Güncel

Demirtaş'tan Geri Adım! Referandum Önerisi İçin Özür Diledi

Demirtaş\'tan Geri Adım! Referandum Önerisi İçin Özür Diledi

HDP Genel Başkanı Demirtaş, "Dün yaptığım bir yanlışı da düzeltmek istiyorum. Referanduma götürelim diyerek bu insanlara haksızlık yaptım. Referandum temel hak ve özgürlüklerde olmaz" dedi.

13.07.2016 23:38  Güncelleme: 10:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İzmir'de partisi tarafından düzenlenen dayanışma yemeğinde yaptığı konuşmada Suriyelilere vatandaşlık tartışmasına değindi ve, "Dün yaptığım bir yanlışı da düzeltmek istiyorum: Partimizin resmi politikası olmayan bir durumu ben yanlış ifade ettim. Referanduma götürelim diyerek bu insanlara haksızlık yaptım. Referandum temel hak ve özgürlüklerde olmaz" dedi.

Partisinin İzmir teşkilatınca İnciraltı'nda düzenlenen dayanışma yemeğine katılan Demirtaş, HDP'nin Türkiye'de temel problemlere en makul çözümleri üretmeye katkı sunucu bir muhalefet ortaya koymaya çalıştığını, Türkiye'de bu pozisyonda HDP dışında bir parti olmadığını savundu.

Demirtaş, Başbakan Binali Yıldırım'ın bir konuşmasında CHP ve MHP'ye seslenerek, ülkenin doğusunda örgütlenmeleri halinde kendilerine destek olacaklarını söylediğini anımsatarak, şunları kaydetti: "Kime karşı HDP'ye karşı. HDP'ye oy vermiş 6 milyon insan var, aileleriyle birlikte en az 13-15 milyonluk nüfustan söz ediyoruz. Beğenirsin ya da beğenmezsin, o dilinizden düşürmediğiniz halk iradesi ortaya çıkmış. HDP'yi engelleyeceksin, bunun adına demokrasi diyeceksin, CHP'ye, MHP'ye çağrı yapacaksın. O halde sen bizim başbakanımız değilsin. Başbakan'a bu sözlerini düzeltme çağrısı yapıyorum. HDP'yi ötekileştirmelerine asla izin vermeyeceğiz."

'YAPTIĞIM BİR YANLIŞI DÜZELTMEK İSTİYORUM'

Suriyelilere vatandaşlık verilmesi konusuna da değinen Demirtaş, "Öncelikle Suriye'den gelen insanlara mülteci hakkını vermemiz lazım. Mülteci statüsü demek çalışma, oturma, eğitim, sağlık hakkının kazanılması demek. Bundan sonra arzu eden, koşulları taşıyan herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olabilmelidir Suriyeli, Iraklı, Afganistan, Pakistan, Somalili, kim gelmişse ülkemize. Ülkemiz onların da vatanıdır." dedi.

Sığınmacıların geçici misafir değil, beraber yaşayacakları kardeşleri olduğunu ifade eden Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ama karpuz seçer gibi Suriyelilerin iyilerini alalım, kalifiye olmayanları geri gönderelim, kaderine terk edelim gibi yaklaşamazsınız. Dün parlamento grup toplantımızda yaptığım bir yanlışı da düzeltmek istiyorum: Partimizin resmi politikası olmayan bir durumu ben yanlış ifade ettim. Referanduma götürelim diyerek bu insanlara haksızlık yaptım. Referandum temel hak ve özgürlüklerde olmaz."

"GÖÇ BAKANLIĞI KURULSUN"

Demirtaş, bu konuda Göç Bakanlığı kurulması teklifini de getirdi.

HDP'nin çatısı altında farklı kimliklerden, inançlardan vatandaşların olduğunu belirten Demirtaş, sözlerini şöyle tamamladı: "Bizim ortak kimliğimiz budur, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlığı, vatandaşlığı. Biz tek bir etnik kimlikte birleşemeyiz. Bu hakikati görmeyen, buna inanmayan ancak bir faşist olabilir. Hepimiz Türk, hepimizKürt olamayız. Bize dense ki 'Türk'ü kaldıralım, yerine Kürt'ü koyalım, Kürt milleti tek olsun, tek millet Kürtler olsun bu ülkede', o da yanlıştır, o da faşizmdir. Mesele Türklük, Kürtlük değil, teklik meselesidir. Tek inançta, tek mezhepte, tek dinde birleşemeyiz. Osmanlı döneminin şairlerinden Ziya Paşa şöyle demişti: 'Alemin sultanıdır sultana muhtaç olmayan'. Bir sultana muhtaç olmadan her birimiz bir sultan olarak yaşayabilirsek barışı, huzuru sağlamak o kadar kolaydır ki. Yeterki ortak demokratik ilkelerde buluşmayı başaralım."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Demirtaş'tan Geri Adım! Referandum Önerisi İçin Özür Diledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (44)

  • Adem baba: Buna geri adım denmez. Hatayı düzeltme denir. Tabii siyasette böyle birşeye alışık olmadığımız için,geri adım diye başlık atarsınız. Diğerleri gibi sonradan kıvırmıyor en azından. 51 28 Yanıtla
  • Mechul: Bak Zerdüşt selo bu amedin muslumanlari senin kürt milletine yaptığın zulmü asla unutmayacak 23 25 Yanıtla
  • X-RAY TWENTY ONE: Heykeli dikilecek adam Selo başkan büyüksün Yorumlara baktım seni anlayacak kapasite yok.Allah seni başımızdan eksik etmesin 30 17 Yanıtla
  • LAZ KIZI: DÜRÜST ADAM.KONUŞ. 21 20 Yanıtla
  • önder: Kürt düşmanı medya. Kürtlerin partisinin sadece hatalarını haber yapan konuşmalarını faaliyetlerini gözardı eden bağımsız medya kuruluşu ! Adalet bir gün size de lazım olacak. 20 20 Yanıtla
  • onur: büyüklük bu olsa gerek. hata yaptı Özür diledi. 11 24 Yanıtla
  • Manşet: Pardon diyebilen bir siyasetci alkışlanması gerekirken burda saf halk tarafından yuhalanıyor. Bravo saahattin beye. 18 16 Yanıtla Manşet: Sayın gazi arkadaşım heryürlü hile yalan dolanı çevirip buna kılıf uydurmaktansa hainde olsa yanlışını düzeltmesini bilen birine alkış tutarım. 0 0
  • Diyarbakir21: Helal sana yaptigi yanlis icin özür dileyebiliyor uzunessek gibi yalamiyor israili putini 18 14 Yanıtla
  • müslüman kürt: herbiji RTE serok tayyip 13 18 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Adana'da Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından açık saha tesislerinin toplu açılışı gerçekleştirildi
    18:18 Adana'da Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından açık saha tesislerinin toplu açılışı gerçekleştirildi

    Adana'nın Çukurova ilçesinde, Gençlik ve Spor Bakanlığınca farklı illerde yapılan açık saha tesislerinin toplu açılışı gerçekleştirildi. Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Alman Kalkınma Bankasınca, Avrupa Birliği'nin (AB) desteğiyle yürütülen 'Korunmasız Gençlerin Daha İyi ve Kapsayıcı Spor ve Gençlik Altyapısı ile Güçlendirilmesi' projesi kapsamında 100. Yıl Mahallesi'nde yapılan tenis kortunda toplu açılış töreni düzenlendi.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor
    18:14 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatnamesi kapsamında Ordu'da ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Eğitimde, koloni bireyleri tanıma, üretim yöntemleri, kalite kontrolü gibi konular ele alınacak. Başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

  • Tarım ve Orman Bakanı: Türk savunma sanayimizin ürettiği İHA'lar ve helikopterler orman yangınlarına güç veriyor
    18:13 Tarım ve Orman Bakanı: Türk savunma sanayimizin ürettiği İHA'lar ve helikopterler orman yangınlarına güç veriyor

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türk savunma sanayisinin ürettiği Bayraktar TB2 ve Aksungur İHA'lar ile T-70 NEFES helikopterlerinin orman yangınlarıyla mücadelede önemli bir güç olduğunu belirtti. Yumaklı, Türkiye'nin iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerden biri olduğunu ve orman yangınlarıyla daha çok mücadele edileceğini söyledi. Ayrıca, orman teşkilatının teknoloji odaklı mücadelede önemli bir aşamaya geldiğini vurguladı.

  • Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı turizme katkı sağlıyor
    18:10 Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı turizme katkı sağlıyor

    Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nın turizmin yıl geneline yayılması açısından önemli olduğunu belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen karnaval, Adana ve Türkiye'nin tanıtımı açısından büyük önem taşıyor. Karnavalın, Kültür Yolu Festivali ile birlikte gerçekleştirilmesi ise daha da önemli hale geliyor. Adana'da düzenlenen etkinliklerin içeriğini artırarak 12 aya yaymayı hedefleyen Vali Köşger, karnavalın başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesinde merkezi idare, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıldığını vurguladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da karnavalın halk tarafından sahiplenildiğini ve Adana'nın tanıtımına katkı sağladığını belirtti. Karnavalın ekonomik değeri ise yaklaşık 5 milyar lirayı aşacak.

  • 14. Beijing Uluslararası Film Festivali Başladı
    18:09 14. Beijing Uluslararası Film Festivali Başladı

    14. Beijing Uluslararası Film Festivali, film sektörünün gelişimini ele almak ve sektördeki kültürel etkileşimi teşvik etmek amacıyla yurtiçi ve yurtdışından film yapımcılarını ağırlıyor. Festivalde 118 ülkeden 1.509 film başvurdu ve 15 film Tiantan Ödülü için seçildi. Brezilya, festivalin onur konuğu olarak dört filmle temsil ediliyor. Festival süresince 250'den fazla yerli ve yabancı film gösterilecek.

  • Mihalıççık Belediyespor ve Güneysu Spor Kulübü Hentbol Erkekler Süper Lig'e yükseldi
    18:09 Mihalıççık Belediyespor ve Güneysu Spor Kulübü Hentbol Erkekler Süper Lig'e yükseldi

    Başkent Ankara'da gerçekleştirilen Hentbol Erkekler 1. Ligi Dörtlü Finali'ni şampiyon bitiren Mihalıççık Belediyespor ile ikinci sırada tamamlayan Güneysu Spor Kulübü, önümüzdeki sezon Hentbol Erkekler Süper Lig'inde mücadele edecek. Maçlar sonrasında düzenlenen törende şampiyon olan Mihalıççık Belediyesi ile ligi ikinci sırada bitirerek Süper Lig'e yükselen Güneysu Spor Kulübüne kupa ve madalyalarını, Türkiye Hentbol Federasyonu (THF) Asbaşkanı Ediz Erkovan ile THF Genel Sekreteri Gökmen Teyran takdim etti.

  • İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 33.970'e yükseldi
    18:09 İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısı 33.970'e yükseldi

    Hamas tarafından yönetilen Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırılarında ölen Filistinlilerin sayısının 33.970'e yükseldiğini açıkladı.


Advertisement