İzmir'in 5 Yıllık Yol Haritası Hazır - Son Dakika
Güncel

İzmir'in 5 Yıllık Yol Haritası Hazır

İzmir\'in 5 Yıllık Yol Haritası Hazır

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yatırımlarına yön verecek 2015 - 2019 Stratejik Planı, Büyükşehir Belediye Meclisi'nde onaylandı.

13.09.2014 08:51  Güncelleme: 08:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Planda 9 sektörde belirlenen 257 projenin hayata geçmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 10.9 milyar liralık harcama yapması öngörüldü. ESHOT ve İZSU projeleri ile birlikte bu tutarın 20 milyar lirayı aşması bekleniyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Eylül ayı meclis toplantısı üçüncü birleşiminde, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ESHOT Genel Müdürlüğü'nün 2015 – 2019 dönemi için hazırlamış olduğu "Stratejik Plan" görüşülerek kabul edildi. 9 sektöre ilişkin 257 projenin yer aldığı İzmir Büyükşehir Belediyesi Stratejik Planı'nda, kentte hayata geçirilecek projeler ve hedefler yer aldı ve bu hedeflere ulaşmak için 10.9 milyar liralık bütçe öngörüldü. Planlanan harcamaların sektöre göre dağılımında 2 milyar 493 milyon lira ile ulaşım birinci, kentsel altyapı ise 2 milyar 88 milyon liralık yatırımla ikinci sırayı aldı. 1 milyar 394 milyon liralık harcama ile yönetişim üçüncü, 1 milyar 130 milyon liralık harcama ile kentsel koruma ve planlama dördüncü sırada yer alırken, bunları sırasıyla çevre yönetimi, sosyal dayanışma ve sağlık, afet yönetimi ve güvenlik, kültür, sanat ve spor, turizm ve yerel ekonomi sektörleri izledi. İZSU ve ESHOT'un planlanan harcama verileriyle birlikte, önümüzdeki 5 yıllık süreç içinde öngörülen toplam harcamanın 20 milyar TL'yi aşacağı belirtildi.

İzmir'in vizyon projeleri

Stratejik planda yer alan projeleri tanıtan sunumun ardından konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi ve CHP Grup Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, 2015- 2019 Stratejik Planı'nın katılımcı bir anlayışla hazırlandığını ve kurumun 3. stratejik planı olduğunu belirterek şunları söyledi:

"İzmir Büyükşehir Belediyesi, daha önce hazırlanan stratejik plan doğrultusunda kente 4.8 milyar para harcanmıştı. Yeni dönemde hayata geçirilecek projeler için 10.9 milyar lira harcanacak. 9 sektörde yer alan 257 projemiz içerisinde Gaziemir Yeni Fuar Kompleksi, Sosyal Yaşam Kampusü, İzmir Banliyö Sistemi'nin geliştirilmesi, tramvay hatları, yeni iskeleler, marinalar, mevcut iskelelerin geliştirilmesi, yaya alt ve üst geçitleri, spor kompleksleri, Doğal Yaşam Parkı'nın ikinci bölümünde yer alacak Akdeniz Akvaryumu ve Zooloji Müzesi ile gemilerden atık alma projeleri öne çıkanlar arasında. 19 ilçede hizmet binaları yapacağız. İzmir tarihinin meydana çıkarılması çalışmaları devam edecek. Kenti ileriye taşıyacak projelerle İzmir'in yurt içi ve yurt dışında tanınırlığını artıracağız. Stratejik plana bakarak bir başkanın dünyaya bakışını, kentine bakışını anlayabilirsiniz. Geçen dönemde harcadığımız 5 milyara yakın paranın nereye gittiğine bakarsanız toplum menfaati ortaya çıkar. Bu, kentin daha iyiye gitmesi, gelişmesi ve daha huzurlu olması içindir. 10.9 milyar lira da aynı amaçla İzmir'in huzuru ve refahı için harcanacaktır. Başkanımızın başarılı olacağına inanıyorum."

"Dilediğim adama ihale vermiyorum"

AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan'ın stratejik planda yer alan kentsel dönüşüm projelerine ilişkin, "Sizin kentsel dönüşüm binanız var mı? Kolaycılığı seçerek Uzundere'de konut satın aldınız" sözlerine yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentsel dönüşümde uzlaşmayı ve gönül rızasını tercih ettiklerini belirtti. Bugün çıkan yasalar yüzünden kentsel dönüşüm alanında Türkiye'de uygulanabilen tek bir projenin bile olmadığını dile getiren Başkan Kocaoğlu, "Olmaz, olamaz da. Çünkü bu kanun tapuya müdahale etmektedir. Tapuyu, mülkiyeti ortadan kaldırmaktadır. Sadece ve sadece Caddebostan ve Bağdat Caddesi gibi tek tek gayri menkullerde, rantı çok yüksek olan yerlerde uygulama yapılmıştır. Fikirtepe iflas etmiştir. Biz İzmir'de uzlaşmayı tercih ediyoruz. Biz vatandaşın gayrimenkulünü gasp etmek istemiyoruz. Bu yasa bu şekilde yürürlükte olduğu müddetçe, biz bu yasayı kullanmayacağız. Uzlaşma ve gönül rızası ile yapabildiğimizi yapacağız" diye konuştu. Yatırımların geciktiğine yönelik eleştirilere de yanıt veren Başkan Kocaoğlu, "Ben diğer kentlerde olduğu gibi istediğim adama ihale veremiyorum. Vermiyorum. Yasayı uyguluyorum. Ondan dolayı da gecikiyor. Biz yasalara uygun olarak hiçbir şeyi istismar etmeden, görevimizi geç de olsa yapacağız" dedi.

"İstismar edilmekten bıktım"

İzmir'de kurmayı planladıkları katı atık bertaraf tesisi ile ilgili bir soruya da yanıt veren Başkan Kocaoğlu, AK Parti Grubu'na hitaben; "Katı atık konusunda artık konuşmayacağım. Çünkü bu konuda istismar edilmekten bıktım. Bu çevre yatırımını da başlatayım, ondan sonra elinizden geleni yapın" şeklinde konuştu.

Katılımcı bir model

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ESHOT Genel Müdürlüğü'nün 2015 – 2019 Stratejik Planı, CHP ve MHP gruplarının "kabul", Ak Parti grubunun "red" oyuyla meclisten geçti.

Stratejik plan çalışmaları, ilçe belediyeleri, kamu kurumları, üniversiteler, basın kuruluşları, sivil toplum örgütleri, muhtarlar ve vatandaşlardan gelen görüş ve öneriler doğrultusunda, katılımcı bir anlayışla yürütüldü. İnternet üzerinden ve birebir görüşülerek yapılan anketlerden elde edilen sonuçlar, bu 5 yıllık yol haritasının oluşturulmasında büyük pay sahibi oldu. Stratejik plan çalışmaları 5 ay sürdü.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel İzmir'in 5 Yıllık Yol Haritası Hazır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı
    03:20 Yüksekova'da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı

    Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde iftar vakti gökyüzünde dikey şeklinde duran ve sarı bir ışık yayan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı. Esad Tek isimli vatandaş, evine giderken yolda bu ilginç manzarayla karşılaştı ve hızlıca evinin balkonuna çıkarak gökyüzünde duran cismi ve ışığı cep telefonuyla kayıt altına aldı. Cisim bir süre hareketsiz durduktan sonra kayboldu.

  • FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı
    03:15 FTX Kurucusu Sam Bankman-Fried 25 Yıl Hapis Cezasına Çarptırıldı

    Dünyanın en büyük kripto para borsalarından biri olan FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried, iflas eden firmasının müşterilerini ve yatırımcılarını dolandırmaktan 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bankman-Fried, yatırımcılara ve borç verenlere yalan söylemekten ve milyarlarca dolarlık kripto para çalmaktan suçlu bulunmuştu. Mahkemede konuşan Bankman-Fried, yatırımcılardan ve çalışanlardan özür diledi.

  • Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı
    02:56 Ayvalık'ta Fabrika İşçilerinin Taşındığı Servis İle Tır Çarpıştı: 9 Yaralı

    Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, TIR ile fabrika işçilerinin taşındığı servis minibüsünün çarpıştığı kazada 3'ü ağır 9 kişi yaralandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor
    02:36 Bakan Özhaseki: Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam ediyor

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Bakan Özhakesi, deprem bölgesinde halen 300 binden fazla konut inşaatının devam ettiğini ifade etti.

  • 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi
    02:33 1 Nisan'da Okullar Tatil Edildi

    Türkiye'de gerçekleşecek yerel seçimler nedeniyle 1 Nisan'da okullar tatil edildi. Seçimlerin ardından eğitim kurumlarında temizlik yapılması gerektiği için bir sonraki gün eğitim ve öğretime engel oluşturulmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda, eğitim ve öğretimin 2 Nisan Salı günü itibariyle devam edeceği belirtilmiştir.

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.


Advertisement