İzmir'in Asırlık Camileri Ramazana Hazır - Son Dakika
Güncel

İzmir'in Asırlık Camileri Ramazana Hazır

İzmir'de yüzyıllar önce yapılan tarihi camiler mimarisi ve ihtişamıyla dikkati çekiyor.

06.06.2016 12:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

RAMAZAN ERCAN - İzmir'de yüzyıllar önce yapılan tarihi camiler mimarisi ve ihtişamıyla dikkati çekiyor.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, iki bine yakın caminin bulunduğu kentte birçok doğal felakete, savaşa rağmen yüzyıllardır ayakta kalan camiler, bakım ve onarım çalışmalarının ardından eski görünümüne kavuşarak ramazan ayına hazır hale getirildi.

Tarihi yaklaşık 8 bin 500 yıl öncesine dayanan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan İzmir, Müslümanların Anadolu'ya hakim olmasıyla şehir hayatına ait birçok esere sahip oldu. Beylikler, Selçuklular, Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet dönemlerinde yapılan ve sayısı yaklaşık 2 bini bulan camiler, dönemlerine ait izleri taşırken, günümüze kadar gelebilen asırlık ibadethaneler, yapılan restorasyon çalışmalarının ardından eski görünümüne kavuştu.

İzmir'in en büyük ve en görkemli yapılarından olan 1597-1598 yıllarında yaptırılan Hisar Camisi, Konak Meydanı'nda çinileri ve sekizgen planıyla dikkati çeken 1754 yapımı Yalı (Konak) Camisi, 1636'da yaptırılan Şadırvanaltı Camisi gibi bazı tarihi camiler asırlardır dimdik ayakta yükselirken ecdadın bıraktığı ibadethanelerin önemli kısmı da çeşitli ilçelerde yer alıyor.

Türk mimarlık tarihinin Anadolu Beylikleri dönemine ait en eski ve gösterişli eserlerinden olan, 1375 yılında Aydınoğlu İsa Bey tarafından yaptırılan İsabey Camisi Selçuk ilçesinde yer alırken, Birgi'deki Ulu Cami, Tire Yavukluoğlu Camisi, Bergama Ulu Cami gibi birçok cami de hala görkemiyle duruyor.

22 camide hatim indirilecek

Başta kentteki tarihi camiler olmak üzere bütün camilerde ramazan hazırlıkları tamamlandı. Dün ilk teravih namazı il genelindeki bin 878 camide kılındı. 22 camide ise ramazan boyunca hatim indirilecek.

Kutsal emanetlerden sayılan ve Hz. Muhammed'e duyulan saygı ve sevginin göstergesi olarak önemli gün ve gecelerde ziyarete açılan Sakal-ı Şerif, ramazan ayı boyunca farklı tarihlerde 15 ayrı ilçe ve 84 ayrı camide ziyarete açılacak.

Bir mescitte, Allah'ın rızasını kazanmak için belli adap içinde bir müddet kalmayı ifade eden, Hz. Muhammed'in de uyguladığı itikaf için camiler belirlendi. Ramazan ayının son on gününü daha iyi ihya edebilmek için Aliağa, Balçova, Bayındır, Bergama, Bornova, Çiğli, Dikili, Gaziemir, Güzelbahçe, Kınık, Narlıdere, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk ve Urla olmak üzere 15 ilçede 52 cami itikafa tahsis edildi.

Ramazan boyunca, ayrıca Balçova'da Bahçelerarası, Eyüp Sabri ve Uğur camileri, Bergama'da Aşağıbey Mahallesi Camisi, Çiğli'de Esentepe Camisi, Dikili'de Çarşı Camisi, Güzelbahçe'de Yukarıçarşı Camisi, Konak'ta Hatuniye Camisi, Urla'da Çamlıçay Camisi'nde her gün iftar verilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İzmir'in Asırlık Camileri Ramazana Hazır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement