İzmir Ticaret Odası'ndan Tarihi Kazılara 100 Bin Liralık Destek - Son Dakika
Yerel

İzmir Ticaret Odası'ndan Tarihi Kazılara 100 Bin Liralık Destek

İzmir Ticaret Odası\'ndan Tarihi Kazılara 100 Bin Liralık Destek

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Bayraklı Ören Yeri Kazılarına 100 bin liralık bağışta bulunarak, Bayraklı Antik Kent’İn gezilebilir bir ören yeri olmasını istediklerini belirtti.

18.10.2016 13:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Bayraklı Ören Yeri Kazılarına 100 bin liralık bağışta bulunarak, Bayraklı Antik Kent'İn gezilebilir bir ören yeri olmasını istediklerini belirtti.

Bayraklı (Eski Smyrna) Kazı ve Restorasyon Çalışmaları sponsorluk protokolü, İzmir Ticaret Odası, İzmir Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Bayraklı Kazı Başkanlığı arasında imzalandı. Protokol anlaşmasına İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş'ın yanı sıra, İzmir Vali Yardımcısı Hasan Hüseyin Can, İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Murat Karaçanta, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Handan Ak ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Cumhur Tanrıöver katıldı.

"Ören yeri olsun"

Törende konuşan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, "2014 yılında Ege Üniversitesi Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cumhur Tanrıver, Bakanlar Kurulu kararı ile Bayraklı Eski Smyrna Kenti Kazı Başkanlığına getirildi. Bu değişiklik ile birlikte biz de 2009 yılında bıraktığımız sponsorluğa tekrar dönmek istedik. Ancak mutabakat sağlanamadı. 2016 yılının ikinci yarısında sponsorluk protokollerinde asgari müştereklerde mutabakata varıldı. Bu olumlu gelişmenin hemen ardından Odamız Yönetim Kurulu yeniden Bayraklı kazılarına destek olunması yönünde 23.08.2016 tarihinde karar aldı. 2016 yılsonuna kadar 100 bin TL destek vereceğiz. Ama bir istek ve dileğimiz var. Bayraklı Smyrna Antik Kent'in gezilebilir bir ören yeri haline getirilmesi" dedi.

"Mezar kurtarılsın, desteğe hazırız"

Kazı alanın üst kısmında gecekonduların olduğu bölgede Frigya Kralı Tantalos'un da mezarı olduğunu vurgulayan Demirtaş şöyle konuştu:

"Burası ne yazık ki varoşların arasında kalmış. Tarihi mezarın varoşlardan kurtarılması için biz kamulaştırma bedellerini ödemeye hazırız. Ardından oradaki surları, mermerleri yapıp sergileyelim. Elimizden gelen desteği vermeye hazırız."

"Bugüne kadar 800 bin TL'lik destek"

Oda olarak 2005-2009 yılları arasında Bayraklı Eski Smyrna Kenti kazı ve restorasyon çalışmalarına destek olduklarını hatırlatan Demirtaş, şöyle devam etti: " Bu dönemde; Doğu sur duvarının restorasyonu gerçekleştirildi ayrıca sur duvarı boyunca nekropol kazısı yapıldı ve sanduka mezarları açığa çıkarılarak onarımları yapıldı, Antik Kent'in Smyrna Meydanına bakan rıhtım bölgesinin kazıları yapıldı, Antik çeşme açığa çıkarıldı, Odun ateşi fenerinin canlandırılmasına yönelik çalışmalar yapıldı, Athena Caddesinin doğu girişi ile buluşması sağlandı, yönlendirme ve bilgilendirme levhaları konuldu, Milattan önce 9.yüzyıl kerpiç surunun korunması için çatı yapıldı.

2007 yılında da buranın ören yeri olabilmesi için gezi parkuru ve ziyaretçi merkezi oluşturulmasına yönelik imalatlar gerçekleştirdik. Bu dönemde Bayraklı Kazılarına desteğimiz 800 bin TL'yi aştı. Odamızın ve İzmirlilerin uzun zamandır beklentisi, Bayraklı Eski Smyrna Kentinin bir ören yeri haline getirilerek ziyarete açılması idi. Ne yazık ki bugüne kadar bu isteğimiz gerçekleşmedi. Odanın parası İzmir'indir."

2017'de hizmete açılacak

İzmir Kültür Turizm Müdür Vekili Murat Karaçanta ise Türkiye'de en çok kazı yapılan ilin İzmir olduğunu belirterek, "Sponsorlarımızın yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin de desteğiyle çalışmalarımız sürüyor. Başkanımız Demirtaş'ın üzerine basarak söylediği gibi burayı 2017 yılında ören yeri olarak hizmete açacağız" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından işbirliği protokolünü imzalayan heyet, kazı alanını da gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İzmir Ticaret Odası'ndan Tarihi Kazılara 100 Bin Liralık Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Muş Valisi Avni Çakır, Anadolu Ajansının 104. kuruluş yıl dönümünü kutladı
    06 Nis Muş Valisi Avni Çakır, Anadolu Ajansının 104. kuruluş yıl dönümünü kutladı

    Muş Valisi Avni Çakır, Anadolu Ajansının (AA) kuruluşunun 104. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı. Çakır, AA'nın Türkiye'nin sesini dünyaya duyurmakta büyük bir rol oynadığını belirterek, kurumun başarılı çalışmalarına ve güvenilir habercilik anlayışına vurgu yaptı. Ayrıca, Anadolu Ajansının kuruluşunda emeği geçenleri şükranla anarak, tüm çalışanlara başarılar diledi.

  • Dublin'deki Müslümanlar Ramazan Ayında Bir Araya Geliyor
    06 Nis Dublin'deki Müslümanlar Ramazan Ayında Bir Araya Geliyor

    İrlanda'nın başkenti Dublin'deki Müslümanlar, her ramazan düzenlenen iftar programlarında bir araya geliyor. Dublin'deki İslam Kültür Merkezi, iftar programlarına ev sahipliği ederek, ülkede yaşayan Müslümanların bir araya gelmesine vesile oluyor. İslam Kültür Merkezi Müdürü Ahmed Husain ve Sosyal Yardım Ofisi Temsilcisi Amilah Ali ile iftarlara katılanlar, AA muhabirine ramazan ayına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

  • MHP Ürgüp'te seçimleri yenileme kararı aldı
    06 Nis MHP Ürgüp'te seçimleri yenileme kararı aldı

    MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Nevşehir Milletvekili Prof. Dr. Filiz Kılıç, Ürgüp'te yapılan usulsüzlüklere yapılan itirazlar sonucunda seçimlerin yenilenmesi kararı alındığını duyurdu.

  • Ruanda Soykırımı: Uluslararası Güçlerin Vekalet Savaşı
    06 Nis Ruanda Soykırımı: Uluslararası Güçlerin Vekalet Savaşı

    Ruanda'da 1994'te yaşanan soykırımın mağdurları, soykırımın uluslararası güçlerin vekalet savaşından kaynaklandığını ve uluslararası toplumun sessiz kaldığını eleştiriyor. Sağ kurtulanlar, soykırımın önlenebilir bir insanlık felaketi olduğuna inanıyor. Soykırımın nedeni toprak ve kaynakların kontrol altına alınması isteği olarak belirtiliyor. Ruanda hükümetinin cezalandırma, inkar ve manipülasyonlarına inanılmaması gerektiği vurgulanıyor.

  • BTK Akademi, Anadolu'nun farklı bölgelerinde eğitim programları açacak
    06 Nis BTK Akademi, Anadolu'nun farklı bölgelerinde eğitim programları açacak

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde faaliyet gösteren BTK Akademi, lise ve üniversite öğrencilerine siber güvenlikten yapay zekaya kadar çeşitli konularda eğitimler verecek. İstanbul ve Ankara'nın ardından Anadolu'nun farklı bölgelerinde açılacak programlarla gençlerin bilgi ve birikim düzeylerini artırması hedefleniyor. Eğitimler ücretsiz olarak sunulacak ve katılımcılar sertifika almaya hak kazanacak.

  • MHP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Kılıç: Seçime gölge düşürmeye çalışanlara aman vermeyerek başarılı olduk
    06 Nis MHP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Kılıç: Seçime gölge düşürmeye çalışanlara aman vermeyerek başarılı olduk

    MHP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Kılıç, Ürgüp ilçesinde seçimlerin yenilenmesi kararına ilişkin yaptığı açıklamada, MHP'nin usulsüzlükleri takip ettiğini ve hukuki mücadelede başarılı olduğunu belirtti. Kılıç, seçimlerin 2 Haziran 2024'te yenileneceğini ve MHP'nin adayı Mustafa Öz ile birlikte Ürgüp için çalışacaklarını ifade etti.

  • Gediz Belediye Başkanı Necdet Akel, Gediz Kaymakamı Hakan Alkan'ı ziyaret etti
    06 Nis Gediz Belediye Başkanı Necdet Akel, Gediz Kaymakamı Hakan Alkan'ı ziyaret etti

    Gediz Belediye Başkanı Necdet Akel, Gediz Kaymakamı Hakan Alkan'ı ziyaret etti. Ziyarette ilçenin genel durumu ve belediyenin geleceğe yönelik projeleri üzerinde konuşuldu.

  • CHP'li Kadir Aydar Ceyhan Belediye Başkanı olarak göreve başladı
    06 Nis CHP'li Kadir Aydar Ceyhan Belediye Başkanı olarak göreve başladı

    Cumhuriyet Halk Partisi'nin Ceyhan'da aday gösterdiği Kadir Aydar, mazbatasını alarak görevine başladı. Aydar, binlerce Ceyhanlıya hitap ederek teşekkürlerini iletti ve 112 mahallesinde yoğun şekilde hizmet vereceklerini vurguladı.

  • Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük mazbatasını aldı
    06 Nis Pütürge Belediye Başkanı Mikail Sülük mazbatasını aldı

    Malatya'nın Pütürge ilçesinde seçimleri kazanarak yeniden başkanlığa seçilen Mikail Sülük mazbatasını aldı. İkinci dönem için mazbatasını alan Sülük, çalışmalara devam edeceklerini belirtti.

  • Türkiye'nin İhracatında 14 İl 1 Milyar Doların Üzerinde İhracat Gerçekleştirdi
    06 Nis Türkiye'nin İhracatında 14 İl 1 Milyar Doların Üzerinde İhracat Gerçekleştirdi

    Ticaret Bakanlığı, yılın ilk çeyreğinde 14 ilin 1 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirdiğini açıkladı. Türkiye ekonomisinin büyüme gösterdiği ve ihracatın arttığı belirtilen açıklamada, illerdeki ihracat artışlarının yerel kalkınmaya katkı sağladığı ifade edildi.

  • Mustafakemalpaşa'nın 47. Belediye Başkanı Şükrü Erdem göreve başladı
    06 Nis Mustafakemalpaşa'nın 47. Belediye Başkanı Şükrü Erdem göreve başladı

    CHP'li Şükrü Erdem, mazbatasını alarak yeni görevine resmen başladı. Erdem, halka layık olmak için var gücüyle mücadele edeceğini belirtti.

  • Bilecik Pazaryeri'nde Yerel Gazeteci 1 Oy Farkla Muhtar Oldu
    06 Nis Bilecik Pazaryeri'nde Yerel Gazeteci 1 Oy Farkla Muhtar Oldu

    Bilecik'in Pazaryeri ilçesine bağlı Gümüşdere köyünde yapılan muhtarlık seçiminde yerel gazeteci Sedat Ceylan, en yakın rakibine 1 oy fark atarak köyün yeni muhtarı seçildi. Ceylan, 6 yıldır ulusal ve yerel haber muhabiri olarak görev yapmaktadır.


Advertisement