İzmir ve Kocaeli Şehir Hastaneleri Proje Finansman Töreni - Son Dakika
Güncel

İzmir ve Kocaeli Şehir Hastaneleri Proje Finansman Töreni

İzmir ve Kocaeli Şehir Hastaneleri Proje Finansman Töreni

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Sipariş üzerine kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'ye not vermeye kalkıyorlar.

20.10.2016 12:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Sipariş üzerine kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'ye not vermeye kalkıyorlar. Kusura bakmasınlar, bunların hiçbirisi Türkiye için geçerli değil." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde İzmir ve Kocaeli Şehir Hastaneleri Proje Finansman Töreni'nde yaptığı konuşmada, şehir hastanelerinin kamu-özel sektör iş birliğinin en seçkin örneklerinin sergilendiği bir proje olduğunu belirtti.

Dünyada bu uygulamayı her ülkenin yapmadığını, bunun aynı zamanda bir istikrar ve güven projesi olduğunu ifade eden Erdoğan, bir ülkede güven ve istikrar varsa, o ülkede bu iş birliğinin görüleceğini, yoksa kimsenin oraya giderek yatırım yapmayacağını bildirdi.

Türkiye'nin yatırımlarda kamu özel sektör iş birliğini en başarılı uygulayan ülke olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bütün bu havalimanlarımızı neyle yaptık? İşte bunlarla yaptık. İşte bu anlayış olmasaydı, biz 26-27 havaalanını, havalimanını yapamazdık. Bunlar bu şekilde gerçekleşti" diye konuştu.

Bazı şehir hastaneleri ve köprülerin de bu şekilde yapıldığını, bunun çeşitlenerek devam edeceğini aktaran Erdoğan, kamu özel sektör iş birliğiyle inşa edilen Avrasya Tüneli'nin açılışını yapacaklarını kaydetti.

2015 verilerine göre, küresel düzeyde, kamu özel sektör iş birliği yatırımlarının yüzde 40'ının Türkiye'de gerçekleştiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun istikrar ve güvende Türkiye'nin önemini ispatladığını belirtti.

Türkiye'nin diğer ülkelerden farklı olarak yatırımları büyük oranda yerli şirketler aracılığıyla ve dış finansmanla hayata geçirdiğine vurgu yapan Erdoğan, bu yöntemin ülkeye teknik bilgi birikimi ve katma değer kattığını anlattı.

Kamu bankalarının son dönemde "Nazlanan"lar olunca devreye girdiğini, böylece dünyanın bir numarası olacak İstanbul'daki 3. Havalimanı'nda ilk adımın atıldığını ifade eden Erdoğan, bunun piyasayı hareketlendirdiğini bildirdi.

Kamu-özel sektör iş birliğiyle, devletin kaynak sınırlılığı sebebiyle uzun sürede yapacağı yatırımların kısa sürede gerçekleşmesine imkan sağlandığını anlatan Erdoğan, daha önce temeli atılıp tamamlanamayan inşaatlar varken, kendi dönemlerinde büyük oranda atılan temellere bitiş tarihi verildiğini ve o tarihlerde açılışların yapıldığını belirtti.

Kendisinin pek temel atma törenlerine katılmadığını hatırlatan Erdoğan, "Ne zaman açılacaksa, 'ben açılış törenine katılacağım' derim. ve açılış merasimine katılırım. Çünkü milletimle aramdaki bu bağı hiçbir zaman zedelemek istemiyorum." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, takipçisi olduğu tamamlanan projelerin açılışlarında halkla beraber olduğunu kaydetti.

"Siyasi değerlendirmelere değil, reel duruma bakıyorlar"

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mevcut projeler daha ziyade dış kaynakla finanse ediliyor, finansman özel sektörü eliyle sağlandığı için kredi derecelendirme kuruluşlarının siyasi saiklerle açıkladığını notlardan da asgari düzeyde etkileniyor. Yine söylüyorum, sipariş üzerine kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye'ye not vermeye kalkıyorlar. Kusura bakmasınlar, bunların hiçbirisi Türkiye için geçerli değil.

Piyasanın gerçek oyuncuları siyasi değerlendirmelere değil, reel duruma bakıyor. Öyle olduğu için de bu tür projelerde hiçbir finansman sıkıntısı çekilmiyor. Yüksek büyüme potansiyeliyle istikrar ve güven ortamını titizlikle korumasıyla Türkiye, yatırım yapılabilir bir ülke olduğunu her fırsatta gösteriyor. Bugün de işte bu gerçeğin tezahürlerinden birini yaşıyoruz."

Şehir hastaneleri projesinin ülkede sağlık hizmetlerinin kalitesinin yükselteceği için yatırımı hak ettiğine işaret eden Erdoğan, sağlık hizmetlerinde yaşanacak ilerlemenin bu endüstrinin gelişmesini temin edeceğini vurguladı.

Bu şekilde Türkiye'nin bölgesinde ve dünyada söz sahibi olacağını kaydeden Erdoğan, bu yatırımların Türkiye'yi dünyada en ileri 5 sağlık merkezinden biri haline getirmesini hedeflediklerini bildirdi.

Bir yandan şehir hastaneleri, diğer yandan kamu ve özel sektör yatırımlarıyla gerçekten güçlü bir sağlık altyapısı kurma konusunda kararlılıkla ilerlediklerini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı şekilde nüfus artış hızının çok üzerinde, yılda yüzde 4-5 aralığında artan doktor sayısının da sağlıktaki yatırımların yeterli insan kaynağıyla desteklendiğini ortaya koyduğuna işaret etti.

Hastanelerde görevli 141 bin doktor bulunduğunu, tıp fakültelerinde ise 71 bin öğrencinin eğitim aldığını aktaran Erdoğan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bunu daha da artırmanın gayreti içerisindeyiz. Bunlar için de farklı uygulamaları getirmek suretiyle, doktor yetiştirme noktasında inşallah çok daha gayretli olacağız ve çok daha bu işteki üretimimizi insan unsuru noktasında artıracağız. Yardımcı sağlık personeli olmak için eğitim görenlerin sayısı 100 binin üzerindedir. Türkiye her alanda olduğu gibi sağlık alanında da 2023 hedeflerine ulaşmak için kararlı adımlarla yürümeye devam etmektedir. Bütün bunları söylerken elbette ülkemizin içinde bulunduğu coğrafyanın zorluklarını, bunlardan kaynaklanan sıkıntıları göz ardı ediyor değilim. Burada özellikle batıdaki bazı kesimlerin almadıkları, anlamak istemedikleri husus şudur, Türkiye bu zorluklara rağmen, gündemindeki projeleri hayata geçirebilecek, ekonomik programlarını uygulayabilecek güce sahip bir ülkedir. Dört bir yanımızda savaş da olsa, kriz de olsa, biz kendi hedeflerimize odaklanmış bir şekilde yolumuza devam ediyoruz, edeceğiz. Elbette bu potansiyele kolay ulaşmadık. Geçmişte pek çok krizler yaşayarak, tökezleyerek kendimize bir yol açtık. Özellikle son 14 yıldır sıkı sıkıya sahip çıktığımız güven ve istikrar ortamı sayesinde iç ve dış kaynaklı her türlü sarsıntıya karşı güçlü savunma refleksleri geliştirdik. Eğer bu güçlü savunma reflekslerimiz olmasıydı, bu sıkıntının boyutu çok daha büyük olurdu."

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İzmir ve Kocaeli Şehir Hastaneleri Proje Finansman Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.


Advertisement