İzmirli Balıkçılar 80 Kilometrelik Fırtınada 'Vira Bismillah' Dedi - Son Dakika
Güncel

İzmirli Balıkçılar 80 Kilometrelik Fırtınada 'Vira Bismillah' Dedi

İzmirli Balıkçılar 80 Kilometrelik Fırtınada \'Vira Bismillah\' Dedi

1 Eylül itibariyle av yasağının sona ermesinin ardından, İzmir’in Foça ilçesindeki balıkçılar saatte 80 kilometre esen fırtınaya aldırış etmeyerek ’vira bismillah’ dedi ve denize açıldı.

01.09.2016 01:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1 Eylül itibariyle av yasağının sona ermesinin ardından, İzmir'in Foça ilçesindeki balıkçılar saatte 80 kilometre esen fırtınaya aldırış etmeyerek 'vira bismillah' dedi ve denize açıldı.

Balık popülasyonunun artması amacıyla 15 Nisan'da denizlerde başlayan balık av yasağı, 1 Eylül itibariyle sona erdi. Günlerdir teknelerinin bakımını yapan ve ağlarını tamir eden balıkçılar, yasağın sona ermesiyle birlikte denizlerde nasibini aradı. Foça ilçesinde de trol ve gırgır teknesiyle avcılık yapan balıkçılar, saatte 80 kilometre arasında değişen fırtınanalı havaya aldırış etmedi. Sabırla yasağın sona ereceği 00.00 saatini bekleyen balıkçılar, son hazırlıklarını tamamladı. Kopan ağlarını onarada balıkçılar, hep birlikte heyecanla 'vira bismillah' diyerek denize açıldı. Balıkçılar, ava çıkarken de tekneden el sallayarak dua istedi.

Balıkçılar yeni sezondan umutlu

Foça Su Ürünleri Koopertatifi Başkanı Ceyhan Çetin, balıkçıların sezondan umutlu olduğunu belirtti. İlk gün havanın sert olmasına dikkat çeken Çetin, "2015 - 2016 sezonu biraz sıkıntılı geçti; fakat bu sene balıkçılarımız sezondan umutlu. Bu yıl bol kazançlı bir yıl diliyorum. Tabi Foça trol ve küçük balıkçı teknesi ağırlıklı. Hava ne kadar sert olursa olsun 'vira bismillah' diyecek gidecek avını yapacak. Gelecek bütün halkımıza taze ve güzel balıkları yedirmeye devam edecek. Foça'da havaların sert olmasından dolayı balıkçılarımızın biraz şikayetÇi oluyor. En fazla 4 ay tam manasında denize çıkıp av yapabiliyorlar. Bu bölgede palajik ve demersal balıklar ağırlıkta" dedi.

"Bizde yasaklardan yanayız"

Yasakların herkese eşit olması gerektiğini ifade eden Ceyhan Çetin, uygulamada esnek olunmaması gerektiğini vurguladı. Çetin, şöyle devam etti:

"Tabi yasaklar olsun yasaklar olsun; ama balıkçılarımıza düzgün bir şekilde yapılsın. Düzgün çalışan balıkçılarla yasa dışı çalışan balıkçıları aynı kefeye koymayalım. Bizde yasaklardan yanayız, bizde kotolardan yanayız. Fakat kotaları koyarken uygulamada esnek olmasınlar, herkese eşit şekilde davranılsın. Bu sene trol ve gırgır mevsimi 15 gün fazla açıldı. Buna çok memnun olduk; çünkü endüstiyel gemilerin bir açılıp bir kapanmasının faydalı olacağını düşünüyorum. Yasaklar girdikten sonrada Sahil Güvenlik olsun, diğer Su Ürünleri Genel Müdürlükleri, Tarım Bakanlıklarının yasa dışı avcılık yapanlara müdahale etmelerinden yanayız."

"4-5 aydır bu anı bekliyorduk"

Trol teknesinin kaptanı Selim Yıldız da, balıkçılığı özlediklerini söyledi. Yıldız, "4-5 aydır bu anı bekliyorduk. Bakımlarımızı yaptık, ağlarımızın tamirlerini yaptık. Kısmet yani ne diyelim artık sezonumuz başladı. İnşallah herkese Allah hayırlı kısmetler versin. Balıkçılığı hem özledik hemde bekliyorduk" şeklinde konuştu.

Bir başka balıkçı ise trol teknesine sert havaların etki etmediğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bizim trol olduğu için sert havalarda daha iyi oluyor. Bizim teknemiz havalara elverişli; yani bu sezondan umutluyuz geçen senelere göre. Körfez'de her türlü balık var. Çuprası, levreği falan. Bir iki haftadır hazırlık yapıyoruz." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel İzmirli Balıkçılar 80 Kilometrelik Fırtınada 'Vira Bismillah' Dedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement