İzmirli Balıkçılar Belediyenin Döktüğü "Balçık"Tan Şikayetçi - Son Dakika
Güncel

İzmirli Balıkçılar Belediyenin Döktüğü "Balçık"Tan Şikayetçi

İzmirli Balıkçılar Belediyenin Döktüğü "Balçık"Tan Şikayetçi

İzmir Büyükşehir Belediyesinin, Meles Çayı'ndan çıkarılan balçığı ayrıştırmadan Hekim Adası açıklarında denize dökmesi nedeniyle avlanmakta zorlandığını belirten İzmirli balıkçılar, bu durumdan şikayetçi.

21.11.2016 15:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesinin, Meles Çayı'ndan çıkarılan balçığı ayrıştırmadan Hekim Adası açıklarında denize dökmesi nedeniyle avlanmakta zorlandığını belirten İzmirli balıkçılar, bu durumdan şikayetçi.

Narlıdere ilçesinde yaklaşık 20 yıldır balıkçılık yapan Ahmet Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmir Büyükşehir Belediyesinin avlandıkları bölgeye bıraktığı çamur ve çöp nedeniyle son bir ay içerisinde denizden eli boş döndüklerini söyledi.

Körfezin bir tarafı temizlenirken diğer tarafının kirletildiğini, bu nedenle canlı yaşamının son bulduğunu belirten Şen, "Büyükşehir Belediyesi, çamurları daha önceden belirlenen bu alana döküyor. Bizim kooperatifimize birşey soran yok. Biz döküm alanının değiştirilmesini istiyoruz. Büyükşehir Belediyesinin çamur döktüğü alanda binlerce çöp var. Artık balık avlayamaz duruma geldik. Balık sahamız çöplerle dolu. Balık yerine çöp çıkartıyoruz. Denizden ağ kaldırdık ama zararımız var. Ağlarımız temizlenmeyecek halde." diye konuştu.

Şen, geçimini balıkçılıkla sağlayan birçok kişinin yaşanan sıkıntı nedeniyle denize açılamadığını ifade etti. Önceki yıllarda yine körfez temizliği için çamur dökülen alanlarda balık bulamadıklarını anlatan Şen, yetkililerden sorunun bir an önce çözülmesini, kamuoyunun da konuya duyarlılık göstermesini istedi.

Balıkçı Hakan Zeytin de gemilerle taşınan çamur ve çöplerin denize döküldüğünü belirterek, "Artık çamurun ve çöpün döküldüğü yerde balık tutamıyoruz." dedi.

"Yetkililer buna dur demeli"

Narlıdere Altıevler Mahallesi Muhtarı Hacer Kırkayak da gördüğü manzara karşısında dehşete düştüğünü dile getirdi. Balıkçıların şikayetleri üzerine gelip denizden çıkarılan çöpleri gördüğünü anlatan Kırkayak, şunları söyledi:

"Korkunç bir manzara var. Ağlar, çamurun yanında her türlü çöp, plastikler, katı atık maddeleriyle dolu. Bir an önce yetkililer bu olaya 'dur' demeli. Çamur, boş çamur olarak denize dökülmeli. 15 yıl önce körfezin temizliği için yine çamur Güzelbahçe açıklarına dökülmüştü, o alanda şimdi bir canlı yetişmiyor."

"Şikayet üzerine çalışmaları durdurduk"

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresinden (İZSU) konuya ilişkin yapılan açıklamada ise Meles, Arap ve Manda derelerinin yıllardır yağışlarla taşıdığı teressübatın (dibe çöken pislikler) temizlenmesi için tarama projesi hazırlanarak gerekli çalışmaların yapıldığı bildirildi.

Atıkların döküldüğü tek yerin Hekim Adası yakınlarındaki bölge olduğu ifade edilen açıklamada, atıkların 20 Ekim'den itibaren alındığı ve Hekim Adası'na dubalar vasıtasıyla taşınarak uzaklaştırıldığı, yapılan analizlerde atıkların tehlikesiz olduğunun tespit edildiği kaydedildi.

Şikayet üzerine çalışmaların şimdilik durdurulduğunu vurgulanan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Öncelikle lodosun iç körfeze kadar getirdiği pet, naylon, poşet vb. yüzücü evsel çöpleri tarama alanı olan Meles ağzında yüzer gezer anfibik gemi ile yüzeyden toplama işlemi devam etmektedir. Döküm yapılan alanın koordinat bilgilerini balıkçılarla paylaşarak, özellikle kendi gemilerinin, balıkçı teknelerinin güvenliği için ve de döküm yapılan alanda bundan sonra da meteorolojik ve oşinografik koşullardaki olumsuz değişimler nedeniyle çamura yapışan malzemelerin balıkçı ağlarına girmesinin önlenmesi için bu alan dışında avlanma yapmalarının daha uygun olacağı belirtilmiş ve bu konuda mutabakata varılmıştır. İdaremizce, meteorolojik ve oşinografik koşulların şiddetli ve olumsuz olduğu zamanlarda döküm işleminin yapılmaması kararı alınmıştır. Hekim Adası'nda da bundan sonra olası yüzeyde çıkabilecek naylon vb. atıkların toplanması ve kontrol altına alınması için önlemler de İdaremizce alınacaktır. Yukarıda belirtilen önlemlerin alınması ve hava, deniz koşullarının uygun olması durumunda, tarama çalışmalarına yeniden başlanacaktır."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İzmirli Balıkçılar Belediyenin Döktüğü 'Balçık'Tan Şikayetçi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement