İzmirli Dağcılar İran Dağlarına Tırmandı - Son Dakika
Yerel

İzmirli Dağcılar İran Dağlarına Tırmandı

İzmirli Dağcılar İran Dağlarına Tırmandı

İzmir’den İran’a giden bir grup dağcı, 4 bin 811 metre yükseklikteki Savalan ve 5 bin 671 metre yükseklikteki Demavent dağlarına tırmandı.

02.09.2015 17:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'den İran'a giden bir grup dağcı, 4 bin 811 metre yükseklikteki Savalan ve 5 bin 671 metre yükseklikteki Demavent dağlarına tırmandı.

İzmir Dağcılık Federasyonu (İDF) İl Temsilcisi Bayram Ali Altuğ'un İran dağlarındaki tırmanışına Ödemiş ilçesinden Efe Dağcılık üyesi Dr. Nuri Zeyrek ve Şefik Canyurt isimli dağcılarda eşlik etti. 4 bin 811 metre yükseklikteki Savalan ve 5 bin 671 metre yükseklikteki Demavent dağlarını tercih eden dağcılar, başarılı bir tırmanış yaptı.

Efe Dağcılık üyesi Nuri Zeyrek, tırmanış hakkında bilgi vererek, "2 bin 400 metre rakıma sahip kaplıcalardan ciplerle dağ evinin bulunduğu kamp yerine ulaştık. Buraya kampımızı kurup yükseğe uyum sağlamak amacıyla yaklaşık 4 bin metreye kadar aklimatizasyon tırmanışı yaptık. Ertesi gün 06: 00'da tırmanış başladı. Dağın kuzeydoğu sırtından bin 200 metre yükselerek zirveye ulaştık. 4 bin 811 metre yükseklikteki zirvede güzel bir göl mevcut. Buradan saat 12: 40 gibi ayrılıp kamp yerine doğru hareket ettik. Saat 16 gibi kamp alanımıza ulaştık. Hızlıca kampı toparladıktan sonra araçlarla kaplıcalara indik ve otobüsümüzle Ardebil kenti üzerinden yaklaşık 15 saat sürecek olan yolculuğa başladık. Sabah Tahran'a ulaştık ve hemen oradan Tahran'ın sayfiye yerlerinden Polour bölgesine geçtik. Burada güzel bir sabah kahvaltısı ve yukarısı için alışverişten ve federasyonun dağ evindeki gerekli prosedürlerden sonra jiplerle kamp yeri olan Mescit kampına doğru yola koyulduk. Yaklaşık 3100 metredeki bu kampta kamp yükünü katırlara yükledikten sonra 4200 metredeki ikinci kampa doğru yürüyüşe başladık. 4 saat gibi zamanda 2. Kampa ulaştık ve kampımızı kurduk. Sonrası bildiğiniz dinlenme ve yarın ki faaliyet için gerekli hazırlıklar" dedi.

Nuri Zeyrek, sözlerini şöyle devam ettirdi:

"Ertesi gün saat 04: 00'de tırmanış başladı. Hava açık ve güzeldi; ancak sabah aydınlanmaya başladığında hava da soğumaya başladı. Zirvede tipi durumu hakim olmaya başladı. Bundan dolayı 5 bin 250 metrelere ulaştığımızda geri dönüş kararı aldık. Kampa inip hızlı bir toparlanmadan sonra 1. kampa indik. Yükleri ciplere yükleyip medeniyete doğru harekete geçtik. Akşam saatlerinde federasyonun dağ evine ulaştık. Burada eşyaların düzenlenmesi ve hafif kişisel bakım sonrası ver elini Tebriz. 15 saatte sabah Tebriz'e vardıktan sonra akşama kadar burada gezme fırsatımız oldu. Sabah 04: 00 gibi buradan hareketle 4 saat gibi bir zamanda 07: 00 gibi sınıra ulaştık. Sınırdan geçtikten sonra Doğubeyazıt'tan Van'a ve oradan da İzmir'e döndük." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İzmirli Dağcılar İran Dağlarına Tırmandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement