İzmirli Kadın Çiftçilerden Eş Başkanlara Ziyaret - Son Dakika
Güncel

İzmirli Kadın Çiftçilerden Eş Başkanlara Ziyaret

İzmirli Kadın Çiftçilerden Eş Başkanlara Ziyaret

"İzmir'den Diyarbakır'a Gönül Köprüsü" adlı proje kapsamında Diyarbakır'a gelen İzmirli çiftçi kadınlar, Belediye Eş Başkanları Kışanak ve Anlı'yı ziyaret etti.

07.04.2015 22:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, tarım alanında üretim yapan İzmirli ve Diyarbakırlı tarım emekçisi 40 kadın, Büyükşehir Belediyesi DBP Grup Toplantı Salonu'nda eş başkanlarla bir araya geldi. Ziyarette, Meclis Üyesi Erkan Erenci, Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Sevinç, Kadın Politikaları Daire Başkanı Yüksel Aslan Acer, Yerel Ekonomiyi Güçlendirme Daire Başkanı Necati Pirinççioğlu ve Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Samet Uçaman'da hazır bulundu. İzmirli kadın tarım emekçileri, ziyaretten önce Eş Başkanlar, çiçek ve kendi üretimleri olan tarım ürünlerinden taktim etti.

Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, İzmirli çiftçi kadınların yerel kültürleri tanımaları ve bölgedeki üretim biçimlerini yerinde görmelerini sağlamak amacıyla geliştirilen "İzmir'den Diyarbakır'a Gönül Köprüsü" adlı proje kapsamında bir araya gelindiğini ifade etti. Buluşmayla kadınların tarım alanında deneyimlerini ve bilgilerini paylaşacaklarını, tarihi ve turistik yerleri gezeceklerini vurgulayan Atalar, aynı şekilde Diyarbakırlı kadınların da İzmir'i ziyaret edeceğini belirtti. İzmirli kadınların 3 gün boyunca kentte bulunacağı bilgisini veren Atalar, bu vesileyle belediye eş başkanlarını ziyaret ettiklerini sözlerin ekledi.

'Toprak ve Tarımla Uğraşan Herkesi Destekliyoruz'

"İzmirli üreticilerden ve kadınlardan Diyarbakır'a selamlar getirdik" diyerek konuşmasına başlayan İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, toprak ve tarımla uğraşan herkesi desteklemeye çalıştıklarını söyledi. Ülkenin tarım alanında zengin bir coğrafyaya sahip olduğunun altını çizen Güldal, bundan dolayı tarım alanında kadını üretime katıp, emeklerini ortaya çıkarmak istediklerini vurguladı. Güldal, ayrıca eş başkanların kendilerini programlarına katıp, ağırladıkları için teşekkür etti.

Anlı: Diyarbakır ve İzmir Kardeş Şehridir

Gelen misafirleri ve kadın tarım emekçilerini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı ise, İzmir ve Diyarbakır'ın kardeş şehir olduğunu söyledi. Uzun zamandır bu iki şehir arasında çok güzel etkinliklerin yapıldığını belirten Anlı, ancak bugünkü birlikteliğin çok daha anlamlı olduğunu kaydetti.

Torbalı ve Bayındır'daki tarım çalışmalarını yakından görme şansı yakaladıklarını ifade eden Anlı, "Oralarda büyük bir birikim ve tecrübenin olduğunu gördük. Bunu Diyarbakır'la paylaşacağınızdan eminiz. Diyarbakır'da kadınların çok güzel çalışmaları var. Tüm bunları ortaklaştırmak gerekiyor." dedi. İzmir'in Ege bölgesinin bütün tarihsel mirasını taşıdığını vurgulayan Anlı, Diyarbakır'ın da Mezopotamya'nın kültürel mirasını barındıran bir şehir olduğunu söyledi. Bu iki şehrin birbiriyle iletişim ve ilişkisinin artmasının önemine değinen Anlı, "Diyarbakır tarihi surları ve Hevsel Bahçeleriyle, İzmir'de Efes ile UNESCO sürecine aday. Umarım bu iki şehirde kültürel miraslara kabul edilir." şeklinde konuştu.

Kışanak: Tarım Olmadan Hayat Sürdürülemez

Gönül köprüsü kapsamında üreten kadınları ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Kışanak da, "Uygarlık oluşum sürecinde kadınların emeği bu işin temelidir. İnsanlar ilk yerleşik hayata geçmeye başladıklarında bunun öncülüğünü kadın yapmıştır. Kadın tarım, tohum ve toprağı sürmeyi başlatmıştır. Erkekler bu dönemde daha çok avcılıkla uğraşmışlardır. Ama ne yazık ki süreç içinde kadınlar üretimden kopartıldılar." dedi. Bu nedenle bugün bu birlikteliğin oldukça önemli ve güzel olduğuna dikkat çeken Kışanak, kadının uygarlığın ve medeniyetin beşiği olan bu topraklarda tekrar üretimle buluşmasının güzel bir duygu olduğunu vurguladı.

21. yüzyılda insanların farklı arayışlarının olduğunu, herkesin teknoloji ve teknikle uğraşmaya çalıştığını kaydeden Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hızla gelişen bir kentleşme, onunla birlikte makineleşme yaşanıyor. Sizlerin hala tarım gibi değerli bir alanla uğraşması oldukça anlamlıdır. Şu bilinmeli tarım olmadan sanayi kalkınmaz ve hayat sürdürülemez. Sizler aynı zamanda ekolojik yaşamı da savunuyorsunuz."

Kadınların bu buluşmada bilgi ve deneyimlerini paylaşacaklarını söyleyen Kışanak, geçmişte bu iki şehrin çok iyi ilişkileri olduğuna dikkat çekti. Kendilerinin halklar arasında köprü kurmak istediklerinin vurgulayan Kışanak, üreten kadınların da köprünün en sağlam ayağını oluşturacağını ifade etti. Kadının olduğu yerde barış, dostluk ve samimiyet olduğunu dile getiren Kışanak, bütün kadınların el ele vermesi durumunda başarının geleceğini söyledi. Tarımsal üretim ve ekonomik anlamda güçlenme konusunda kadınların rolünün büyük olacağına değinen Kışanak, barış ve dostluğu inşa etme konusunda bütün kadınların yüreğine güvendiğini sözlerine ekledi.

Organik Kabak Tohumu Hediye Edildi

Yapılan konuşmaların ardından tarım emekçisi kadınlar, tarım alanında yaşadıkları deneyimleri ve bilgileri Eş Başkanlarla paylaştı. İzmir Foça'dan buluşmaya katılan tarım emekçisi Elmas Güneş, kendi ürettiği organik kabak tohumunu Kışanak'a hediye etti.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel İzmirli Kadın Çiftçilerden Eş Başkanlara Ziyaret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement