İzmirliler Konut Alırken, "Önce Çocuğum" Diyor - Son Dakika
Ekonomi

İzmirliler Konut Alırken, "Önce Çocuğum" Diyor

İzmirliler Konut Alırken, "Önce Çocuğum" Diyor

İzmir’in cazibesi artarken konut fiyatlarında da dünya ile yarışıyor.

21.06.2016 10:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'in cazibesi artarken konut fiyatlarında da dünya ile yarışıyor. İzmir, dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı 6., Avrupa'da ise 2. kent olma özelliği taşıyor. Yeni hayata geçirilen projeler ise İzmir'de emlak satın almadaki önceliklere göre şekilleniyor. Yapılan bir araştırma ise, İzmirlilerin konut alırken çocuklarının hayatını göz önünde bulundurarak seçim yaptığını ortaya koydu. Alınacak evin, çocuğun okuluna yakın olması öncelikli seçenek olarak değerlendiriliyor. Bunu dışında site hayatı tercih ediliyor. aradiginkonut.com emlak haber portalından alınan bilgiye göre, ev kriterlerinin belirlenmesinde özellikle kent merkezinin sıkışması sonucunda otopark ve sosyal donatı alanları ilk sıraya yükselirken, güvenlik kriteri de ön plana çıktı.

BÜYÜK EV GENİŞ BALKON

Gayrimenkul pazarlama sektörünün önde gelen isimleri de İzmirlilerin bu tercihini yorumladı.

Kavuklar Grup Gayrimenkul Geliştirme Grup Başkanı Metehan Kavuk, ev almak isteyenler için en önemli kriterin lokasyon olduğunu söyledi. Kavuk, "Herkes kendi alışık olduğu ya da daha rahat edebileceğini düşündüğü lokasyonları seçiyor. Bundan dolayı İzmirliler şu bölgeyi tercih etmekte diyemeyiz. Genel olarak siteler tercih ediliyor. Sitelerdeki sosyal donatı alanları, güvenlik gibi ayrıntılar, aileleri site yaşamına çekiyor. Tabii İzmirliler hala ev alırken, salonun genişliğine, mutfağın ferahığına ve balkonun büyüklüğüne önem veriyor. Büyük ev ve geniş balkon alışkanlığımız İzmirliler olarak devam ediyor. İzmirliler alışık oldukları ev keyfinden vazgeçmek istemiyor. Bu da tercihlerinde ön sıraya yerleşiyor" dedi.

ORTA GELİRLİLER 2+1 EVLERİ TERCİH EDİYOR

TİM Platform Satış Müdürü ve KW Proje Koordinatörü Cem Tekoral da önemli bir ayrıntıya dikkat çekti. Tekoral, "İzmir'de ev alırken en çok dikkat edilen konu, evin lokasyonu ve bulunduğu semt. Ardından da alınan evin içindeki yaşam kalitesiyle, fiyat geliyor. Birçok insanın kredi çekip ev aldığını düşündüğümüzde bu da önemli bir kriter. Orta segment dediğimiz alıcı kitlesi 300 - 350 bin lira civarında bir ev alırken; üst segment dediğimiz kesim de, 500 - 600 bin TL., bandındaki evleri tercih ediyor. Orta segment ev alırken 150 - 200 bin TL. civarında kredi kullanıyor. Bu da aldıkları evin büyüklüğüne bire bir yansıyor. Elbette İzmirliler, eskiden gelen alışkanlıklarını korumaya çalışıyor. Balkona çok önem veriliyor, ancak artık büyük balkon bir lüks. Eskiden herkesin ulaşabileceği büyüklükteki bir balkon ve metrekareye sahip evi alabilmek için 500 - 600 bin TL.'yi gözden çıkarmak gerekiyor. Bundan dolayı orta gelirli İzmirliler 2 + 1 evleri tercih etmek zorunda kalıyor. Tüm bunların yanında toplu taşımaya yakınlık, evin okul ve hastaneye yakın olması, otoban bağlantısı bulunması da tercih sıralamasında projeyi öne çıkarıyor" şeklinde konuştu.

ÖNCELİK ÇOCUĞUN YAŞAM KALİTESİNDE

Tanyer İnşaat Satış Müdürü Ömür Sarsar ise İzmirlilerin ev alma konusunda oldukça hassas ve seçici davrandığına vurgu yaparak, "Bir kere, evin yaşam kalitesine çok önem veriliyor. Balkonu olsun, bahçesi olsun, trafikle iç içe olmasın, camları geniş olsun, otoparkı ve sosyal donatı alanları olsun istiyorlar. Bu da sitelerle başlayan bir alışkanlık. Karı - koca işten eve geldiklerinde her işlerini sitenin içinde görebilmek istiyorlar. Bundan dolayı ev alırken sosyal donatılara oldukça önem veriliyor. Ayrıca İzmirliler için güvenlik çok önemli. Eğer ev alanların çocuğu varsa, öncelik çocuğun hayat kalitesinde. Evin, çocuğun okuluna yakın olması belirleyici. İstanbul'da ise bu durum tamamen farklı. Orada evin işe yakın olması daha önemli. Biz İzmirliler çocuğumuz için bu konuda kendimizden daha fazla fedakarlık ediyoruz" diye kaydetti.

OKULA YAKINLIK EN BÜYÜK KRİTER

Buca TURYAP Proje Müdürü Şükrü Doğru da, İzmirlilerin ev alırken fiyatı ikinci plana attığını söyledi. Doğru, "İlk olarak yatırım yapmak istediği projeye ve fiyatına bakıyor. Eğer evi kent merkezinde alıyorsa marka öne çıkıyor. Fiyat burada ikinci planda kalıyor. İnsanlar marka konutlarda kaliteli ürün kullanıldığını biliyor ve işini şansa bırakmak istemiyor. Bu yüzden de verdiği paraya bakmıyor. Bu kesim genelde üst gelir seviyesinden oluşuyor. Eğer kent dışında ev alıyorsa, fiyat avantajına dikkat ediyor. Çünkü doğal olarak aldığı konutun ileride değer kazanmasını ve kar etmeyi istiyor.Ev alırken öncelikleri sıralamamız gerekirse; 'Fiyat, doğru ürün, doğru mimari, doğru konum, doğru firma' olarak sıralayabiliriz. Bunların dışında evin özelliklerine gelirsek de balkon İzmirli'nin olmazsa olmazı. Ancak alışık olduğu büyük balkonları almak artık İzmirli için büyük lüks. Çoğu orta sınıf İzmirli'nin de kesesini aşıyor. Büyük metrekareler de İzmirli için önemli. Ancak artık bu da lükse girmeye başladı. İnsanlar bu yüzden kent merkezi dışında daha ucuza ulaşabilecekleri lükse yöneldi. Çocuklu aileler için çocuğun okuluna yakınlık büyük önem teşkil eden diğer bir ayrıntı" dedi.

"TOPLU TAŞIMAYA YAKINLIK YARI YARIYA ÖNEMLİ"

First Class Trust Union Yönetim Kurulu Başkanı Gülçin Okay ise şöyle konuştu:

"İzmirliler ev alırken çocukların isteğini ön planda tutuyor. Ardından da hanımların beklentileri geliyor. Evi alıp almamaya karar verenler çocuk ve kadınlar. Çocuğun okuluna yakınlık en önemli konu. Konutun özelliklerine gelince, lokasyon birinci sırada. Burada herkes kendi oturduğu yere yakın projelerde yer almak istiyor. Güzelbahçe'de yaşayan birinin, Çiğli tarafından ev alması çok zor. Ardından da evi satın alırken, evi satanın alıcı üstünde yarattığı güven geliyor. Kısaca insani ilişkiler. Bu da, projeye güven duyulmasını sağlıyor. İnsanlar doğru yatırım yaptığına inanıyor. Siteler elbette öncelikli. Sosyal donatı alanları ve güvenlik zaten, artık olmazsa olmazlar arasında. İzmirliler eski alışkanlıklarına da devam etmek istiyor. Mesela, balkon, geniş metrekare, evin diğer iç özellikleri belirleyici oluyor. Toplu taşımaya yakınlık, yarı yarıya önemli." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi İzmirliler Konut Alırken, 'Önce Çocuğum' Diyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı
    21:19 Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraklar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu olan 'Göktepe 1' adlı kuyunun kazılacağını duyurdu. Bayraklar, bu kuyudan önümüzdeki haftalarda yeni bir keşif ve ilave rezerv bulmayı umduklarını belirtti. Ayrıca, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırarak, Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini söyledi.

  • İBB Arnavutköy'de Kent Lokantası açtı
    20:57 İBB Arnavutköy'de Kent Lokantası açtı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Arnavutköy'de Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, açılışta yaptığı konuşmada lokantanın önemini vurgulayarak, İstanbul'un bütün ilçelerinde Kent Lokantası açacaklarını belirtti. İmamoğlu ayrıca Çatalca'da düzenlenen halk buluşmasında çiftçilere destek sözü verdi ve seçimlerde destek istedi.

  • Antalya, Tüm Zamanların En Yüksek Ziyaretçi Sayısına Ulaştı
    20:35 Antalya, Tüm Zamanların En Yüksek Ziyaretçi Sayısına Ulaştı

    Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Antalya'da transfer yolcular dahil 16 milyonu aşkın ziyaretçiyle rekor kırarak tüm zamanların en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştık. İnşallah bu yıl daha da yüksek rakamlara ulaşacağız" dedi.

  • BYD, Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu
    20:34 BYD, Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu

    BYD, 2023'ün son çeyreğinde net karında artış bildirdi ve Elon Musk'ın Tesla'sını geçerek dünyanın en büyük çeyreklik elektrikli otomobil satıcısı oldu. Shenzhen merkezli otomobil üreticisi, yılın son üç ayında net karını yüzde 19 artırarak 1.20 milyar dolara ulaştırdı. Gelir, yüzde 15 artarak 24.9 milyar dolar oldu. BYD'nin net karı tüm yıl için yüzde 81 artarak 4.2 milyar dolar oldu ve brüt kar marjları, geçen yıla kıyasla yüzde 17'den yüzde 20'ye yükseldi. BYD'nin dördüncü çeyrek satış hacmi yüzde 38 arttı; şirket, 526 bin'den fazla elektrikli otomobil satarak Tesla'nın 80 bin fazlasını sattı. Warren Buffett destekli BYD, üst üste ikinci yıl daha fazla araç üreterek, 3 milyon yeni enerji aracı (NEV) üretti; bu, hem hibrit hem de bataryalı elektrikli otomobilleri içeriyor. BYD'nin çoğu aracı, Tesla'nınkinden daha düşük bir fiyat aralığında satılıyor ve hibrit araçlar ya da tamamen elektrikli otomobiller olarak satın alınabiliyor. BYD, geçen yıl 50'den fazla ülkede ürünlerini sattı ve NEV satışlarında 'birçok ülkede birinci sırada' yer aldığını söyledi. Şirket, geçen yıl 242 bin'den fazla birimi ihraç etti. BYD, Macaristan'da yeni bir fabrika inşa etmeyi planlıyor ve orada ilk elektrikli otomobil müşteri grubuna teslimatlar yaptı. Ayrıca, Güney Amerika'da profili iyileştirmek için Brezilya'da eski bir Ford Motor Co. üretim merkezini canlandırmak üzere 620 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor. BYD, küresel genişlemesini sürdürerek Çin'in NEV pazarının 2024'te güçlü bir şekilde büyüyeceğini belirtti. Şirket, çok markalı stratejisini ve küresel genişleme çabalarını sürdüreceğini söylüyor. BYD'nin başarısı, Pekin'den gelen cömert sübvansiyonlarla destekleniyor.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı
    20:29 Enerji Bakanı Bayraktar, yeni doğal gaz rezervi umuduyla kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Uşak programı kapsamında yaptığı ziyaretlerde, doğal gaz arama çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bayraktar, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırmak için yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını ve birkaç hafta içinde yeni bir keşif ve ilave bir rezerv beklentilerinin bulunduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmak adına yenilenebilir enerji yatırımlarının önemine vurgu yaptı.


Advertisement