İzmit Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Havva Açıkgöz Açıklaması - Son Dakika
Yerel

İzmit Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Havva Açıkgöz Açıklaması

İzmit Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Havva Açıkgöz Açıklaması

İzmit Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Havva Açıkgöz, bitkisel yağların insan ve çevre sağlığına verdiği zararların önüne geçebilmek için 5 yılı aşkın zamandır atık yağ topladıklarını belirtti.

21.09.2014 10:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmit Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Havva Açıkgöz, bitkisel yağların insan ve çevre sağlığına verdiği zararların önüne geçebilmek için 5 yılı aşkın zamandır atık yağ topladıklarını belirtti.

İzmit Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Havva Açıkgöz yaptığı açıklamada, "Belediye Başkanımız Nevzat Doğan'ın da doktor olması nedeniyle bitkisel yağ toplamaya ayrı bir önem veriyoruz. Başkanımızın talimatıyla okullarda, evlerde, kurs merkezlerinde insanlara atık yağların zararlarını anlatıp bunları lavabolardan dökmemelerini istiyoruz. Yaptığımız bu çalışmalar sayesinde eskiden evlerden ayda 30-40 litre atık yağ toplarken bu rakam 700- 1000 litreye kadar çıktı" dedi.

Havva Açıkgöz, 1 litre atık yağın 1 milyon litre içme suyunu kirlettiğini da ifade ederek, "Ev ve işyerlerinde kullandığımız yağları dökmeyip kaplarda biriktirelim. Aynı yağı 3'den fazla kullanmayalım. Özellikle kızartmalıklarda kullanılan atık yağlar 3 den fazla kullanıldığında bağışıklık sistemimize zarar vermekte, mide ve kolon kanseriyle kalp-damar hastalıklarına yol açmaktadır. Lavabolardan dökülen ve toksik özelliği olan yağlar, yer altı sularına karışarak kısıtlı olan içme sularımızı kullanılmaz hale getirmektedir. Yağlar, atık su borularının tıkanmasına neden olurken, kanalizasyon sistemlerini de tahrip ederek büyük maddi kayıplara neden oluyor. İzmit Belediyesi atık yağların lavabolardan dökülüp çevreye zararlarını önlemek için yeni yapılan yapılarda yağ tutucu bulundurma zorunluluğu getirdik. Böylelikle özellikle lokanta, restoran ve çok daireli yapılarda bitkisel yağlar kanalizasyona karışmadan sistemde toplanarak tekrar biodizel olarak geri dönüşümü sağlanmaktadır" şeklinde konuştu.

İzmit Belediyesi'nin atık yağ projesine toplumun her kesiminden destek geliyor. Hacıhasan Mahallesi sakinlerinden Merve Yıldırım isimli bayan da evinde topladığı 6 litre atık yağı İzmit Belediyesi'ne teslim etti. Yıldırım, ev hanımlarından kızartmalıklarda kullandıkları bitkisel yağları çöpe ya da lavaboya dökmemelerini isteyerek, "Ben evimdeki yağları ağzı kapalı kapta biriktiriyor daha sonra bunu İzmit Belediyesi'ne teslim ediyorum. Böylelikle hem çevreye zarar vermemiş oluyor hem de kendimi mutlu hissetmiş oluyorum" dedi.

İzmit Belediyesi yetkilileri de Merve Yıldırım'a duyarlılığından dolayı teşekkür ettiler. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İzmit Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Havva Açıkgöz Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement