Jaguar Xe Yüzünü Gösterdi - Son Dakika
Otomobil

Jaguar Xe Yüzünü Gösterdi

Jaguar Xe Yüzünü Gösterdi

Jaguar XE, Londra’da Earl’s Court’ta çok sayıda yıldızın katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikle dünyaya tanıtıldı.

16.09.2014 02:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Jaguar XE, Londra’da Earl’s Court’ta çok sayıda yıldızın katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikle dünyaya tanıtıldı.


Arkadan itişli spor otomobillerin sürüş dinamiklerine sahip olan Jaguar XE; gelişmiş hafif yapısı, özel olarak düzenlenmiş stili, lüks iç tasarımı ve sürüş ve kullanım özellikleriyle dikkat çekiyor. 2015 yılında satışa sunulacak XE serisinin en üstünde yüksek performanslı S modeli yer alıyor.


XE S modeli, süperşarjlı 3.0 litrelik V6 motoruyla öne çıkıyor. 340 HP ve 450 Nm torka sahip bu yüksek devirli motor, vites kulakçıklarına sahip sekiz ileri otomatik şanzımanla kombine ediliyor. 0’dan 100 km/s sürate fabrika verilerine göre 4,9 saniye içerisinde çıkabilen XE S’in elektronik olarak sınırlanmış maksimum hızı ise 249km/s…


Ağırlıklı olarak alüminyum kullanılan Jaguar XE, Jaguar Land Rover’ın yeni modüler araç mimarisinden geliştirilen ilk model ve orta ölçekli segmentte sürüş dinamiklerine yeni standartlar getiriyor. Uzun aks aralığı ve alçak oturma konumu mükemmel orantılara ve özel olarak düzenlenmiş, coupe benzeri bir profile olanak sağlıyor.


S modelinin geniş ön hava girişleri, krom yan havalandırmaları, arka spoyleri ve opsiyonel 20 inç dökme alaşım jantları Jaguar’ın süperşarjlı 3.0 litrelik V6 benzinli motorunun performansına dikkatleri çekiyor.



XE S modeline akıcı geçişlere sahip altı ileri düz ve sekiz ileri otomatik şanzımana sahip son derece verimli 2.0 litre dört silindirli benzinli ve dizel motorlu modeller de eklenecek. Jaguar’ın yeni Ingenium motor ailesinin bir parçası olan dizel motorlar örnek yakıt tüketimi değerlerine ve 99 g/km’den başlayan CO2 emisyon değerlerine sahip.


XE aynı zamanda bugüne kadar üretilmiş en hafif, dayanıklı ve aerodinamik Jaguar sedan modeli. Aynı zamanda olağanüstü direksiyon tepkileri ve hissi sağlayan ve aynı zamanda hidrolik sistemlere göre daha düşük enerji tüketimine sahip elektrik destekli direksiyonla donatılmış ilk Jaguar modeli. XE modeli Jaguar modelleri arasında en düşük toplam sahip olma maliyeti sunan ve çevre açısından en sürdürülebilir model.


Ağırlıklı olarak alüminyum kullanılan Jaguar XE, Jaguar Land Rover’ın Solihull fabrikasında amaca yönelik tasarlanmış yeni bir tesiste üretildi. 1.5 milyar pound değerinde bir yatırımın parçası olan bu son derece esnek, son teknoloji ürünü üretim tesisi, 1700 kişilik iş istihdamı da yaratacak.


XE modeli, XF ve XJ modellerinin altında yer alan Jaguar sedan otomobil serisini tamamlıyor.



XE, dünya genelinde All Surface Progress Control (ASPC) sistemi ile donatılmış ilk otomobil… Jaguar Land Rover’ın arazi çekiş sistemleri üzerine uzun yıllara dayanan deneyimi ile geliştirilen bu yeni sistem düşük hızlı bir cruise control sistemi gibi çalışıyor. 3,6 km/s ile 30 km/s hızları arasında devreye giren ASPC, fren sistemini ve motoru hassas bir şekilde kontrol ederek en kaygan koşullarda bile sürücünün pedalları kullanmasına gerek kalmadan optimum sürüş sunuyor.


Yüksek kontrastlı renkli görüntüleri ön cama yansıtan lazer head-up display (HUD) teknolojisi sürücüye hız ve navigasyon bilgilerini maksimum netlikte ve dikkati dağıtmadan sunuyor. Üstün görüntü kalitesine ek olarak, lazer HUD daha küçük ve mevcut sistemlerden yaklaşık üçte bir oranında daha hafif…


Jaguar, segmentinde stereo kamera teknolojisini ilk kullanan üreticilerden biri… Bu son teknoloji sensör, XE’nin bağımsız acil durum fren sisteminin “gözleri” şeklinde hareket ederek öndeki nesnelerin hız ve mesafesine ilişkin son derece hassas ölçümler sunuyor ve çarpışmayı önlemek ya da etkisini hafifletmek amacıyla frenleme sağlıyor.


Stereo kamera aynı zamanda trafik ışıkları tanıma ve şeritten ayrılma uyarı işlevlerini de gerçekleştiriyor. XE’de aynı zamanda adaptif cruise control, yakın araç algılama, kör nokta izleme, yarı otomatik paralel ve dik park etme ve ters trafik algılama gibi sistemler yer alıyor.


XE’nin yeni InControl bilgi eğlence sistemi; otomobil, sürücü ve dış dünya arasında bağlantı sağlamak üzere en yeni teknolojiyi sunuyor. Merkezinde yer alan sekiz inçlik dokunmatik ekran net ve sezgisel grafik arayüzü ve hızlı tepki süreleri sağlıyor.


Sade metin kullanan ses kontrolü, menü içerisinde gezinmeye gerek kalmadan sistemin tüm katmanlarına erişim verir ve böylece sürücünün gözünü yoldan ayırmasına gerek kalmıyor. InControl sisteminin SD kart tabanlı navigasyonu harita verilerinin kolaylıkla güncellenmesini sağlıyor. Sistem aynı zamanda Bluetooth, ses akışı ve USB bağlantısını destekliyor.


Akıllı telefonlar insanların çevrelerindeki dünyayla etkileşimini değiştirdiğinden yeni XE, sürücülerin her zaman bağlantıda kalmasını sağlıyor. Otomobil internete birden fazla cihazın bağlanmasını sağlayarak Wi-Fi noktası gibi çalışır ve otomobil anteni mümkün olan en iyi sinyali sağlıyor.


Jaguar InControl Remote özelliği iOS ve Android akıllı telefon kullanıcılarının bulundukları her yerden otomobile bağlanmasını ve bir dizi otomobil işlevini kontrol etmesini sağlıyor. Bunların arasında yedi gün süreli XE klima kontrol sistemi ön ayarı, kapıların kilitlenmesi ya da kilitlerinin açılması ve motoru çalıştırmak yer alıyor. Jaguar InControl Apps, kullanıcıların otomobilin dokunmatik ekranından akıllı telefon uygulamalarına kesintisiz şekilde erişmesine olanak sunuyor.


Yeni XE dört ve altı silindirli tamamen alüminyum benzinli ve dizel motor seçeneklerine sahip.


XE S modeli, sahip olduğu F-TYPE ile aynı süperşarjlı 3.0 litrelik V6 motorla dikkat çekerken, 340 HP güç ve 450 Nm tork sağlayan V6, XE S modeline olağanüstü hızlanma ve performans kazandırıyor. Otomobilin 0'dan 100km/sa’e hızlanması yalnızca 4,9 saniye sürerken azami hızı elektronik olarak 249 km/s ile sınırlandırılmış.


Jaguar, XE modelini yeni Ingenium motor ailesi ile tanıtıyor. İçeride geliştirilmiş bu modüler tasarım sıfırdan oluşturuldu ve Jaguar Land Rover’ın yeni 500 milyon pound değerindeki İngiltere Motor Üretim Merkezi’nde üretildi.


2 milyon milden uzun bir mesafede test edilen Ingenium, Jaguar’ın gelecekteki düşük CO2 motor stratejisinin mihenk taşı ve örnek değerlerde yakıt verimliliği, kalite ve performans sunacak şekilde tasarlandı. Dünya genelindeki en sıkı egzoz emisyon düzenlemelerini de karşılayacak.


Üretime geçen ilk Ingenium motorlar 2.0 litrelik dört silindirli dizel motorlar. Temiz yanma, değişken egzoz valf zamanlaması ve gelişmiş egzoz gazı son işlemi Euro 6 ile uyumlu olmasını sağlarken XE’nin CO2 emisyonunu 163bg/380Nm* modelinde 99g/km gibi düşük bir değere indiriyor. Olağanüstü yakıt ekonomisini daha da hızlı tepkiyle birleştiren daha güçlü modeller de sunulacak.


2.0 litre turboşarjlı doğrudan enjeksiyonlu benzinli motorlar güçlü ve kaliteli olmalarının yanı sıra düşük devirlerden itibaren yüksek tork üretimiyle mükemmel çalıştırma performansı ve orta ölçekli tepki sunuyor. Her ikisi de Jaguar serisinin diğer modellerinde kullanılan ZF 8bg otomatik şanzımanın daha hafif versiyonu ile XE’de iki değer sunulacak. Bu sekiz ileri şanzıman Jaguar’ın benzersiz döner vites seçicisi ile kumanda ediliyor.


Ingenium dizel modelleri aynı zamanda son derece verimli altı ileri düz şanzıman ile sunulacak (Türkiye’de 8 ileri otomatik şanzıman). Akışkan yağ ve kuru karterli yağlama parazit kaybını engelliyor. XE şanzımanlarının tümü olağanüstü akıcı ve sessiz vites geçişleriyle biliniyor.


XE’nin Ingenium dizel motorları 21 bin mil ya da iki yılda bir servis ihtiyacı duyuyor. Programlı bakım ve onarım maliyetlerini en aza indirmek için en başından itibaren temel bileşenler kolaylıkla erişilecek şekilde tasarlandı. Böylece XE aynı zamanda oldukça rekabetçi sigorta grup değerleri de elde ediyor.


XE serisine ait tüm bilgiler Ekim ayında Paris Otomobil Fuarı’nda paylaşılacak.

Kaynak: Carmedya.com

Son Dakika Otomobil Jaguar Xe Yüzünü Gösterdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement