Japon Başkan, Ertuğrul Şehitleri Anısına Denize Karanfil Bıraktı - Son Dakika
Yerel

Japon Başkan, Ertuğrul Şehitleri Anısına Denize Karanfil Bıraktı

Japon Başkan, Ertuğrul Şehitleri Anısına Denize Karanfil Bıraktı

Mersin’de Ertuğrul Şehitleri bir kez anıldı.

29.09.2014 17:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'de Ertuğrul Şehitleri bir kez anıldı. Japonya'nın Kushimoto Belediye Başkanı Katsuma Tashima, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel sekreteri Haluk Tunçsu ile birlikte Ertuğrul Şehitleri anısına denize karanfil bıraktı.

Japonya açıklarında meydana gelen Ertuğrul Firkateyni kazasının 2015 yılındaki 125. yılı kapsamında yapılacak çalışmalar çerçevesinde Japonya'dan bir heyet Mersin'e geldi. Önümüzdeki yıl Kushimoto'da gerçekleştirilecek anma etkinlikleri öncesinde Mersin'de temaslarda bulunan Kushimoto Belediye Başkanı Katsuma Tashima ve Kent Meclisi Başkanı Mitsuji Umeno, görüşmeler öncesinde Atatürk Parkı içerisindeki Refah Şehitleri Anıtı'nda düzenlenen törene katıldı. Japon konuklara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tunçsu ile Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı Cihat Lokmanoğlu eşlik etti.

Belediye Başkanı Tashima ve Genel Sekreter Tunçsu'nun, Ertuğrul Şehitleri anısına yapılan Refah Şehitleri Anıtı'na çelenk sunmalarıyla başlayan törende, saygı duruşunun ardından Japonya ve Türkiye milli marşları okundu.

Törende bir konuşma yapan Kushimoto Belediye Başkanı Tashima, Ertuğrul Şehitleri anısana hazırlanan bu anma töreni için teşekkür ederek, "124 yıl önce batan Ertuğrul Firkateyni faciasında hayatını kaybeden 587 denizciyi bugün saygıyla andık. Gelecek yıl Japonya'da bu facianın 125. yılı anılacak" dedi.

Genel Sekreter Tunçsu da 1890 yılında Ertuğrul Firkateyni'nin dönemin Osmanlı Sultanı 2. Abdülhamit Han'ın hediyelerini Japon hükümetine götürmek üzere görevlendirildiğini anımsatarak, "Firkateynin görevi yerine getirdikten sonra dönüş yolunda Japonya'nın güneyindeki Kushimoto açıklarında batması sonucunda oluşan iki ulusun birlikteliği, kardeşliği 1972 yılında bu anıtın yapılmasıyla perçinlenmiş oldu. 1973 yılında Mersin Belediyesi'nin, Kushimoto Belediyesi ile aralarında oluşturduğu kardeşlik ilişkisi süregelen bir dostluk ilişkisidir. Türk ulusu olarak Japon ulusuna karşı beslediğimiz iyi duyguların ve Ertuğrul Firkateyni'nde görev yapan denizcilerimizin aziz ruhlarına atfen yapılan bu anıt ve kardeşlik ilişkileri bundan sonra da daha büyük, daha ciddi bir ilişki ve daha kuvvetli bir çalışmayla artırılacaktır. Ertuğrul Firkateyni faciasıyla ortaya çıkan bu hazin tablonun dostluğa, kardeşliğe, beraberliğe dönüşmüş olması da sevindirici bir tablodur. 125. yıl anması Koshimoto'da olacak ve Mersin Büyükşehir Belediyesi de bu anmalara en aktif şekilde katılacak. Biz Türk ve Japon ulusları arasındaki dostluğun Mersin ve Kushimoto belediyeleri arasında da gelişerek devamından mutluyuz. Dostluğumuz artarak devam edecektir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından deniz kenarına giden Tashima ve Tunçsu, Ertuğrul Şehitleri anısına denize karanfil bıraktılar. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Japon Başkan, Ertuğrul Şehitleri Anısına Denize Karanfil Bıraktı - Son Dakika


Advertisement