Japon sofralarında 'suşi' olan 'Karadeniz somonu geçen yıl ülkeye 23,7 milyon dolar kazandırdı - Son Dakika
Ekonomi

Japon sofralarında 'suşi' olan 'Karadeniz somonu geçen yıl ülkeye 23,7 milyon dolar kazandırdı

Karadeniz'de kafeslerde üretilen somonlar, başta Japonya gibi Uzak Doğu ülkeleri ile birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. 'Karadeniz somonu', zor ve zahmetli bir yolculuğun ardından özellikle Japon sofralarını 'suşi' olarak süslüyor. Karadeniz somonunun ihracatından geçen yıl 23 milyon 790 bin dolar kazanç elde edildi.

18.01.2021 09:15  Güncelleme: 11:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Doğu Karadeniz'de halk arasında 'gökkuşağı alabalığı' olarak bilinen 'Karadeniz somonu', kafeslerde üretilip, Uzak Doğu ülkeleri ve birçok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. Tatlı suda yumurta elde edilmesiyle başlanılan somon üretiminde, yavrular baraj göletlerinde 200 ile 700 gram ağırlığa ulaşınca Karadeniz'deki kafeslere taşınıyor. Burada da 4 ila 6 kilogram ağırlığa ulaşan balıklar, Doğu Karadeniz'deki fabrikalarda işlem gördükten sonra Vietnam'a gönderiliyor. Vietnam'da yeniden işlenerek 'suşi' haline getirilen Karadeniz somonu, zor ve zahmetli yolculuğunun ardından Japonya'ya gönderilerek buradaki tüketicilerin beğenisine sunuluyor. 'Karadeniz somonu', özellikle Japon sofralarını 'suşi' olarak lezzetlendiriyor.

GEÇEN YIL 5,3 MİLYON TON İHRAÇ EDİLDİ

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, kentten geçen yıl Rusya Federasyonu başta olmak üzere, Vietnam, Japonya, Gürcistan, Ukrayna, Çin Halk Cumhuriyeti, Ürdün, Tunus, Hindistan, Birleşik Devletler, Kanada ve Endonezya'ya toplam 5 milyon 347 bin 273 tonluk Karadeniz somonu ihraç edildiğini belirtti. Gürdoğan, bu ihracattan da toplam 23 milyon 790 bin 204 dolar kazanç elde edildiğini kaydetti.

"KARADENİZ SOMONUNA UZAKDOĞU'DAN OLAN TALEP ARTTI"

'Karadeniz somonu' üreten firmaların son yıllarda büyük başarılara imza attığını dile getiren Gürdoğan, bu işletmelerin yavru şeklinde önce tatlı su ve baraj göletlerinde belli büyüklüğe ulaştırdıkları balıkları, daha sonra denizlerdeki kafeslere taşıdıklarını anlattı. Gürdoğan, kafeslerde gerekli büyüklüğe ulaşan balıkların işlenerek dondurulmuş ve fileto halinde Japonya'ya ihraç edildiğini belirterek, "Somon üretiminde deniz suyu sıcaklığı açısından en uygun yer Karadeniz. Karadeniz somonunun eti daha kırmızı olduğu için Uzak Doğu yemeği olan suşiye daha uygun. Bu yüzden Karadeniz somonuna Uzak Doğu'dan olan talep arttı. Japonlar tarafından büyük beğeni kazanan, her geçen gün talebi ve ihracatı artan Karadeniz somonu, Japon sofralarını suşi olarak süslüyor. Üretim maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle alıcı firmaların talebiyle işlenmek üzere Vietnam'a gönderilen balıklar, burada suşi haline getirildikten sonra Japonya'ya gönderiliyor. Bölgemizde somon ihracatı son 5 yılda işlenip yollanması konusunda oldukça gelişti. Özellikle Norveç'te çıkan hastalıktan sonra Karadeniz somonuna Asya ülkeleri olan Japonya ve Rusya'dan çok büyük talep geldi. İhracatımızın yüzde 75'ini somon olarak yapıyoruz" diye konuştu.

"YÜZDE 20'LERE VARAN İHRACAT ARTIŞI"

İhracat pazarının her geçen yıl arttığına işaret eden Arsin Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyetini sürdüren Politek Su Ürünleri İhracat Direktörü Mete Aydemir de, "Taze ihracatımızı yakın bölgeler olan Rusya ve diğer Balkan ülkelerine yapıyoruz. Ama somonun asıl pazarı Japonya. Japonya'ya da dondurulmuş olarak yarı mamul haline getirdiğimiz ürünlerimizi gönderiyoruz. Pazar sürekli genişliyor. Karadeniz somonuna talep oldukça fazla. Her yıl yüzde 20'lere varan ihracat artışımız söz konusu. Türk somonunun bilinirliği her geçen yıl daha fazla artıyor" dedi.

"MÜŞTERİLERİN TALEBİNE GÖRE İŞLİYORUZ"

Gıda Mühendisi Hande Aydın ise, "Balıklarımız 1- 2 gramken barajlara alınıyor ve orada büyütülüyor. Büyütülen balıklar 20 ila 100 grama ulaştığı zaman denize indiriliyor. Daha sonra denizde büyütülmeye devam ediyor. Denizde belli kalibreye getirdiğimiz balığı yeterli düzeyde büyüttükten sonra hasat ediyoruz. Hasat edip fabrikaya gelen balığı da müşteri talebine göre donuk veya taze bir şekilde işliyoruz ve paketliyoruz. Sonra da ihracat için hazırlanmış oluyor" ifadelerinde bulundu.

Japon sofralarında 'suşi' olan 'Karadeniz somonu geçen yıl ülkeye 23,7 milyon dolar kazandırdı
Japon sofralarında 'suşi' olan 'Karadeniz somonu geçen yıl ülkeye 23,7 milyon dolar kazandırdı
Japon sofralarında 'suşi' olan 'Karadeniz somonu geçen yıl ülkeye 23,7 milyon dolar kazandırdı
Japon sofralarında 'suşi' olan 'Karadeniz somonu geçen yıl ülkeye 23,7 milyon dolar kazandırdı
Japon sofralarında 'suşi' olan 'Karadeniz somonu geçen yıl ülkeye 23,7 milyon dolar kazandırdı
Japon sofralarında 'suşi' olan 'Karadeniz somonu geçen yıl ülkeye 23,7 milyon dolar kazandırdı
Japon sofralarında \'suşi\' olan \'Karadeniz somonu geçen yıl ülkeye 23,7 milyon dolar kazandırdı
Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Japon sofralarında 'suşi' olan 'Karadeniz somonu geçen yıl ülkeye 23,7 milyon dolar kazandırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement