Jeotermal Enerji Santrallerinin Tarıma ve İnsan Sağlığına Etkileri - Son Dakika
Yerel

Jeotermal Enerji Santrallerinin Tarıma ve İnsan Sağlığına Etkileri

Germencik ilçesinde "Jeotermal Enerji Santrallerinin Tarıma ve İnsan Sağlığına Etkileri" konulu konferans düzenlendi.

05.03.2015 17:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Germencik ilçesinde "Jeotermal Enerji Santrallerinin Tarıma ve İnsan Sağlığına Etkileri" konulu konferans düzenlendi.

CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, ilçedeki bir düğün salonundaki konferansta yaptığı konuşmada, ilçede jeotermal kuyularından çıkarılan suyun doğaya bırakılması sonucunda sağlık problemlerinin ortaya çıktığını ileri sürdü.

Jeotermal enerjinin zararlarının engellenmesi konusunu 2012 yılında TBMM'ye taşıdıklarını kaydeden Baydar, şunları kaydetti:

"Denetimler yetersiz kalıyor. Havadaki jeotermal buharı sülfürik asit oluşturarak üzerimize yağmur olarak yağıyor. Bu da kemik erimesi ve kansere neden oluyor. Bunu bir hekim olarak ifade ediyorum. Bölgede kanser vakalarının arttığını görüyoruz. Bunu resmi rakamlarla, soru önergesi ile sorduk, yanıt bekliyoruz. Yetkililerden bu konuda önlem alınmasını istiyoruz."

"Menderes Nehri'nin kirletilmesine izin vermeyeceğiz"

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ise jeotermal enerjinin ısınmada kullanılması gerektiğini, elektrik üretiminin çevreye zarar verdiğini öne sürdü.

Belediye olarak oluşturdukları projelerde jeotermal kullanımında ısınmaya öncelik verdiklerini ifade eden Çerçioğlu, "Bakın İzmir'de de jeotermal kullanılıyor ama böyle elektrik üretilmiyor. Sadece evler ısınıyor. Ben her zaman projelerimizde bunu savundum. Aydınlılar olarak jeotermal enerji ile evlerimizde ısınmak istiyoruz. Kanser olmak istemiyoruz. Biz bu zehri havaya çıkarmayacağız. Yerin altında tutmaya devam edip yalnızca evlerimizi ısıtacağız. Menderes Nehri'nin bu şekilde kirletilmesine izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Mahmut Nedim Barış, Aydın'da toprak varlığına sahip çıkılması gerektiğini belirtirken, Menderes Nehri'nin korunması gerektiğini belirtti.

Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar da Aydın dışından gelip jeotermal enerjiyle elektrik üretirken çevreye zarar veren firmalara izin verilmeyip denetimlerin sıkı bir şekilde yapılması gerektiğini dile getirdi.

Konferansta, jeotermal santrallerin zararlarının önlenmesine yönelik imza kampanyası başlatıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Jeotermal Enerji Santrallerinin Tarıma ve İnsan Sağlığına Etkileri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement