Kaçak Akaryakıta 'Çifte Test' Geliyor - Son Dakika
Ekonomi

Kaçak Akaryakıta 'Çifte Test' Geliyor

Kaçak Akaryakıta \'Çifte Test\' Geliyor

Emisyon testlerinde kaçak akaryakıtın temiz çıkması üzerine çifte denetim yolu açıldı. Emisyon testinin yanında marker analizi de gündemde.

22.08.2014 14:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

On numara yağın akaryakıt olarak kullanımını engellemek için sıkılaştırılan ‘emisyon testi’nden kaçak yakıtların da geçmesi üzerine, araçlar için çifte önlem gündeme geldi. Gümrük Bakanlığı ile akaryakıt bayileri, egzoz gazı ile marker’ın birlikte ölçüleceği ‘çifte kontrol’ testi üzerinde görüşüyor.

Trafikte kullanımı hızla artan on numara yağ için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir genelgeyle harekete geçti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 81 ilin çevre il müdürlüklerine yazı göndererek egzoz gazı ölçüm ve denetimlerinin daha etkin şekilde yürütülmesini istedi. Bu kapsamda yapılacak ölçümler neticesinde, egzoz gazı eşik değeri üzerinde çıkan taşıtlara Çevre Kanunu’nun 20. maddesi uyarınca 1755 lira para cezası kesilebilecek.

BASKIN DENETİM YOK

Ancak bakanlığın bu talimatı, araç sahiplerinin rutin gaz emisyonu ölçümlerini içeriyor. Bakanlık genelgesi, bir baskın denetim ya da yol kontrolünü emretmiyor. Akaryakıt Bayileri ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, düzenleme ile 1755 lira para cezası getirilmesinin 10 numara yağ için önemli olduğunu belirterek, “1 tanesine ceza kesilse yeter. Bir daha cesaret edilmez” dedi.
Buna karşın, bakanlık genelgesinde denetimlerin nasıl sıklaştırılacağının netleştirilmesi gerektiğini ifade eden Zülfikar, “Şu anda nasıl olacağı belirsiz” dedi.

"ÇİFTE KONTROL SAĞLANMALI"

Zülfikar, kaçak yakıt sorunu için koordinasyon makam olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile temasta olduklarını, araç sahiplerine çifte kontrol için bakanlıkla görüştüklerini söyledi.
Zülfikar, belirli noktalarda hem emisyon ölçümü hem de ulusal marker denetimi yapılabileceğini, bu şekilde hem 10 numara yağ kullanımının, hem de kaçak mazot ve benzin kullanımının ortaya çıkarılabileceğini söyledi.

"KARIŞIK ÜRÜN DE VAR"

Bazı yakıtların içinden hem marker’lı legal, hem de marker’sız illegal akaryakıt çıktığını belirten Zülfikar, “10 bin metreküp geliyorsa bunun 7 bin metreküpünde marker çıkıyor, 3’ü illegal çıkıyor.
Sadece emisyon testi yapılırsa doğru çıkıyor. Bunun tespit edilmesi için marker da yapılmalı. Test testtir ama kaçağın tespit edilmesi için iki testin de yapılması gerekiyor” dedi.

233 İSTASYON MÜHÜRLENDİ

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, akaryakıt kaçakçılığına ilişkin şu istatistikler paylaşıldı:
Maliye Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından da akaryakıt istasyonlarındaki ödeme kaydedici cihazlara ve akaryakıt - LPG sayaçlarına yönelik denetimler gerçekleştirildi. 6455 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği 11 Nisan 2013‘ten 1 Temmuz 2014’e kadarki dönemde kaçak akaryakıt satan toplam 233 akaryakıt istasyonu mühürlenerek ticari faaliyetleri durdurulmuştur. Böylece ülkemizde ticari hayatına devam eden toplam 13 bin 133 bayiden kötü niyetli olduğu anlaşılan 233 bayinin faaliyeti sona erdirilmiş ve dürüst ticaret yapan bayilerin haksız rekabetten etkilenmeleri önlenmiştir.”

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Kaçak Akaryakıta 'Çifte Test' Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement