Kaçak Definecilerin Yağmaladığı Lahit, Müze Bahçesinde (2) - Son Dakika
Güncel

Kaçak Definecilerin Yağmaladığı Lahit, Müze Bahçesinde (2)

Kaçak Definecilerin Yağmaladığı Lahit, Müze Bahçesinde (2)

HADES'İN KAYIĞI Bursa'nın İznik İlçesi'nde, geçen hafta zeytinlikte bulunan ve topraktan çıkarıldıktan sonra müze müdürlüğü bahçesine taşınan Geç Roma Dönemi'ne ait lahitte arkeologların yaptığı inceleme sonucu ilginç ayrıntılar ortaya çıktı.

23.11.2015 15:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HADES'İN KAYIĞI

Bursa'nın İznik İlçesi'nde, geçen hafta zeytinlikte bulunan ve topraktan çıkarıldıktan sonra müze müdürlüğü bahçesine taşınan Geç Roma Dönemi'ne ait lahitte arkeologların yaptığı inceleme sonucu ilginç ayrıntılar ortaya çıktı.

İznik'in M.Ö. 1'inci Yüzyıl'da Roma'ya bağlı Bitinya Bölgesi olduğuna işaret eden arkeologlar, ortaya çıkan lahdin dönemin en iyi işçiliğine sahip olduğunu söyledi.

Uzmanlara göre, lahdin işleniş sanatına bakıldığında dönemin taş işçiliğinde gelinen mükemmeliyeti gösteriyor. Son derece yüksek kabartmaya sahip figürlerin heykelimsi özellik taşıyor.

Arkeologların yaptığı inceleme sonucu lahdin üst kapağının dört köşesinde antik çağ aşk tanrıçası Eros, kenarlarında 5 adet aslan başı, lahit kapağı önünde kalkan göbeği, gövde yan yüzlerinde 8 adet meşale ve dua eden eros kabartama figürleri, dar yüzünde kadın ve zafer tanrıçası kanatlı Nike kabartması bulunduğu belirlendi.

Yaklaşık 7 ton ağırlığında bulunan lahdin bulunduğu Hisardere Köyü yolu mevkii, dönemin Nekropol'ü yani mezarlık bölgesi olduğu öğrenildi.

Antik çağ inanışına göre bu tür lahde defnedilen kişilerin yanına en sevdiği eşyalar başta yüzük, madalyon, ve bir miktar da para konulduğu da bildirildi. Paranın ölen kişinin yer altı tanrısı Hades'in kayığına binerek ödeyeceği ücreti temsil ediyor. İnanışa göre Hades'in kayığı ile cennete kürek çekiliyor. Ancak bugün bulunan lahdin çok uzun yıllar önce defineciler tarafından soyulmuş olması nedeniyle mezar içerisinde ne olduğuna dair bir ipucu bulunmuyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kaçak Definecilerin Yağmaladığı Lahit, Müze Bahçesinde (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement