Kaçaklar Rotasını Bulgaristan'a Çevirdi - Son Dakika
Güncel

Kaçaklar Rotasını Bulgaristan'a Çevirdi

Yunanistan'ın sınırına tel çit çekmesi ve sınırdaki devriyeler nedeniyle kaçaklar Avrupa'ya, Bulgaristan üzerinden ulaşmaya çalışıyor.

20.11.2014 12:18  Güncelleme: 12:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SALİH BARAN - ÖZGÜN TİRAN - Yunanistan'ın sınırında aldığı önlemler nedeniyle kaçaklar, Bulgaristan üzerinden Avrupa'ya gitmeye çalışıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, daha önce kaçaklar, Türkiye ve Yunanistan arasındaki doğal sınır konumundaki Meriç Nehri'ni kullanarak, sığ yerlerden yürüyerek ya da Yunanistan'a kara sınırı olan Karaağaç Mahallesi'nden yasa dışı yollarla sınırı geçiyordu.

Yunanistan'ın, sınırına tel çit örmesi ve Avrupa Birliği Sınır Güvenliği Biriminin kontrollerini arttırması, kaçakların Avrupa'ya giden yol haritasından Yunanistan'ı çıkarmasına neden oldu.

Önlemlerin artması ve nehirden geçişlerin birçoğunun ölümle sonuçlanması nedeniyle kaçaklar son dönemde Edirne ve Kırklareli'nden Bulgaristan'a geçerek Avrupa ulaşmaya çalışıyor.

Edirne'de yurt dışına yük taşıyan tırların dorsesine, kuyrukta beklediği sırada giren ya da Kırklareli Dereköy Gümrük Kapısı yakınlarında ormanlık alana gizlenerek havanın kararmasıyla komşu ülkeye geçmeyi deneyenlerin sayısı her geçen gün artıyor.

Kaçakların profili

Edirne'de yakalanan kaçaklar, 2012'ye kadar daha çok ülkelerinde sosyal, ekonomik kriz olan ya da iç çatışma bulunan Myanmar, Afganistan, Eritre gibi ülkelerden geldi. Daha sonra ise Suriyeli kaçakların sayısında artış oldu.

Kırklareli'nin Kofçaz ve Demirköy ilçelerinde yakalanan kaçakların çoğunluğunu ise Afganistan, Pakistan, Myanmar, İran ve Suriye uyruklular oluşturdu.

Yıllara göre dağılıma bakıldığında, Edirne'de yakalanan kaçak sayısının azaldığı ancak Bulgaristan faktörü nedeniyle Kırklareli'nde yakalanan kaçak sayısının önceki yıla göre arttığı görüldü.

Edirne ve Kırklareli'nde yıllara göre yakalanan kaçakların sayısı şöyle:

Yıllar       Kaçak sayısı (Edirne) Yıllar Kaçak sayısı (Kırklareli) 2011         22 bin 664 2012         17 bin 448 2012        bin  574 2013         16 bin 383 2013               868 2014            6 bin 90  2014       2 bin 780
- Edirne

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kaçaklar Rotasını Bulgaristan'a Çevirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement