Kaçarken Bile Tek Umutları "Sahil Güvenlik" - Son Dakika
Yerel

Kaçarken Bile Tek Umutları "Sahil Güvenlik"

Sahil güvenlik ekipleri, Avrupa ülkelerine gitme hayaliyle denize açılan ve araçları batan sığınmacı ve kaçakları kurtarmak için 24 saat mücadele veriyor.

24.09.2015 12:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DURMUŞ GENÇ - Sahil güvenlik ekipleri, Avrupa ülkelerine gitme hayaliyle denize açılan ve araçları batan sığınmacı ve kaçakları kurtarmak için 24 saat mücadele veriyor.

Sığınmacı sayısı her geçen yıl artarken Türkiye, coğrafi konumu itibarıyla yasa dışı göç ve göçmen kaçakçılığında transit ve hedef ülke konumunda bulunuyor.

Yunanistan üzerinden Avrupa'ya gitmeyi hedefleyenler, 4-5 mil uzaklıktaki İstanköy ve Sömbeki adalarına genellikle kapasitesinin üzerinde, alabora olma riski yüksek lastik botlarla ulaşmaya çalışıyor.

Kaçak geçiş teşebbüsleri, özellikle yaz aylarında hava ve denizin sakin olduğu dönemlerde yoğunlaşıyor. Yanlarına taşıyabildikleri kadar eşyayı alıp yola çıkanlar, Avrupa Birliği üyesi Yunanistan'a geçebilmek için Ege kıyılarında toplanıyor.

Kazalar kapasite aşımından

Bodrum'da sayıları her geçen gün artan sığınmacı ve kaçaklar, içinde can yelekleri bulunan çantalarıyla göçmen kaçakçılarından haber bekliyor. Havanın kararmasıyla 3-7 metrelik lastik botlarla Yunanistan'a geçmeye çalışan umut yolcuları, birçok tehlikeyi göze alıyor.

Ege adalarına geçmeye çalışırken lastik botları genelde kapasitesinin üzerinde kullanan kaçaklar, bazen şambrel ve şişme yatakları da tercih ediyor. Kaçaklar, olumsuz durumlarla karşılaşmaları durumunda Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince kurtarılıyor.

Yasa dışı geçişler sırasındaki kazaların büyük bölümü ise kapasitenin üzerinde kullanılan bot ve teknelerin batması sonucu yaşanıyor.

AA ekipleri kurtarma faaliyetlerine katıldı

Anadolu Ajansı çalışanları, Sahil Güvenlik Marmaris Grup Komutanlığına bağlı Bodrum Sahil Güvenlik ekibinin İstanköy Adasına yakınlığı nedeniyle özellikle yasa dışı geçişlerin son aylarda yoğunlaştığı Bodrum açıklarındaki Akyarlar, Aspat, Gümbet, Bitez, Turgutreis ile Karaada, Kargı ve Karaincir adalarında gerçekleştirdiği gece kurtarma faaliyetlerini takip etti.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, TCSG 101 ve TCSG 302 bot ile saat 22.00'de başlayıp sabahın ilk ışıklarına kadar devam eden faaliyetlerde, sahil güvenlik botlarındaki termal kameralarca kaydedilen ve bindikleri 3 metrelik lastik botları batmak üzere olan Afganistan uyruklu 12 kişiyi son anda kurtardı.

Gece boyu devam eden diğer 8 faaliyette ise 131 kişi kurtarılarak, yeni faciaların önüne geçildi.

"57 bin 356 düzensiz göçmen yakalandı"

TCSG 101 Gemi Komutanı Kıdemli Yüzbaşı Sinan Özseçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sahil Güvenlik Marmaris Grup Komutanlığı sorumluluk sahasının Aydın'ın Didim ilçesi de dahil olmak üzere tüm Muğla il sınırını kapsadığını söyledi.

Özseçer, 1 Ocak-21 Eylül tarihlerinde, Ege ve Akdeniz'de bin 536 düzensiz göç olayında 57 bin 356 kaçağın yakalandığını, 111 kişinin hayatını kaybettiğini ve 107 organizatörün de gözaltına alındığını ifade etti.

- "Türkiye coğrafi açıdan stratejik öneme sahip"

Türkiye'nin düzensiz göç hareketlerinden öncelikle geçiş ülkesi olarak, ekonomisi geliştikçe de hedef ülke olarak etkilendiğini dile getiren Özseçer, şunları kaydetti:

"Sorumluluk sahamız konum itibarıyla Ege adalarına mesafe olarak çok yakın bir konumdadır. Konumu nedeniyle bölge düzensiz göçmenler tarafından geçiş güzergahı olarak kullanılmaktadırlar. Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurlarınca denizde tespit edilerek kurtarılan göçmenler en yakın sahile çıkarılarak bölgede görevli diğer kolluk birimlerine teslim edilmektedir. Diğer kolluk birimleri tarafından da göçmenler İl Göç İdaresi Müdürlüklerine teslim edilmektedirler."

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kaçarken Bile Tek Umutları 'Sahil Güvenlik' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement