Kaçkarlar'daki Bal Ormanından 750 Kilo Organik Çiçek Balı Elde Edildi - Son Dakika
Güncel

Kaçkarlar'daki Bal Ormanından 750 Kilo Organik Çiçek Balı Elde Edildi

Kaçkarlar\'daki Bal Ormanından 750 Kilo Organik Çiçek Balı Elde Edildi

Rize'de Kaçkar Dağları'nda 400 dönüm alanda oluşturulan bal ormanından bu yıl 750 kilogram organik çiçek balı elde edildi.

13.09.2015 14:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rize'de Kaçkar Dağları'nda 400 dönüm alanda oluşturulan bal ormanından bu yıl 750 kilogram organik çiçek balı elde edildi. Balın kilosu 750 liradan satışa sunuldu.

Çamlıhemşin İlçesi'ne 25 kilometre uzaklıktaki 2 bin metre rakımlı Marselavat ve Komatti Yaylaları civarında yaklaşık 400 dönüm alan üzerinde oluşturulan bal ormanında organik bal üretim sezonu tamamlandı. Alman sertifikasyon kuruluşu tarafından denetlenen ve 1000 kovanda gerçekleştirilen bal üretiminde yaklaşık 750 kilo organik çiçek balı elde edildi. Hava koşullarının değişkenliği nedeniyle bu yıl organik kestane çiçeği balı elde etmek mümkün olmadı. Çamlıhemşin Tarımsal Kooperatifi aracılığı ile toplanan ballar tahlil için Ege Üniversitesi, Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve Rize Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü laboratuvarlarına gönderildi. Bu yıl elde edile 750 kilo Çamlıhemşin organik çiçek balının kilosu 750 liradan satışa sunuldu.

Geçen yıldan kalan az miktardaki organik kestane çiçeği balının ise kilosu 350 liradan satılıyor.

REKOLTE DÜŞÜK AMA KALİTE YÜKSEK

Çamlıhemşin Tarımsal Kooperatifi Başkanı Mustafa Kestioğlu, 15 yıl önce İtalya'da gerçekleşen bir yarışmada kalite ödülü alan Çamlıhemşin balının organik üretilmesi için son yıllarda başlattıkları çalışmalarda önemli mesafe kat ettiklerini söyledi. Kestioğlu,  "Bu yıl rekolte beklentimizin altında ancak kalite çok yüksek. Bal üretilen bal ormanlarında bin bir çeşit çiçeğimiz var. Organik bal üretimini gelecek yıllarda daha da geliştireceğiz. Tahlillerinde sıfır şeker oranı çıkan balları şeker hastaları da tüketebiliyor. Bunun yanında ülser, üst solunum enfeksiyonu, astım ve bronşit gibi hastalıklara da şifa verdiğini gözlemliyoruz. Yine kanser hastalarımız için de şifa olabiliyor" dedi.

Kestioğlu, bal satışının Çamlıhemşin'in yanı sıra İstanbul ve Ankara'daki 11 nokta ile internet üzerinden gerçekleştiğini de sözlerini ekledi. - Rize

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kaçkarlar'daki Bal Ormanından 750 Kilo Organik Çiçek Balı Elde Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement