Kadın Ayakkabıları Suriyeli Ustaların Ellerinde Şekilleniyor - Son Dakika
Ekonomi

Kadın Ayakkabıları Suriyeli Ustaların Ellerinde Şekilleniyor

Kadın Ayakkabıları Suriyeli Ustaların Ellerinde Şekilleniyor

Türkiye'nin önemli ayakkabı üretim merkezlerinden Gaziantep'te, kadın ayakkabısı imalatında yaşanan boşluğu, Suriyeli imalatçılar doldurdu.

11.03.2017 11:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ZUHAL UZUNDERE KOCALAR - Türkiye'nin önemli ayakkabı üretim merkezlerinden Gaziantep'te, kadın ayakkabısı imalatında yaşanan boşluğu, Suriyeli imalatçılar doldurdu.

Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu Genel Başkanı ve Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı İbrahim Buğur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep'in ayakkabı üretimi ve ihracatında İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer aldığını söyledi.

Türkiye'nin ayakkabı ihracatının yaklaşık yüzde 17'sinin Gaziantep'ten yapıldığını belirten Buğur, 530 üyelerinin bulunduğunu, ancak imalat yapan iş yeri sayısının binin üzerinde olduğunu anlattı.

Ticaret odasına kayıtlı 77'si Suriyeli olmak üzere 477 ayakkabı üreticisi bulunduğunu ifade eden Buğur, kentteki imalatçılarda ağırlıklı olarak erkek ayakkabısı üretiminin yapıldığını dile getirdi. Buğur, şöyle devam etti:

"Gaziantep'te kadın ayakkabısı üretimi yapan yerler vardı, ama sayıları azdı. Suriyelilerin kentimize gelmesiyle kadın ayakkabı üretimi de arttı.100'e yakın üretim atölyesi var Suriyelilere ait. Suriyeliler kentteki kadın ayakkabı üretim boşluğunu doldurdu diyebiliriz. Halep kentinde ayakkabıcılık gelişmişti. Savaş çıkınca oradan kaçan üreticiler Gaziantep'e geldi. Suriyelilerin gelip ayakkabı imalatı yapmasından rahatsız olmadık. Sektörümüzü tamamlamış oldular, ancak bu sözlerim kayıtlı olarak iş yapanlar için geçerli. Bir de kayıt dışı üretim yapıp haksız rekabete neden olanlar var. Onların da bir an önce kayıt altına alınmalarını istiyoruz. Bu konunun takipçisiyim."

Gaziantep'ten 25 ülkeye ayakkabı ihracatı

Buğur, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye'den geçen yıl 704 milyon 241 bin dolarlık ayakkabı ihracatı yapıldığı aktardı.

Gaziantep'ten yapılan ihracatın ise 114 milyon 482 bin dolar seviyesinde bulunduğunu belirten Buğur, "25'e yakın ülkeye ayakkabı ihracatımız var. Ayakkabıcılar olarak 2017'de bu rakamı artırmak için çalışacağız. Yeni pazarlar bularak Türk ayakkabısının adını dünyaya duyurmak istiyoruz." diye konuştu.

20 kişiye istihdam sağladı

Suriyeli ayakkabı imalatçısı Ahmet Süleyman da yaklaşık 5 yıl önce Halep'teki evlerini terk ederek Türkiye'ye sığındıklarını söyledi.

Yaşamlarını idame ettirebilmek için çeşitli ayakkabı atölyelerinde çalıştığını anlatan Süleyman, "Benim mesleğim ayakkabıcılık. Halep'te atölyem vardı. Türkiye'de bir süre işçilik yaptıktan sonra iş yeri açabileceğimizi öğrenince yeniden ağabeyimle kendi atölyemizi kurmaya karar verdik. Çok şükür şimdi 20 işçimiz var. Kadın ayakkabısı üzerine çalışıyoruz. Eski iş bağlantılarımızı da yeniden kurmaya başladık." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kadın Ayakkabıları Suriyeli Ustaların Ellerinde Şekilleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement