Kadın-doğum Uzmanlarına, 'Robotik Cerrahi' Kursu - Son Dakika
Güncel

Kadın-doğum Uzmanlarına, 'Robotik Cerrahi' Kursu

Kadın-doğum Uzmanlarına, \'Robotik Cerrahi\' Kursu

Türkiye'de giderek yaygınlaşan ve bir süre önce Acıbadem Kayseri Hastanesi'nde de uygulanmaya başlanan 'Robotik Cerrahi'de kadın hastalıklarına yönelik operasyonlar için kurs düzenlendi.

07.03.2016 15:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'de giderek yaygınlaşan ve bir süre önce Acıbadem Kayseri Hastanesi'nde de uygulanmaya başlanan 'Robotik Cerrahi'de kadın hastalıklarına yönelik operasyonlar için kurs düzenlendi.

Robotik cerrahi uygulamaları ile ilgili olarak Acıbadem Kayseri Hastanesi Yunus Bekir Toplantı Salonu'nda düzenlenen kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına yönelik kursta, robot yardımı ile rahim ve miyom ameliyatları gerçekleştirildi. Bu operasyonlar hastanenin toplantı salonundaki katılımcılara hasta mahremiyeti korunarak kapalı devre yayın sistemi ile canlı olarak izletildi. Acıbadem Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi uzmanı Prof.Dr. Bülent Özçelik, Dr. Turgut Aydın ve Dr. Mustafa Taş'ın, Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Mete Güngör ile birlikte düzenledikleri kursta robotik cerrahi yöntemin sonuçları çeşitli yönleriyle ele alındı. Robotik cerrahi alanındaki teknolojik gelişmeler ve yeni teknikler sayesinde, jinekolojik ameliyatların çoğu minimal invaziv yöntemler ile yapılabildiğini söyleyen Prof.Dr. Mete Güngör, şöyle dedi:

"Acıbadem Üniversitesi ve Acıbadem Maslak Hastanemizde 2009 yılından beri jinekolojik ameliyatların büyük bir bölümünü kapalı yöntemlerle (laparoskopik ve robotik cerrahi) yapıyoruz. Özellikle kanser ameliyatlarında robotik cerrahiyi sıklıkla kullanıyoruz. Bu yöntemde hastalar karınlarında daha Küçük kesi olduğu için kısa sürede ayağa kalkabiliyor. Gerekli durumlarda ek tedavilerine (radyoterepi ve kemoterapi) kısa zamanda başlayabiliyor. Hekim ve hastalar için son derece konforlu olan bu yöntemin kullanım oranının arttırılması için hekimlerin robotik cerrahideki becerilerini geliştirmesi, bilgi ve deneyimlerini artırması gerekmektedir. Bu sebeple, robotik cerrahi tecrübelerimizi tüm departmanlar ve teknolojik altyapısıyla dünyadaki en kapsamlı ilk üç merkezden biri olan Acıbadem Üniversitesi CASE (Center of Advanced Simulation and Education) bünyesinde yer alan İleri Düzey Endoskopik ve Robotik Cerrahi Eğitim Merkezi ve lokasyonlarımızda gerçekleştirdiğimiz kurslarda sizlerle paylaşıyoruz. Bu kurslarda amacımız, robotik cerrahinin temel prensiplerinin ve sutur tekniklerinin öğrenilmesi, cerrahi yöntemlerin pekiştirilmesidir."

Prof. Dr. Bülent Özçelik, Robotik cerrahinin, laparoskopik cerrahide gelinen son nokta olduğunu, bu yeni ameliyat yöntemlerinin yaygınlaşabilmesi için eğitimlerin büyük önem taşıdığını kaydederek, "Artık robot teknolojisi ile rahim ve yumurtalıklar alınabiliyor. Yumurtalık kisti operasyonları, myom ameliyatlarının yanı sıra rahim ve rahim ağzı kanseri ameliyatları ve erken evre yumurtalık kanseri ameliyatları da yapılabiliyor" dedi.Özellikle miyom ameliyatlarında robot teknolojisinin çok önemli yararlar sağladığını ve bu teknolojinin karın içinde dikiş yapılabilmesini çok kolaylaştırdığı için teknik olarak daha zor miyomların çıkartılabilmesine de olanak sağladığını anlatan Prof. Özçelik, "Rahim ve rahim ağzı kanseri ameliyatlarında robotik cerrahi biz hekimlere birçok avantaj sağlıyor. Normalde çok geniş kesilerden yapılan bu tür ameliyatlar robot yardımı ile daha küçük kesilerle gerçekleştirilebiliyor. Küçük kesiler sayesinde enfeksiyon oranı çok daha düşük ve iyileşme de daha kısa sürede oluyor. Operasyonu yapan cerrahın yeterli deneyime sahip olması durumunda kapalı ameliyatın açık ameliyattan hiçbir farkı yok" dedi.

Robotik ve laparoskopik ameliyatların hastaya en büyük faydalarından birinin de ameliyat sonrası daha az ağrı hissi, daha hızlı iyileşme ve normal hayata daha hızlı geri dönüş olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bülent Özçelik, "Uzun bir karın kesisi yerine birkaç küçük delikten ameliyatın yapılması bahsettiğimiz hızlı iyileşmeyi sağlıyor. Diğer bir avantajı ise özellikle sonuçların daha estetik olması. Kapalı ameliyatlar ile geniş bir ameliyat izi yerine sadece birkaç küçük delik izi meydana geliyor" dedi.

- Kayseri

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kadın-doğum Uzmanlarına, 'Robotik Cerrahi' Kursu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement