Kadın Dostu Kampüste 'Cinsiyet Eşitliği' İçin Çalışıyorlar - Son Dakika
Güncel

Kadın Dostu Kampüste 'Cinsiyet Eşitliği' İçin Çalışıyorlar

Kadın Dostu Kampüste \'Cinsiyet Eşitliği\' İçin Çalışıyorlar

ANKARA'da bulunan Atılım Üniversitesi bünyesindeki Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (KASAUM) 2010 yılından beri 'kadın dostu kampüs' çalışmaları yürütülüyor.

08.03.2017 09:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ANKARA'da bulunan Atılım Üniversitesi bünyesindeki Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde (KASAUM) 2010 yılından beri 'kadın dostu kampüs' çalışmaları yürütülüyor. Çalışmalar, projeler ve müfredata eklenen 'cinsiyet eşitliği' dersleri hakkında bilgi veren Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi ve KASAUM üyesi Damla Gülseren Songur, "Toplumsal cinsiyet rolleri kişileri belirli bir kalıp içerisine hapsedip, biçilen roller sınırında davranmalarını bekleyip kendilerini tam olarak gerçekleştirmelerinin önünde bir engel olarak karşımıza çıkıyor" dedi.

Bu kapsamda 2010 yılından beri Atılım Üniversitesi bünyesindeki KASAUM'da yürütülen çalışmaları aktaran Damla Gülseren Songur, şunları söyledi:

"KASAUM tarafından açılmış olan 'Toplumsal cinsiyet ve kadın hakları' dersi 2010 yılından beri devam ediyor. Bununla beraber çeşitli yayınlar, kültürel etkinlikler gerçekleştiriliyor. Öğrencilerin bu konudaki farkındalıklarının artırılması için, onlarla sürekli bir işbirliği ve iletişim halinde kalınıyor ve Kadın Hakları Topluluğu ile ortak hareketlerde bulunuluyor. Aynı zamanda çeşitli iş birlikleri kuruluyor. Bunların başında Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği birimi geliyor. 25 Kasım Kadına Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Ankara'daki üniversiteler birlikte bir etkinlik yapma kararı almışlardı. Atılım üniversitesi de bunların ortaklarından bir tanesiydi. Bu anlamda 'kadına şiddete karşı dünyayı turuncuya boya' isimli bir etkinlik gerçekleştirildi. Bunun dışında yine Birleşmiş Milletler'e (BM) ait 'He for She' kampanyası var. Bu kampanyada kadın ve erkeklerin toplumsal cinsiyet eşitliği için birlikte hareket etmesi gerektiği vurgulanıyor. Yine geçen sene Atılım Üniversitesi toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı üniversite ve kampüs projesi kapsamında bir iş birliği kurmuştu. Bu kapsamda pek çok kadın ve erkeği bu projeye dahil ettik. Bu kapsamda yürütülen çalışmalardaki ikinci amacımız ise toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın hakları alanında faaliyet gösteren birimlerin kapasitelerinin güçlendirilmesi. Bu konuda Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) da aldığı kararlar doğrultusunda birçok üniversitede kadın sorunlarına ilişkin merkezler kurulmaya başlandı. Ancak biz 2015 yılında alınan bu karardan çok önce 2010 yılında KASAUM'u kurmuş bu konudaki faaliyetlerimize başlamıştık. Kapasitemizi de her sene biraz daha güçlendirmekteyiz. Kampüs içindeki kadınların yaşam kalitesinin artırılması da kadın dostu kampüs olmanın üçüncü şartı. Bu anlamda ışıklandırmanın yeterli olması, güvenlik hizmetlerinin yaygınlaştırılması, herhangi bir sorunla karşılaşıldığı taktirde acil desteğin sağlanması büyük önem taşıyor. Son olarak üniversitelerde cinsiyet eşitliği mekanizmalarının işleyişinin ve sürdürülebilirliğinin sağlanması gerekiyor. Bu, toplumsal cinsiyet eşitliği kültürünün oluşturulmasına bağlı. Ancak tüm bunlar bir gecede olabilecek şeyler değil, bu konuda çeşitli politikalar geliştirilmeli ve devam ettirilmeli. Biz de bu anlamda çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

"CİNSİYETÇİLİK TOPLUMLARIN VE GÜNÜMÜZÜN EN BÜYÜK PROBLEMLERİNDEN BİR TANESİ"

"Toplumsal cinsiyet rolleri dediğimiz kavram dinamik bir kavram olup, zamana, mekana göre değişmekle beraber tarihsel süreç içerisinde alışılagelmiş kalıpları barındırıyor" diyen Songur, şöyle konuştu:

"Bu kalıplara baktığımız zaman kadınlar daha duygusal, hayalperest zayıf olarak nitelendirilirken, erkekler daha güçlü, bağımsız ve gerçekçi olarak nitelendiriliyor. Buna bağlı olarak da kadınların evi çekip çevirmesi, çocukların bakımıyla ilgilenmesi, yeri geldiğinde susmayı bilmesi, çok fazla ön plana çıkmaması şeklinde karşımıza çıkıyor. Erkeklerin de tam bir erkek olarak nitelendirilmesi için üşümeyen, yorulmayan, korkmayan, evin güvenliğinden sorumlu kişi olarak karşımıza çıkıyor. Bunların hepsi bir genellemeye dayanıyor ve bu da kişilerin insan haklarından tam olarak faydalanmasının önünde bir engel yaratıyor. Bir cinsiyetin diğerinden üstün olduğuna dayanan cinsiyetçilik toplumların ve günümüzün en büyük problemlerinden bir tanesi. Bu anlamda yıllardır sürdürülen kadın mücadeleleri sonucunda çeşitli kazanımlar elde edilmiş durumda. Ancak bu hukuki kazanımların kanunlarda, kağıt üzerinde kaldığını gündelik hayata yansıtılamadığını görüyoruz. Sürekli karşımıza çıkan kadına ve aileye yönelik şiddet haberleri bunu kanıtlar nitelikte. Bunun için toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının bir kültür olarak toplumun tamamında yaygınlaştırılması gerekiyor."

"ÜNİVERSİTELERE DÜŞEN GÖREVLER"

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin tüm toplumda yaygınlaşabilmesi için bazı hukuki sorumlulukların olduğunu söyleyen Songur, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"BM Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW) ile Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi yani İstanbul Sözleşmesi, bize bu konuda bazı yükümlülükler getiriyor. Bu yükümlülüklere sahip olanlardan bir tanesi de üniversiteler. YÖK 2015 yılında üniversitelerde, toplumsal cinsiyet eşitliği tutum belgesini oluşturdu ve yayımladı. Bu kapsamda üniversitelerin bir takım sorumlulukları var. Bunu 4 ana başlık halinde sıralamak mümkün. Bunlardan birincisi toplumsal cinsiyet eşitliği derslerinin müfredata dahil edilmesi, ikincisi üniversite ortamında taciz, şiddet, cinsel şiddet ve mobbing gibi olayların önlenmesi, üçüncüsü üniversitelerde toplumsal cinsiyet eşitliğinin genel kabul görmesinin sağlanması, dördüncüsü ise üniversitenin idari ve akademik personelinin toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bir farkındalık kazanmasının sağlanması şeklinde karşımıza çıkıyor.

- İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kadın Dostu Kampüste 'Cinsiyet Eşitliği' İçin Çalışıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İçişleri Bakanı Yerlikaya: Seçimlerde Huzur ve Güven Sağlayacağız
    23:05 İçişleri Bakanı Yerlikaya: Seçimlerde Huzur ve Güven Sağlayacağız

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, seçimlerin huzur ve güven ortamında yapılması görevinin İçişleri Bakanlığı'na ait olduğunu belirterek, 600 bin mesai arkadaşıyla seçim sürecinde bu huzuru ve güveni sağlayacaklarına inandıklarını söyledi. Yerlikaya ayrıca, terör örgütleri ve organize suç örgütleriyle mücadelede elde ettikleri başarıları vurgulayarak, devletin ve milletin iradesinden daha büyük bir güç olmadığını ifade etti.

  • AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı, Seçmenleri Etkilemek İçin Yoğun Çalışma Yürütüyor
    23:02 AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı, Seçmenleri Etkilemek İçin Yoğun Çalışma Yürütüyor

    AK Parti Diyarbakır İl Teşkilatı, İl Başkanı Raşit Ocak liderliğinde gerçekleştirdiği çalışmalarla seçmenleri etkilemeye devam ediyor. Örgütlü bir şekilde yapılan bilgilendirme ziyaretlerinde sorular samimiyetle cevaplanırken, sıkıntı yaşanan alanlarda çözümler üretiliyor. Kadınlar ve gençlerin talepleri ise öncelikli olarak değerlendiriliyor.

  • İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, Keçiören'de iftar programında konuştu Açıklaması
    22:55 İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, Keçiören'de iftar programında konuştu Açıklaması

    İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş'ı eleştirerek, "O artık CHP Genel Merkezi'nin ev kölesi olmuştur.

  • ABD Rusya'yı terör saldırısı konusunda uyardı
    22:53 ABD Rusya'yı terör saldırısı konusunda uyardı

    ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Rusya'yı 22 Mart'ta düzenlenen terör saldırısı hakkında uyardıklarını belirterek, 7 Mart günü saat 11.15'te Rus güvenlik birimlerine yazılı uyarıda bulunduklarını açıkladı.

  • Güney Afrika'da Otobüs Kazası: 45 Ölü, 1 Yaralı
    22:50 Güney Afrika'da Otobüs Kazası: 45 Ölü, 1 Yaralı

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün köprüden uçuruma düştüğü ve alev aldığı iddia ediliyor. Ulaştırma Bakanı, kaza bölgesinde kapsamlı bir soruşturma yapılacağını söyledi.


Advertisement