Kadın, Gücü Varsa Kurban Kesebilir - Son Dakika
Güncel

Kadın, Gücü Varsa Kurban Kesebilir

Kadın, Gücü Varsa Kurban Kesebilir

Burdur Müftüsü Hıdır Bayrak kadınların, gücü olduğu takdirde kurban kesimi yapabileceğini söyledi.

14.09.2015 15:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Burdur Müftüsü Hıdır Bayrak kadınların, gücü olduğu takdirde kurban kesimi yapabileceğini söyledi.

Her Müslüman vatandaşın, durumu müsait olduğu takdirde kurban kesmesi gerektiğini belirten Burdur Müftüsü Hıdır Bayrak, "Kurban Bayramı günlerinde müminlerin görevlerinden bir tanesi de kurban kesmektir. Kurban ibadeti tarihi itibariyle baktığımızda Hz. Adem'e dayanır ve Hz. İbrahim'den itibaren de Allah'ın kulları şimdiki anladığımız manadaki kurbanları kesmeye devam etmiştir. Durumu müsait olan kardeşlerimizin Kurban Bayramı günleri geldiğinde kurbanlarını keserler. Bununla alakalı Kevser Suresi'nde Allah'ımız 'Namaz kıl ve kurban kes' buyurmaktadır ve bu ayeti kerimeye ve peygamberimizin uygulamalarına kurban kesme dayandırılmaktadır" dedi.

KİMLER KURBAN KESEBİLİR?

Kurban kesecek vatandaşların, zengin ve hür olması gerektiğini, kadınların ve erkeklerin kurban kesebileceğini dile getiren Müftü Hıdır Bayrak, "Kurbanı kesecek olan bir kere ergenlik çağına gelmiş olmalıdır. Zengin olması, hür olması ve mukim olması lazımdır. Bu durumda olan hem erkek, hem de bayanlar kurbanlarını keserler. Zenginlik ölçüsü de her türlü borçlarını çıkarmış, ihtiyaçlarını çıkarmış ve bunun arkasından 80,18 gram altını bulunan veya muadil parası olan kimseler kurbanını keserler çünkü onlar zengin olan kimselerdir" diye konuştu.

KADIN GÜÇLÜYSE KURBAN KESEBİLİR

Kadınların kurbanlık kesecek güçte olması halinde kesim yapabileceğini de belirten Müftü Bayrak, "Kurbanı zaman zaman soru şeklinde geldiği için söylüyorum; kurbanı bayanlar keser mi? Aslında kesebiliyorsa, kurbanı kesebilecek güçteyse bayan, elbette keser. Kurban kesme konusunda erkekle bayanın arasında herhangi bir fark yoktur. Bunu göz önünde bulundurmak lazımdır" ifadelerini kullandı.

"KURBANLIKLARINIZA EZİYET ETMEYİN"

Kurbanlıklara eziyet edilmemesi konusunda uyarılarda bulunan Müftü Bayrak, vatandaşlardan kurban kesim yerine gidinceye kadar kurbanlıklarına ilgi göstermesini, onları memnun etmelerini istedi. Kurbanlıkların sırat köprüsünde Müslümanların binekleri olacağını anımsatan Bayrak, "Kurbanın kesilme zamanı vardır. Kurban ne zaman kesilir? Kurban, Kurban Bayramı günlerinin birinci gününden, bayram namazının kılınışından itibaren başlar, üçüncü gününün akşamına kadar devam eder. Bir kere, kurban Peygamber Efendimizin Hadis-i Şerif'inde buyurduğu şekilde; 'Sizler kurbanın gösterişli olanlarını, büyük olanlarını, semiz olanlarınız kesiniz, çünkü o kurbanlar sıratta sizin bineklerinizdir" diye buyurmuştur. Bu kurbanlarımızı bizler keserken bizim bineklerimiz olduğuna dikkat etmemiz ve bu şuur içinde kurbanlarımızı kesmemiz lazımdır. Düşünebiliyor musunuz? Size ait olan arabaya gösterdiğiniz itina ve sizin bizzat beslediğiniz hayvanlarına gösterdiğiniz itina nasıldır. Onları üzmezsiniz, hırpalamazsınız. Bir şekilde, en güzel şekilde üzmeden kullanabilecekseniz o şekilde hareket edersiniz. Kurbanlarımız bizim bineklerimiz olacaktır ve Allah'a karşı vermiş olduğu nimetlerinin karşılığında, bir şükran görevini yapıyoruz yani bir ibadetimizdir. Kurbanlarımızı biz üzmeden, incitmeden, kurban kesilecek yerlere götürmemiz lazımdır ve onlarla bir yakınlık kurmamız lazımdır. Sırtını okşamamız gerekir. Hatta kurbanlıklara kına yakılır ve onunla ilgilenilir, su verilir, yem verilir, onunla ilgilenilir, onun yularından tuttuğunuzda götürürken, sanki sizin gibi gitsin, sizin gölgeniz olsun istersiniz. Hiçbir zaman onu zorlamazsınız. O yüzden biz kurbanlarımızı keserken ve kesmeden önce onlara karşı en güzel muameleyi yapmamız lazımdır. Pazardan alırken ve kesim yerlerine intikal ettirilirken, aynı şekilde bu hassasiyeti göstermemiz lazımdır. Kurban kesilirken de ve kesme ameliyesini ona hiç eziyet etmeden, onu incitmeden, zarar vermeden kesmemiz gerekir" şeklinde konuştu. - BURDUR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kadın, Gücü Varsa Kurban Kesebilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement