Kadın Kanser Hastalarına Tedavi Sonrası Çocuk Sahibi Olma Ümidi - Son Dakika
Sağlık

Kadın Kanser Hastalarına Tedavi Sonrası Çocuk Sahibi Olma Ümidi

Kadın Kanser Hastalarına Tedavi Sonrası Çocuk Sahibi Olma Ümidi

Dr. Tommaso Falcone, Kadın Kanser Hastalarına Tedavi Sonrası Çocuk Sahibi Olma Ümidi Veriyor…

24.08.2016 09:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cleveland Clinic doktoru Falcone, yumurtalık dokusunu korumak suretiyle kanser tedavisi sonrası kadınların normal hayatlarına devam edebileceğini açıkladı.

Dr. Tomasso Falcone, kariyerinin başlarında kanser tedavisi gören genç kadınlardan sıklıkla aynı şeyi duydu: Tedaviden sonra hamile kalabilecek miyim?

Bu, teşhisin ne kadar kötü olduğuna bakılmaksızın sorulan bir soruydu.

21 sene önce Cleveland Clinic'e üreme endokrinolojisi ve infertilite bölüm başkanı olarak gelen ve şu anda Kadın Sağlığı Enstitüsü başkanı olan, 62 yaşındaki Montreal'li doktor, bu kadınların şiddetli bir hastalıkla yüz yüze olduklarını ancak şimdi fertilide de dahil normal bir hayat sürdürmek için bir umutları olduğunu söylüyor. Bu hedef, Falcone'u fertilitenin korunması üzerinde uzmanlaşmaya itti.

Falcone, her ne kadar başarısız olsa da bu yılın başında Cleveland Clinic'te gerçekleştirilen ülkedeki ilk rahim naklinde takım lideriydi. Ancak Falcone'un en büyük ilgisi, İngiliz bilim adamı Roger Gosden tarafından geliştirilen ve halen deneysel olan prosedür üzerinedir. Prosedür, kanserli hastadan yumurtalık dokusunun alınması ve dondurulmasını kapsamaktadır. Kemoterapinin hasar veya yıkım oluşturma tehlikesi geçtikten sonra doku çözdürülüp yeniden sahibine nakledilmektedir.

Yumurtalık dokusunun korunması, Falcone tarafından Clinic'te 7 sene önce başlatılan fertilitenin korunması programının bir parçasıdır. Falcone, prosedürün standart alternatiflere – özellikle in vitro dölleme ile oluşturulan embriyoların dondurulması- göre en büyük avantajının hız olduğunu söylüyor.

Falcone IVF'nun birkaç haftalık bir zaman aldığını, kendi uyguladığı prosedürde ise pazartesi günü yumurtalığını çıkardığı bir hastanın, o gün öğleden sonra kemoterapiye başlayabildiğini açıkladı.

Prosedür genelde tek yumurtalığın çıkartılmasını içeriyor. İkinci yumurtalık vücutta bırakılıyor çünkü meme kanseri hastalarında yumurtalığın ilaç tedavisinden zarar görmeden kalmak için %40'lık bir şansı var.

Bazı vakalarda ilaç tedavisi doğurganlığı tehlikeye sokacak kadar toksik değildir ve böyle durumlarda yumurtalığın sadece bir kısmı alınarak dondurulur. Falcone, bunun bir tür sigorta poliçesi olduğunu söylüyor.

Cerrahi müdahale sonrası yumurtalığın dondurulması sanılanın aksine pek kolay değildir. Yüksek su içeriğine sahip bir doku genelde tam donmaz. Doku içeriğindeki su yayılır ve hücre duvarını yırtar- tıpkı sıfırın altındaki sıcaklıkta yer altı tesisatlarındaki buzla dolu borular gibi-. Yumurtalığın kendisinde su içeriği düşüktür ancak içeride kalan yumurtalar su ile doludur. Bu yüzden doktorlar mümkün olduğunca fazla suyu çekip onun yerine donma noktasını düşürücü bir ilaç koyarlar.

Falcone bunun, kışın donup ilkbaharda çözünerek hayatına devam eden ağaç kurbağasına benzediğini söylüyor. Ağaç kurbağasının kanında tıpkı bir antifreeze görevi gören bir kimyasal bulunur ve bu antifreeze hasarı engeller.

Yumurtalık genelde vücuda döndükten 3 ay sonra normal fonksiyon göstermeye başlar.

Falcone'a göre, çoğu Avrupa'da olmak üzere yumurtalık dokusunu koruyarak doğurganlıklarını güvence altına alan kadınlardan 60 bebek dünyaya geldi. Bu doğumlardan henüz Clinic'te gerçekleşen yok çünkü yumurtalıkların vücuda geri transplantasyonu tedavinin tamamlanmasından sonra 5-6 seneden önce gerçekleştirilememektedir.

Clinic'in yumurtalık dokusunu koruma prosedürünü seçen ilk hastasının 5-6 yıllık bu bekleme süresi geçen sene tamamlandı.

Dr. Falcone, kadınların sadece hayatta kalmak istemediğini, hayatta kalmanın yanında kaliteli bir yaşam sürmek istediklerini ve doğurganlığın üreme çağındaki kadınlar için önemli bir kalite göstergesi olduğunu söylüyor.

Dr. Tommaso Falcone kimdir?

Tommaso Falcone, MD, FRCS(C), FACOG, Cleveland Clinic, Case Western Üniversitesi Lerner Tıp Fakültesi'nde Cerrahi Profesörü ve Cleveland Clinic Doğum-Jinekoloji Bölüm Başkanıdır.

Dr. Falcone, tıp diplomasını Kanada, Montreal, Quebec'te McGill Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden almıştır. McGill Üniversitesindeyken doğum ve jinekolojide uzmanlığını tamamlamış ve üreme endokrinolojisi üzerine burs kazanmıştır.

Amerikan Doğum ve Jinekoloji Kurulu tarafından genel doğum ve jinekoloji ile reprodüktif endokrinoloji alanında yetkilendirilmiştir. Ayrıca Kanada Doktorlar ve Cerrahlar Kraliyet Koleji tarafından da yetkilendirilmiştir.

Fertility&Sterility (Elsevier)'de Yayın Kurulu Üyesi 2002-Halen
UptoDate (www.uptodate.com) Minimal İnvaziv Jinekolojik Cerrahi Bölüm Editörü 2006-Halen
Journal of Robotic Surgery (Springer) Yardımcı Editörü 2006 – Halen
ABD Doğum&Jinekoloji Danışma Paneli (Kısa Özetler) 2008
The Journal of Minimally Invasive Gynecology Editoryal Danışma Kurulu 2009
Obstetrics & Gynecology Yayın Kurulu 2009

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Sağlık Kadın Kanser Hastalarına Tedavi Sonrası Çocuk Sahibi Olma Ümidi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement